Avantatges de fer-se gran.

Segons les dades oficials el darrer 23 de setembre a les 4 i 29 va començar la tardor. És aquesta una de les meves estacions preferides, per diversos motius: afavoreix la reflexió, és una estació de trànsit entre la calor de l’estiu i les inclemències de l’hivern,  sense tenir que patir els desajustos de la primavera. La tardor, per altra banda, sol relacionar-se amb el declivi de l’any, amb el tancament d’alguns processos , i amb la vellesa. Es parla, així, de la tardor de la vida com una cosa trista i malenconiosa. I precisament és d’això de lo que vull parlar: de tot lo bo que té envellir.

AVANTATGES DE FER-SE GRAN

Hi ha moltíssima informació dels problemes que comporta la vellesa i infinitat de receptes amb les que pal·liar el seus efectes. Per sort cada vegada són més els qui proclamen les bondats que també comporta el pas dels anys. Llibres com “Envellir bé” de Miquel Vilardell, o “Envellir és bo per a la salut” de F. Javier González Martín evidencien que no tot el que ens trobarem serà negatiu. Et detallo alguns dels avantatges:

1_ TENS MÉS PROBABILITATS DE SER FELIÇ

S’han realitzat estudis en diferents universitats d’EUA que ens confirmen que és a partir dels 65 anys quan els nivells de felicitat són més grans. Segons la professora de psicologia de la Universitat de Stanford, Laura Carstensen: “la capacitat humana de reconèixer la seva pròpia mortalitat i controlar els seus horitzons de temps” ens porten a tornar-nos cada vegada més pràctics.

abuelos_comida bn

2_ DISPOSARÀS DE MÉS TEMPS LLIURE QUE MAI

Arribarà un moment en el qual els teus fills començaran a fer la seva pròpia vida (generalment en iniciar els seus estudis universitaris o en trobar el seu primer treball) demandant una menor atenció per la teva part. T’alliberaràs de moltes de les responsabilitats que ocupaven gran part del teu temps. És llavors quan podràs planificar viatges que abans no podies ni plantejar-te, podràs estudiar quines opcions t’ofereixen programes com els de l’IMSERSO, gràcies als quals és possible recórrer Espanya per uns preus molt ajustats.

3_ GAUDIRÀS MÉS DE LA TEVA FEINA I TINDRÀS MENYS ESTRÈS

Encara que és un fet que no desapareix al llarg de la nostra vida, segons Jane Sarasohn-Kahn, especialista en temes de salut, a partir dels 65 el nostre organisme experimenta un menor índex d’estrès mentre que es entre els 35 i els 49 quan arriben als valors més alts. Això es degut, en part, al fet de que a partir dels 50 anys,el 92% dels treballadors d’EUA estava bastant satisfet amb la seva feina, segons un recent estudi.

4_ PODRÀS CONÈIXER PAÏSOS EN EL SEU MILLOR MOMENT

És una altra dels avantatges de fer-se gran. Lo habitual quan viatges a molts llocs d’Àsia és fer-ho en els mesos d’estiu, a la meitat del monsó, la qual cosa fa el nostre viatge més enutjós. Una vegada t’has alliberat d’algunes de les teves responsabilitats pots plantejar-te, per exemple, recórrer Vietnam al novembre sense les molestes pluges, ni la calor sufocant; o fer el creuer pels fiords Noruecs amb el qual somiaves, en el mes de maig. I com a més a més, és temporada baixa, ho faràs sense aglomeracions i a uns preus molt més assequibles.

5_ AUGMENTA L’HABILITAT PER RESOLDRE CONFLICTES

Tal com veiem en aquest estudi de la Universitat de Michigan, les persones grans utilitzen un major nombre d’habilitats a l’hora de resoldre dilemes, o d’enfrontar-se a conflictes socials. Sobretot són capaços d’utilitzar una major empatia amb les postures oposades, saben donar millors consells i buscar el camí que doni amb la solució.

6_ LA TEVA VIDA SEXUAL POT ANAR A MILLOR

Són varis els estudis realitzats amb persones grans sobre les seves relacions sexuals. En el cas concret de les dones s’ha pogut comprovar que encara que disminueix el seu desig sexual, la satisfacció amb les seves relacions íntimes augmenta entre els 60 i els 89 anys.

tumblr_m0ahw5LrvI1rqg1jqo1_500

7_ LES RELACIONS DE PARELLA S’ENFORTEIXEN

A la Universitat de Berkeley estan realitzant un interessant estudi que es va iniciar fa 25 anys amb 156 parelles d’edats adultes. D’ell es desprèn que les relacions de parella, una vegada passats determinats períodes complicats, tendeixen clarament a estabilitzar-se, aprenen a expressar millor el seu afecte -especialment quan els fills ja no estan a casa-, degut entre altres coses a la disminució de l’estrès que abans esmentava.

Ancianos

8_ MOLTS ASPECTES DE LA NOSTRA SALUT MILLOREN

No hi ha cap dubte de que l’envelliment comporta un minvament en algunes de les nostres capacitats físiques. Però del que no es parla tant és de la part positiva que implica el pas dels anys sobre el nostre cos. Així, per exemple:

 • Disminueixen les migranyes a partir dels 50.
 • El cor es manté en plena forma: encara que sembli increïble, sempre que estiguin controlats el colesterol i la pressió arterial, el cor es pot enfortir amb els anys.
 • Les al·lèrgies tendeixen a baixar d’intensitat.
 • Desapareix la pell grassa i la suor.
 • Millora la cicatrització, fent menys complicats els tractaments de cirurgia.
 • Alguns tipus de càncer com el de mama són menys agressius.

haciendo pesas bn

9_ EL TEU VOT ÉS MÉS VALUÓS QUE MAI

Les estadístiques ens parlen de que el percentatge de participació en les eleccions, per edats, va en augment entre els majors de 65 anys. Així, per exemple, en les eleccions de 2010 a EUA va exercir el seu dret un 61% del total del cens d’aquesta franja d’edat, enfront del 21% d’aquells situats entre els 18 i els 24. Les conseqüències immediates és que cada vegada més els partits polítics escolten les demandes de la gent gran.

10_ AUGMENTEN LES TEVES CAPACITATS INTEL·LECTUALS

Contínuament es parla de la pèrdua de memòria que es creu que va associada a l’envelliment, però intel·lectualment hi ha altres avantatges de fer-se gran que convé destacar. Per exemple, sabem que amb l’edat s’aguditza el pensament reflexiu, el vocabulari i la memòria a llarg termini. Així, segons un estudi realitzat per la Universitat d’Illinois entre els controladors aeris, els de més edat destacaven en treballs que requerien d’una gran concentració, i realitzaven el seu treball igual de bé que el més joves, podent gestionar diversos avions alhora sense dificultat. És a dir, que contrarestaven les seves febleses gràcies als seus anys d’experiència.

CONCLUSIÓ

Hem de canviar la nostra postura davant l’envelliment i valorar els avantatges de fer-se gran, doncs com diu Ramón Sánchez Ocaña en parlar del llibre abans citat: “L’edat la marca el cervell i no els anys. I aquesta veritat solem acceptar-la massa tard. Aquest és el nostre error, perquè a envellir s’aprèn, perquè com diu el seu autor l’elixir de l’eterna joventut no cal buscar-ho entre “pòcimes” misterioses ni ungüents estranys, està en nosaltres mateixos.

Aquesta és la meva relació dels avantatges de fer-se gran. Si a tu se te’n acut alguna més, per què no la comparteixes amb nosaltres?

FONTS

Mujer hoy

Huffington Post

Cuarta edad

 

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

8 Responses

 1. LU ha dit:

  M’agrada molt. Ho faré llegir als meus pares. Gràcies per aquests consells. Crack.

 2. Elvi Torres ha dit:

  Hermano…me gusta…
  Pero yo también pienso, en lo genial que tiene que ser (lo he visto en nuestros abuelos), el tener una buena “cantera”, de recuerdos, bonitos y divertidos, para de vez en cuando, dedicarte a repasarlos!!!…
  Cuanto mas años, mas recuerdos!
  Un abrazo…!

 3. angels pascual ha dit:

  Bé, molt bé. Pero ….”juventud divino tesoro que te vas para no volver”
  En fín …millor anar caminant i gaudint de tot el que puguem!!!
  Petons!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *