Ars Electrònica: un museu del futur a Linz

El museu Ars Electronica és una de les visites més destacades per a aquells que visiten Linz, la tercera ciutat d’Àustria per nombre d’habitants, en alguna de les rutes que tenen a aquesta ciutat al seu itinerari.

ⓒ Österreich Werbung, Martin Steinthaler

La ciutat de Linz

La històrica ciutat de Linz té un passat ple de successos que han anat modelant a aquesta localitat, fins a la forma que ara presenta al visitant. Fundada en època dels romans (tot i que ja existien nombrosos assentaments en època dels Celtes), la seva privilegiada ubicació a la vora del Danubi, i equidistant d’altres urbs més importants com Praga, Nuremberg, Munic o Viena, va permetre que Linz anés prenent importància com centre comercial i punt d’aprovisionament estratègic. Al llarg dels segles XIX i XX es va desenvolupar enormement com a centre metal·lúrgic i tèxtil, dos sectors que han deixat una marcada empremta en l’arquitectura d’alguns edificis, reconvertits avui en dia en interessantíssims centres culturals, gastronòmics o d’oci.

 

ⓒ Linz Tourismus, Robert Josipovic

Les últimes dècades han suposat una redefinició de l’estratègia socioeconòmica de Linz, amb una aposta decidida per les noves tecnologies i per la intel·ligència artificial. Aquesta aposta té les seves arrels també en la tradició de la ciutat per estrènyer llaços entre el món universitari i el científic, doncs ja al segle XVI es van donar els primers passos per oferir una universitat a Linz, la mateixa ciutat en què Kepler va descobrir el 1618 les lleis del moviment dels planetes. Els estudis que poden cursar-se a la Universitat de Linz han anat especialitzant cap a terrenys com la realitat virtual, la investigació de polímers avançats i altres matèries que l’han col·locat al capdavant d’Europa en aquests àmbits. Tot això va fer a Linz mereixedora del títol de City of Media Arts de la UNESCO.

El Centre Ars Electrònica

Amb la voluntat de recollir l’esperit innovador de la ciutat, el 1979 es va inaugurar aquest museu sobre l’art, la tecnologia i la societat. L’objectiu des de la seva fundació ha estat oferir a les persones un punt de vista diferent i proper sobre les implicacions de les tecnologies en la seva vida quotidiana. Per a això explora en àmbits tan dispars com la robòtica, la genètica, l’art o la biotecnologia, i crea exposicions pensades per a un púbic ampli, inquiet, de totes les edats.

 

ⓒ Linz Tourismus, Fotógrafo: Robert Josipovic

La visita a Ars Electronica és un autèntic plaer per als sentits, amb experiències sensorials realment cridaneres. Així, els nens poden experimentar i aprendre mentre juguen amb la llum i les ombres, amb dispositius experimentals o amb les bases de la computació, adaptades a les seves capacitats.

El centre ofereix exposicions i activitats d’una enorme qualitat, com és el cas de les projeccions en realitat virtual, amb tecnologia d’ultra-alta-definició 8k. Conegudes com “Deep Space 8k”, aquest conjunt de projeccions, úniques al món, deixen fascinats als visitants. En elles podrem conèixer, per exemple, les anàlisis que realitzen els satèl·lits sobre la situació del planeta i les conseqüències de l’activitat de l’ésser humà sobre els oceans, o endinsar-nos en el cos humà amb un detall impressionant.

 

ⓒ Alta Austria de Turismo, fotógrafo: Marko Mestrovic

Us recomanem una visita a aquest centre en el qual podreu gaudir tant adults com joves, d’una experiència diferent.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *