Inici
dj., 24/07/2014 - 07:18
Joan_Torres

Les bicicletes Fixie. Un nou moviment urbà.

Índex de continguts
    Bicicleta fixie

    Des de fa uns anys les grans ciutats comencen a veure com es desplacen entre els cotxes unes bicicletes una mica estranyes: no tenen frens en el manillar, ni marxes en les seves rodes posteriors. Són les anomenades “Fixies”. El seu nom prové del terme anglès “Fixed Gear” que pot traduir-se com de “pinyó fix."

    Pel que sembla aquest moviment es va originar entre els missatgers de la ciutat de Nova York en el seu intent d'eliminar els robatoris, i estalviar en manteniment, donada la senzillesa d'aquest tipus de bicicleta.

    El 2012 David Koepp va rodar una pel·lícula que ens fica de ple en el món dels missatgers de Nova York, amb Joseph Gordon-Levitt, Jamie Chung i Michael Shannon. Tota una referència per als fans d'aquesta cultura.

    L’ànima de les fixies és la seva senzillesa, el seu minimalisme. Els qui les utilitzen les consideren l'essència del ciclisme.

     

    Per a Simón Bericua, mecànic a la botiga especialitzada "My Beautiful Parking" y organitzador del "Bicycle Film Festival" de Barcelona, és com tornar a aprendre a anar amb bicicleta. Per això ens recomana llogar-la unes hores abans d'invertir en un vehicle que no és barat. “Hi ha persones que la compren i no aguanten ni tres mesos”, diu. Però això sí, una vegada dominada la “fixie” es converteix en la millor eina per caminar per la ciutat. Cada cop de pedal es transmet directament a la roda, establint-se una unió entre el cos i la màquina. Aquesta és una altra de les característiques que la defineixen: la cadena transmet l'energia directament a un pinyó fix en la roda posterior, per la qual cosa els pedals es mouran sempre que es mogui la bicicleta, tant cap a davant com cap a enrere.

    Malgrat no és una bicicleta barata (solen estar per sobre dels 1.000 €), els qui adquireixen una fixie ho consideren una inversió a llarg termini. Una altra opció és la de convertir la nostra bicicleta tradicional en una de pinyó fix.

    Pros

    1. Menor pes al no tenir marxes ni frens.
    2. Sensació d'unitat en acompasar el cos amb la velocitat.
    3. Menor manteniment.
    4. Major seguretat contra els robatoris.

    Contres

    1. Menor seguretat en els inicis.
    2. No pots deixar de pedalar.
    3. Exigeix major esforç en les pujades.

    Si un no ho té clar, existeixen solucions intermitges, els anomenats rodets tipus Flip-Flop: rodes que incorporen un pinyó fix i un de lliure per optar entre una fixie pura i una configuració single speed (monomarcha), però amb roda lliure. Per passar d'una manera a un altre només has de treure la roda, donar-li la volta i tornar a col·locar-la.

    El que és indiscutible és que les Fixie són una bicicletes especials, de gran bellesa i que permeten fer coses tan increïbles com aquestes.

    I tu, t’atreviries a fer servir una bicicleta sense marxes? Et veus amb forces de pujar "aquell carrer" a pinyó fix?

    By Joan_Torres
    Comentaris
    Enviat per Ana la Loca (no verificat) el dj., 24/07/2014 - 10:40

    Con una de esas aprendí a montar en bici... entonces, sólo se llamaban BICICLETAS. Gracias a ella tengo unas rodillas de las que no puedo presumir como mujer florero, pero sí como niña de pueblo con mercromina en rodillas y codos de mayo a noviembre.

    Tengo una bastante convencional con la que este año podré ir a trabajar. Me da mucha alegría.
    Y también me da mucha alegría encontrarle, Torres.

    Petonàs.

    Enviat per Joan_Torres el dj., 24/07/2014 - 11:03

    Creo que todos empezamos a ir en bici con las rodillas descarnadas. Santa Mercromina. Lo importante es moverse: en una fixie, en una bicicleta convencional, andando o corriendo.

    Un saludo, Ana.

    En resposta a de Ana la Loca (no verificat)

    Enviat per MAGDA (no verificat) el dj., 24/07/2014 - 13:31

    Jo sempre havia pujat al Solivent amb bicicleta i sense marxes!! ara sembla impossible!!

    Enviat per Joan_Torres el dj., 24/07/2014 - 13:41

    Ja sé de què em parles... Un dels meus poemes preferits de Benedetti diu:

    "Todavía tengo casi todos mis dientes
    casi todos mis cabellos y poquísimas canas
    puedo hacer y deshacer el amor
    trepar una escalera de dos en dos
    y correr cuarenta metros detrás del ómnibus
    o sea que no debería sentirme viejo
    pero el grave problema es que antes
    no me fijaba en estos detalles."

    El que importa, Magda, es tenir l'esperit intacte!

    En resposta a de MAGDA (no verificat)

    Enviat per Elías (no verificat) el dv., 25/07/2014 - 08:28

    Son muy bonitas, tan limpias. Para divertirse un rato están bien, pero no las veo para el día a día. De pequeño también eran de piño fijo, pero teníamos frenos. A mí los frenos me han salvado el pescuezo en más de una ocasión. Después está el tema del pedaleo: me gusta estirar las piernas de vez en vez mientras voy rodando. Pero bueno, todo sería probarlas y ver qué ocurre. ¿Las habrá plegables? Saludos.

    Enviat per Joan_Torres el dl., 28/07/2014 - 08:58

    El día a día de cada uno es muy personal. Pero si uno tiene en cuenta que las utilizan una gran cantidad de mensajeros en ciudades como Nueva York, Londres o Barcelona, algo han de tener, ¿no?

    ¿Plegables? ¡Claro! http://goo.gl/CTtA4i

    Un saludo, Elías.

    En resposta a de Elías (no verificat)

    Afegeix un nou comentari
    El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
    Inicio