El blog de Viatges Alemany
dv., 22/09/2017 - 11:03
Joan_Torres

Consells per viure i treballar a Irlanda

Índex de continguts
    Saint-Patrick-Day

    Des que vaig publicar l'entrada de viure a Irlanda amb nens gran quantitat de persones em demanen consells per viure i treballar a Irlanda; per aquest motiu he pensat que aquest article pot ser de molta ajuda per a aquells que estigueu pensant en fer el pas i viure una aventura que, a més de millorar el vostre anglès, us pot aportar gran quantitat d'experiències inoblidables.

    Des Viatges Alemany hem creat diversos programes per poder formar nens i adults a Irlanda. Els nostres programes són tant per viatjar tota la família com per enviar només als nens.

    La República d'Irlanda és un país de la Unió Europea que ocupa gran part de l'illa del mateix nom. No obstant això convé tenir clar que hi ha una part d'aquesta illa que pertany a Irlanda del Nord, una de les nacions que forma part del Regne Unit. Així tindríem que l'illa d'Irlanda està formada per Irlanda del Nord, amb capital a Belfast, i per la República d'Irlanda, un país sobirà i independent que té la capital a Dublín. Jo us parlaré d'aquest últim. És a dir, que quan no digui el contrari, en aquest article anomenaré "Irlanda" a la República d'Irlanda, per abreujar.


    Florence Court County Fermanagh.

    Consells per viure i treballar a Irlanda

    Diferències entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda

    Des que el Regne Unit va decidir sortir de la Unió Europea les coses estan canviant molt ràpidament per als estrangers que viuen al seu territori. Irlanda del Nord forma part del Regne Unit, de manera que tots aquests canvis l'afecten directament. La República d'Irlanda, en canvi, com a país independent, segueix dins de la Unió Europea. En el cas dels ciutadans d'algun país de la UE això facilita enormement les coses a l'hora de residir-hi, buscar feina, etc.

    Què és el PPS Number

    Aquest document és el Personal Public Service Number. Consisteix en un nombre de set xifres que us acredita com a usuaris dels diferents serveis públics del país. És molt important obtenir-lo tant punt arribeu ja que amb ell podreu obrir un compte bancari, fer tràmits a l'escola o als hospitals, per buscar feina, etc. Aquest número us servirà per sempre, encara que marxeu d'Irlanda i decidiu tornar-hi més endevant.

    PPS Number

    Per tramitar-lo heu de tenir un allotjament al país. Un cop tramitat no podreu canviar el domicili associat al vostre PPS Number fins passats sis mesos. És allà on us enviaran totes les cartes i notificacions. El primer que heu de fer és localitzar l'oficina de Benestar Social més propera al vostre domicili. En aquest enllaç podeu trobar la llista d'oficines del Social Welfare per províncies Els documents necessaris són:

    • DNI o passaport.
    • Un document que acrediti el vostre domicili a Irlanda (factura de gas o telèfon, una carta del propietari de la vivenda...).

    Quan nosaltres vam presentar la sol·licitud ens van trigar unasetmana en enviar-nos el carnet que ens acreditava tenir el PPS Number. Cal tramitar un PPS Number per a cada un dels membres de la família.

    Gestionar els bancs i l'economia

    El tema d'obrir o no un compte corrent és un qüestió a la qual nosaltres no vam haver de enfrontar-nos, ja que en tenir prevista una estada de només quatre mesos vam decidir fer servir la targeta de crèdit que ja teníem, així com els diners en efectiu que havíem portat. Si preferiu obrir un compte a l'arribar, heu de saber que us demanaran alguns documents. Tot i que pot variar segons el banc, en general el que demanen és:

    • PPS Number.
    • Identificació (passaport, DNI, carnet de conduir, etc.).
    • Document que acrediti el vostre lloc de residència: en general és suficient una carta del propietari de la vostra casa. Si teniu també pot servir un rebut de la llum al vostre nom on figuri el domicili.

    El temps a Irlanda

    Tota l'illa d'Irlanda sol tenir un clima suau, tenint en compte la latitud en què es troba. No obstant això està sotmesa a moltes variacions climatològiques, per la qual cosa és fàcil trobar-se amb "four seasons in one day" ("quatre estacions en un dia", com diuen allà). Irlanda està molt influenciada per l'Atlàntic i més concretament pels efectes del Corrent del Golf, una massa d'aigua calenta que viatja des de Mèxic fins al Mar del Nord.

    Els seus efectes són un dels motius que suavitzin les condicions ambientals, especialment a la meitat occidental, prop de la costa. No obstant això, la pluja està present pràcticament tot l'any. Sol ser una pluja suau però molt persistent. Per això cal anar preparat amb roba de pluja i mentalitzar-se per no deixar de fer els teus plans encara que plogui. Pel que fa a les temperatures mitjanes oscil·len entre els 2,4 ºC de mínima i els 8,1 ºC de màxima al gener, i els 11,7 ºC de mínima i els 19,5 ºC de màxima a l'agost. Solen ser pocs els dies en què les temperatures baixen de 0 ºC.

    Quina moneda tenen a Irlanda

    La República d'Irlanda va adoptar l'Euro el 2001. Irlanda del Nord utilitza la lliura, com la resta del Regne Unit.

    Quina ciutat és la més recomanable

    Aquesta és una pregunta molt difícil de respondre. Puc parlar-vos de la meva experiència i aportar-vos algunes consideracions que us ajudin a prendre la vostra decisió, això sí. Cada situació és un món. Nosaltres no havíem de buscar feina ja que teníem les nostres d'Espanya i vam poder treballar a distància. Si vosaltres heu de buscar feina, el lloc de residència haurà d'estar pensat segons aquesta premissa fonamental.


    Dublín.

    D'altra banda cal tenir en compte l'edat dels fills. No és el mateix anar a una ciutat gran o petita. Els nostres fills tenien uns deu anys, de manera que preferim una localitat no massa gran com Killarney. Els nens de més edat probablement preferiran altres de més grans, amb més activitat, més oferta d'oci, etc. Les principals ciutats del país per grandària són Dublín, Cork, Galway, Waterford, Limerick, Swords, Dundalk i Bray.

    Els col·legis a Irlanda

    • L'educació a Irlanda: La República d'Irlanda sempre ha tingut molt en compte la qualitat de l'ensenyament, fins i tot en èpoques de retallades per crisis econòmica. Aquest fet es reflecteix en l'informe PISA que avalua a tots els països, en el qual Irlanda sol obtenir molt bons resultats. Irlanda té col·legis privats, públics i concertats.
    • Dificultats per integrar-se amb els companys: La nostra experiència ens ha demostrat una cosa que ja ens havien comentat altres persones. Als nens no els sol costar integrar-se amb els nous professors o companys. Els irlandesos són unes persones que tradicionalment han emigrat a altres països, pel que són molt curosos a l'hora d'acollir als de fora. A més, si els nens tenen problemes amb l'idioma, solen posar-los classes de reforç d'anglès per ajudar-los a avançar més ràpid.
    • Convalidacions d'estudis: Irlanda convalida sense problemes els estudis amb els col·legis espanyols. En el cas d'altres països el millor és preguntar a l'ambaixada o al consolat del vostre lloc d'origen.
    • Sol·licitud d'admissió: Per aconseguir plaça en una escola, un cop tingueu decidida la ciutat en la que penseu viure és molt important començar els tràmits amb molta antelació. La meva recomanació és que, sempre que us sigui possible, demaneu cita amb el director i aneu personalment a entrevistar-vos amb ell. És molt habitual que quan hi ha problemes de places estiguin disposats a fer un esforç quan un insisteix un cop i un altre, que quan tot es gestiona per telèfon o per correu.
    • Documentació necessària: Quan nosaltres vam inscriure als nens vam lliurar còpia dels passaports, del Llibre de Família, les notes escolars dels dos últims cursos realitzats pels nens i el PPS Number.
    • Preu dels col·legis: Els col·legis públics són gratuïts pels que pertanyen a un país de la Unió Europea. Nosaltres només vam haver de fer-nos càrrec del material escolar i de la roba d'uniforme. Els concertats no els conec, però pel que tinc entès no són molt cars. Dels privats no et puc parlar, però la majoria de les pàgines webs d'aquests centres ofereixen aquesta informació.
    • Quines assignatures estudien: A les escoles tenen les assignatures normals, en funció del curs que es realitzi. Hi ha algunes variacions com les assignatures de religió, o gaèlic (l'idioma propi d'Irlanda). A l'hora de fer l'entrevista per a l'admissió convé parlar-ne. Nosaltres vam estar-hi només un trimestre escolar, de manera que van permetre als nostres fills no assistir a gaèlic. La religió era optativa al nostre centre.

    Com trobar habitatge a Irlanda

    El tema de l'habitatge depèn també en gran mesura de cada situació: no és el mateix anar per un curt període de temps que per a una estada més llarga. Nosaltres, com només havíem de instal·lar-nos quatre mesos, vam optar per buscar un apartament moblat amb tots els serveis contractats (llum, internet, calefacció ...) D'aquesta manera ens estalviem uns tràmits que solen ser complicats, així com la compra de mobles.

    Si la vostra intenció és estar-hi més temps potser us convingui valorar un altre tipus d'allotjament. El més recomanable és posar-se en mans d'alguna agència immobiliària, així com portar extractes bancaris i cartes de recomanació de la teva feina anterior, etc, i tenir previst un lloc en el qual quedar-vos durant les primeres setmanes, mentre fas totes les gestions.

    El preu de l'allotjament serà la partida més important de la vostra estada. Irlanda, sobretot Dublín, pot sortir molt car, per la qual cosa cal pensar-s'ho bé. Els preus varien molt segons les zones i el tipus d'allotjament, del nombre d'habitacions ... Així, ciutats com Dublín o Galway tenen lloguers en cases raonables a partir dels 600-800 €, mentre que en altres llocs es poden trobar allotjaments per menys quantitat.

    És habitual que el contracte es faci per 12 mesos, així que comenta teus plans per si pot afectar al preu final. Deixa clares les condicions del contracte abans de signar: fiança, despeses de reparació, serveis inclosos, forma de pagament, vigència del preu acordat, etc. Has de saber que la calefacció elèctrica és cara a Irlanda, de manera que si has de triar un pis fes una previsió d'aquesta despesa.

    Tipus d'endoll i voltatge a Irlanda

    L'electricitat a Irlanda sol funcionar a 230 V, de manera que en aquest aspecte és igual a Espanya. Els que residiu en altres països heu informar-vos del voltatge dels vostres aparells, ja que si connectes un assecador de cabells preparat per a 110 V. en un endoll a 220 V. pot cremar-se. Hi adaptadors per poder connectar aparells amb diferents models d'endoll en pàgines línia com Amazon o en botigues especialitzades. Els endolls d'Irlanda són del tipus G, com a la imatge: 

    Enchufe modelo G de Irlanda
    Endolls d'Irlanda tipus G.

    Quin idioma es parla a Irlanda

    A Irlanda parlen bàsicament l'anglès i el gaèlic, sent l'anglès el més utilitzat a tot el país. El gaèlic és una derivació del celta que s'utilitza en molts llocs, i s'estudia a les escoles.

    Documentació per entrar a Irlanda

    • Ciutadans de la Unió Europea: Els ciutadans de la Unió Europea no necessiten cap tipus de visat, podent entrar a Irlanda amb el document nacional d'identitat o amb el passaport.
    • Ciutadans no comunitaris: Aquells que no pertanyen a la Unió Europea poden necessitar un visat depenent dels acords que mantingui el seu país d'origen amb la República d'Irlanda. Per tal de no oferir-vos una informació errònia o desactualitzada (ja que els requisits poden canviar amb el temps), us recomano que entreu en aquest enllaç i us informeu: http://www.inis.gov.ie/en/INIS/ pages / check-irish-visa

    Tràmits per al permís de treball

    Els permisos de treball també depenen del país d'origen. En la mateixa web que abans us esmentava podeu trobar la informació sobre els requisits per treballar a Irlanda, segons quin sigui el vostre lloc de procedència.

    Quina és la millor edat per portar els nens a Irlanda

    En principi qualsevol moment és bo per viure una experiència d'aquest tipus. Com és lògic l'aprenentatge de l'anglès serà més útil si els nens són una mica més grans. En el nostre cas els nens tenien 10 anys els grans i 7 el petit. El resultat, a la llarga, ha estat excel·lent. No obstant si són grans també els servirà. Convé tenir en compte com es convalidaran els seus estudis actuals amb els que faran a Irlanda, i quant de temps teniu pensat estar al país.

    Això és important perquè quan els nens tornin al seu col·legi anterior alguns coneixements poden variar, cosa que podria afectar el rendiment posterior. Els nostres fills no van tenir problemes per posar-se al dia a reprendre els seus estudis, però val la pena esmentar-ho perquè ho pugueu valorar.

    Trinity College a Dublín

    És car viure a Irlanda?

    Irlanda no és un país massa car, si ho comparem amb Espanya. Si véns d'un altre país potser trobis més diferències. De tota manera convé saber que Irlanda no és barat en alguns aspectes com poden ser l'habitatge. La compra a les grans superfícies permet accedir a ofertes molt interessants, per la qual cosa convé comparar bé abans de posar un producte al carro de la compra.


    Galway.

    Convé tenir en compte que els salaris allà són més alts que els d'Espanya per la qual cosa el concepte "car o barat" estarà en funció de quina sigui la teva font d'ingressos Si sou fumadors o beveu alcohol, males notícies: el preu del tabac o de les begudes alcohòliques és el doble que a Espanya. Potser és un bon moment per plantejar-se deixar-ho ...

    Cobertures mèdiques a Irlanda

    Si no han canviat les coses des que vam estar allà, la cobertura mèdica no és gratuïta. Cal pagar per anar al metge de capçalera o per utilitzar el servei d'urgències (quan vam estar nosaltres eren uns 60 € i 100 €, respectivament). És molt convenient tenir una assegurança mèdica privada per a aquest tipus de situacions.

    La cultura irlandesa


    Un pub a Irlanda.

    La cultura irlandesa es remunta a molts segles enrere. Les seves arrels cal buscar-les en els Celtes, poble que ha deixat una empremta molt important en la llengua, en la música i en les tradicions. Aquests tres aspectes estan molt presents avui dia entre la gent. És habitual escoltar parlar gaèlic als carrers; la música impregna tots els cantons del país, amb actuacions en directe gairebé cada dia de la setmana.

    Com és la gent d'Irlanda

    L'irlandès és un poble molt alegre, extravertit i tremendament hospitalari. Per a nosaltres un dels millors records que tenim de la nostra estada a Irlanda va ser la forma en què ens van acollir els irlandesos. És molt fàcil fer amics i integrar-se al país, la qual cosa és molt important quan es comença en un lloc nou.

    Qualitat de vida a Irlanda

    Un altre dels aspectes destacables de viure en aquest país és la seva bona qualitat de vida. A l'irlandès li agrada molt l'oci, i han sabut ajustar els horaris laborals per tenir temps lliure. Solen sortir aviat dels seus llocs de treball, o dels col·legis, per la qual cosa els queda gran part de la tarda per estar en família, o sortir a prendre una copa a un pub amb els amics.

    ⓒ Fotos: Turismo de Irlanda
    By Joan_Torres
    Afegeix un nou comentari
    El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
    Inicio