10 llocs del món en perill de’extinció II

 • Foto intermirifica

Introducció

La setmana passada vam iniciar un recorregut per deu llocs del món en perill d’extinció. En aquell post vaig escriure sobre la selva amazònica, la Gran Barrera de Coral, o l’Antàrtida, entre d’altres. A l’article d’aquesta setmana completarem el recorregut afegint cinc llocs més a la llista. Fent un repàs comprovem  que entre els principals factors de risc es troben l’escalfament global (i els fenòmens naturals derivats d’ell) i, molts cops, l’estupidesa humana.

 

10 LLOCS DEL MÓN EN PERILL D’EXTINCIÓ

6_ La Gran Muralla de Xina

 
Com moltes altres coses a la Xina La Gran Muralla té unes dimensions descomunals. De fet és l’única construcció feta per l’home que es pot veure des de la lluna (segons ens recorda el Trivial Pursuit)
A través d’un mesurament fet amb mètodes científics s’ha xifrat la seva longitud en 21.196,18 km. Obtenir aquesta dada no ha estat una tasca fàcil, ja que en realitat no hi ha una sinó diverses Muralles que es van construir al llarg de varis segles, amb moltes parts d’ella ja desaparegudes. Si voleu ampliar informació us recomano aquest documental de Discovery Channel, que tenim penjat al canal de Youtube de Viatges Alemany.

AMENACES

1_ L’acció de l’home és evident en aquest monument. Així, per exemple, és tal el nivell de pintades, firmes i grafits, que el govern ha habilitat zones específiques a on es pot deixar el tan estès “jo vaig estar aquí”. Però no només això: els disbarats arriben fins al punt d’organitzar curses amb karts per sobre d’ella.
2_ La naturalesa també aporta la seva part i es manifesta en l’erosió, les inundacions o els terratrèmols veient-se agreujada pel deteriorament en què es troben algunes zones.

7_ Machu Pichu

 • Foto Flickr thecsman
 
Com ja us vaig explicar en parlar de Tres ciutats de color verd, el conjunt del Machu Pichu s’alça fins als 2.490 m. Es va construir l’any 1.450 durant el regnat de Pachacútec. Es compon d’una sèrie d’edificacions que estaven destinades, originàriament, per actes de caràcter religiós o civil.

AMENACES

1_ El principal perill és el de morir víctima del seu propi èxit, ja que atrau 800.000 turistes cada any. A més, segons dades de la Cambra Nacional de Turisme del Perú, Machu Picchu significa el 70% dels ingressos per turisme a Perú, deixant una mitjana de 1.538 € per persona. És fàcil imaginar la dificultat que ha de suposar vèncer tants interessos polítics i econòmics.
2_ D’altra banda, i derivat d’aquest nivell d’afluència, la UNESCO ha tingut diversos desencontres amb el govern peruà en alertar repetidament del caos urbanístic en el veí poble d’Aigües Calentes, i del continu interès per obrir noves vies d’accés cap al conjunt arqueològic.
3_ És digne de ressaltar el que va passar durant la filmació d’un anunci de la cervesa Cusqueña de la companyia de publicitat nord-americana J Walter Thompson. Durant el rodatge, una grua va caure sobre el Intihuatana, trencant una part d’ella.

8_ Maldives

 • Foto Flickr Carlos Mejía Greene
La República de les Maldives és un país format per 1200 illes, de les quals unes 200 estan habitades. Es troba a 450 km de l’Índia. Contrastant amb la idea idíl·lica que tenim de Maldives, la seva capital, Malé, és una de les ciutats més densament poblades del món, amb 100.000 persones en una àrea de 6 km². Té el rècord de ser el país més pla en el món, amb una altitud màxima de només 1,8 metres a l’illa Vilingili.

AMENACES

1_ En ser un país tan pla, la pujada del nivell del mar, derivada de l’escalfament global, es presenta com la major amenaça per a aquesta república. Si les previsions es compleixen, amb un augment de 4,8 ºC per a finals d’aquest segle el destí de les Maldives serà desaparèixer. Tant és així que han començat ja un programa nacional per guardar part dels ingressos derivats del turisme i destinar-los a la compra de terres en les quals poder refundar el seu país.
2_ Donada l’alta densitat de població, i el cost del transport, el segon problema a què s’enfronten és la gestió dels residus. Hi ha una illa, Thilafushi, convertida en l’abocador de tot el país, amb el risc ecològic que aquesta concentració implica.

9_ Rajasthan

 • Foto Flickr Daniel Mennerich 2
Rajasthan és un dels majors estats de l’Índia, a la frontera amb Pakistan. De la seva capital, Jaipur, ja us vam parlar en un post anterior. A més de tenir el desert de Thar, a Rajasthan podem trobar dues reserves nacionals de tigres: Ranthambore i Sariska.

AMENACES

1_ El turisme de masses, així com les peregrinacions hindús amenacen llocs com els palaus i temples del conjunt històric d’Amber Town, així com els seus excepcionals jardins.
2_ El vandalisme i la falta de conservació estan posant en perill l’observatori astronòmic de Jaipur, una construcció d’increïble precisió construïda al 1729.
3_ El tigre és un dels animals més amenaçats del planeta. Concretament a Rajasthan la població de tigres ha passat dels 40.000 que es van comptabilitzar el 1947, als 1.706 que apareixen en l’últim cens oficial. Per sort la Cort Suprema de l’Índia va prohibir totes les activitats turístiques en les àrees centrals de les reserves de tigres del país.

10_ Capella Sixtina

La construcció que coneixem avui en dia és una rèplica que va encarregar el papa Sixto IV (d’aquí el qualificatiu de “Sixtina”) en l’any 1473 a l’arquitecte Giovanni de Dolci. Les mesures i les proporcions són les mateixes que les de la capella original, la qual va estar derruïda pel lamentable estat en què es trobava, perdent-se una col·lecció de frescs de fra Angelico, pel que sembla excepcionals. La decoració de la nova construcció es va encarregar als artistes més famosos d’aquella època renaixentista: Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Perugino i sobretot Miquel Àngel. D’aquest últim són els frescos del Judici Final, situats a la paret de l’altar major.

AMENACES

1_ La principal amenaça són els 20.000 turistes diaris que la visiten. Però en aquest cas no és l’acció directa de les persones, sinó que son el seu calor corporal i el seu alè, els que ataquen un dels temples més importants de la cultura occidental.
2_ La pols que produeix tal afluència de gent és un altre factor important. Actualment s’estan estudiant solucions a aplicar, des de reduir el nombre de visites, fins a la millora dels sistemes de ventilació.

CONCLUSIÓ

Fins aquí la nostra proposta per als deu llocs del món en perill d’extinció. Deixarem oberta la porta per seguir ampliant aquesta llista en el futur. Per això qualsevol proposta que desitgeu fer serà benvinguda. Potser aquest tipus de publicacions, en ser difosa, aporti un gra de sorra a la conscienciació que tots hem de tenir respecte als llocs que alberguen gran part de la nostra història.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

4 Responses

 1. Elvi Torres ha dit:

  Qué interesante…
  Me gusta leer estas cosas. Me ayuda a desconectar!.
  Gracias, Joan!.

 2. Luis ha dit:

  Un post fabuloso! Gracias a estas cosas podemos ver como está el mundo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *