10 consells per fer el teu viatge més sostenible

Quan viatgem  és molt important que mantinguem aquells bons hàbits que apliquem a casa. De la mateixa manera que hem de seguir sent respectuosos o educats en arribar a un país diferent, val la pena recordar quines pautes de comportament podem aplicar al viatjar per fer de les nostres vacances un viatge més ecològic. Per això us proposo

10 consells per fer el vostre viatge més sostenible

1_ Quan viatgis en cotxe evita les hores de calor

Si has de fer un trajecte llarg en el teu cotxe durant els mesos d’estiu és molt aconsellable sortir a primera hora del matí, abans que faci massa calor.D’aquesta manera estalviaràs un 25% de la despesa de combustible derivat de l’aire acondicionat. A més guanyaràs en seguretat, ja que un dels motius de les distraccions és el cansament que produeix la calor.

2_ Tria un hotel compromès amb el medi ambient

Hoteles ecológics per viatges sostenibles

Pots escollir-los en funció de la certificació mediambiental que tinguin, informan-te a través de la seva pàgina web. O també a través d’Organitzacions No Governamentals del país, demanant-los informació al respecte. Com més persones prioritzem factors de sostenibilitat per sobre d’altres, més establiments s’esforçaran per millorar en aquest àmbit.

D’altra banda és important que cadascú de nosaltres ens comportem a l’hotel com a casa: tancant les aixetes, aprofitant les tovalloles, gestionant correctament l’aire condicionat, apagant llums, etc.

3_ Quan arribis al teu destí fes servir el transport públic en lloc de cotxes de lloguer

Cada vegada és més habitual que les ciutats ofereixin als turistes una targeta per accedir a metro i autobusos amb un preu reduït. Viena, Salzburg i moltes altres tenen aquest tipus d’iniciatives en marxa des de fa temps. Suïssa, per exemple, té la Swiss Half Fare card  amb la qual s’obtenen descomptes del 50% en trens vaixells, autobusos, etc.

Transport public

I si no et queda més remei que utilitzar un cotxe, inclina’t pels vehicles elèctrics o aquells que utilitzin biodièsel. Fins i tot al reservar un taxi. És important indicar-ho al fer la nostra reserva ja que com més gent ho sol·licitem, més importància li donaran a aquest tipus d’opcions.

4_ Menja al carrer i en petits negocis

Els avantatges de fer la majoria d’àpats en parades del carrer o en establiments locals (sempre que les condicions higièniques ho permetin), en lloc de en grans cadenes de restauració té importants beneficis: D’una banda donem suport a l’economia local i el consum de productes de proximitat, però és que a més coneixerem millor els costums del lloc i la seva gastronomia.

5_ Compra regals fets pels artesans locals

artesania local es més sostenible

Una cosa semblant al que comentàvem dels restaurants podem dir de les compres: és més ètic adquirir els regals i souvenirs a artesans locals, tenint en compte que mai hauríem de comprar productes fets d’ivori, de corall, ni comprar animals salvatges o productes derivats d’ells.

6_ És millor viatjar en petits grups que sol

Entre els viatgers sempre han existit dues tendències clares: la d’aquells que prefereixen viatjar sols per lliure i aquells altres que prefereixen fer-ho en grup. Cadascuna de les dues opcions té avantatges i inconvenients. Viatjar sol permet variar el programa previst sense haver de consultar-ho amb ningú, ofereix molts moments de tranquil·litat i silenci … D’altra banda viatjar en grup farà que puguem compartir les experiències amb altres persones, però des del punt de vista de la sostenibilitat té altres avantatges com que podrem compartir despeses sobretot en destí com són els desplaçaments, els de l’hotel, etc.

7_ Contracta viatges sostenibles

La bicicleta es més ecològica

Cada vegada són més populars les propostes viatgeres que ofereixen un contacte més directe amb la natura com poden ser els de trekking o les rutes en bicicleta, l’observació d’aus, etc. D’aquesta manera aconseguirem aportar el nostre granet de sorra a utilitzar menys dels combustibles fòssils.

8_ Recull totes les deixalles que generes durant el viatge

Recull deixalles en el teu viatge

A l’anar al desert o llocs verges porta amb tu de tornada les ampolles de plàstic, si el país de destinació no tenen llocs de recollida selectiva. Per a això és fonamental conèixer quines accions estan prenent a les ciutats que tenim previst visitar. Així podem descobrir, per exemple, que a Pequín canvien ampolles de plàstic per bitllets del metro.

9_ Abans de sortir de viatge, revisa que has apagat tots els electrodomèstics

Apaga els electrodomestics

Moltes vegades no ens adonem, sobretot si sortim amb pressa per no perdre l’avió, i podem deixar la televisió en stand by, els carregadors dels mòbils carregats. Tot això gasta, per la qual cosa convé donar una ullada.. I si t’és possible, tingues previst deixar la nevera buida i totalment apagada. Ah, i no oblidis revisar que totes les aixetes estan totalment tancades!

10_ Comparteix la teva experiència a les xarxes socials

Per acabar t’animaria a que en tornar de viatge no només comparteixis l’experiència turística, sinó també totes aquelles accions sostenibles que hagis anat realitzant durant el viatge. A més de donar idees a altres viatgers segur que serviràs d’exemple perquè altres segueixin els teus passos.

Aquests són els 10 consells que volia donar-te per fer el vostre viatge més sostenible. Però sens dubte una de les millors recomanacions és planificar-correctament, i amb temps. D’aquesta manera podràs informar-te bé del teu destí i de com aplicar tots aquests consells.

 

© Fotos:

Tim Spouge
Anna Mezcla
Stvcr
Andrew Huff
Tirol Werbung, Frank Bauer

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *