Viatge a Bohèmia a la República Txeca

Bohèmia, a la República Txeca és la regió més famosa d’aquest jove país europeu, sorgit de la divisió de l’antiga Txecoslovàquia l’any 1993. Va ser després del col·lapse de l’antiga Unió Soviètica, després d’unes negociacions pacífiques que conformarien el nou mapa del continent europeu.

Viatge en grup a Praga i Bohèmia

La República Txeca. Una mica d’història.

També es coneix de forma abreujada com Txèquia. És una república sense sortida al mar, que té frontera amb Alemanya, Eslovàquia i Polònia. La seva capital és la ciutat de Praga, una de les capitals europees més importants a nivell històric, artístic i literari. Tot això la converteix en una de les destinacions escollides per milers de visitants cada any, competint amb altres capitals com París, Berlín, Viena o Barcelona.

Castillo de Hruba Skala en Bohemia

Castillo de Hruba Skala en Bohemia

La República Txeca està dividida en tretze regions, sent les més importants per nombre d’habitants les de Moravia-Silesia, Praga, Bohèmia Central, Moravia Meridional, Ustí nad Labem, Olomuc i Bohèmia Meridional.

El país es coneixia antigament com a Bohèmia, i es va formar al segle IX com a part de l’Imperi de Gran Moravia. Un segle després, en dissoldre’s aquest imperi, Bohèmia va concentrar el poder d’aquella zona en un nou estat.

Al segle XVI el Regne de Bohèmia va entrar a formar part dels dominis dels Habsburg, juntament amb Àustria i Hongria. D’aquells esdeveniments sorgiria la guerra dels Trenta Anys, la qual implicaria a tota Europa i definiria una nova distribució de tot el continent. El regne de Bohèmia quedaria integrat dins de l’Imperi Austríac. Tot això canviaria en 1918, amb l’aparició de la República de Txecoslovàquia, després de desaparèixer l’Imperi Austrohúngaro en finalitzar la I Guerra Mundial. La nova República passaria a formar part del bloc comunista, encara que la insatisfacció creixent del poble desembocaria en un aixecament que tindria ressò a tot el món: la famosa Primavera de Praga de 1968, estimulada pels moviments juvenils que s’estenien per tot Occident.

Bohèmia a la República Txeca: una regió plena d’encant.

Dins de Txèquia es troba la zona coneguda com a Bohèmia, una de les tres regions històriques de la República Txeca, juntament amb Moravia i Silesia. La seva capital és la ciutat de Praga, i l’idioma oficial és el txec. La població és d’uns 6,5 milions d’habitants, la qual cosa suposa gairebé un 70% del total de la població de la república. La regió de Bohèmia és un altiplà envoltat per muntanyes i boscos com la Selva de Bohèmia o les Muntanyes Metal·líferes.

És eminentment industrial i minera, encara que té un important sector agrícola.

La història de Bohèmia es remunta a molts segles enrere, com abans comentava, per la qual cosa tota la regió ofereix monuments interessants pels qui decideixen recórrer Bohèmia, en la República Txeca, i acostar-se als llocs interessants que alberga. Entre tots ells destacaria:

La Ciutat de Český Krumlov

La ciutat de Český Krumlov a Bohèmia a la República Txeca

La ciutat de Český Krumlov

Aquesta petita ciutat es troba a la regió de Bohèmia Meridional. Destaca pel seu centre històric, el qual va entrar a formar part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco l’any 1992. Criden l’atenció els seus edificis històrics de l’Edat Mitjana i del Renaixement, així com els ponts de fusta que gràcies al treball de restauració ens transporten a l’època d’esplendor de la regió de Bohèmia en la República Txeca.

El Castell de la ciutat és el segon més gran del país, la qual cosa crida l’atenció en estar en una localitat tan petita. En el seu interior es poden visitar els frescs del segle XV de l’Església de Sant Vito. També mereix la pena visitar el teatre del Castillo, construït al segle XVII, el qual manté la maquinària escènica original, la qual cosa ho converteix en un teatre únic al món.

Finalment us recomano visitar el museu Krumlov, dedicat a l’obra del pintor Egon Schiele que va viure en aquesta ciutat.

Valle del Vltava

El Castell de Rozmberk

El Castell de Rozmberk

El riu Vltava, més conegut com Moldava, immortalitzat en el poema simfònic de Smetana, és el major llit fluvial de la República Txeca. La vall pel qual discorre té molts llocs que ho converteixen en una zona de gran interès turístic. Entre ells destaca el Castell de Rozmberk, amb vuit segles d’història a les seves esquenes.

Castillo de Hluboka

Castell de Hluboka

Castell de Hluboka

Aquest cridaner castell del segle XIII ha arribat fins als nostres dies després de diverses reformes i modificacions, les quals l’han convertit en un edifici molt peculiar. Al segle XVIII se li van afegir elements típicament barrocs, als quals se li incorporarien uns altres de l’època romàntica que va imperar al segle XIX. El resultat de tota aquesta evolució és un palau que està considerat com el més bonic de Txèquia. I potser el més original.

Ceske Budejovice

La ciutat de Ceske Budejovice a Bohèmia

La ciutat de Ceske Budejovice

Aquesta ciutat de la regió de la part meridional de Bohèmia en la República Txeca és la més poblada d’aquesta part del país. Si et dic que el nom en alemany d’aquesta ciutat (més fàcil de recordar) és Budweis, comprendràs per què està en aquesta localitat la fàbrica de cervesa Budweiser Budvar. No és la que es comercialitza a Estats Units, amb els qui tenen un litigi per l’ús del nom des de 1880, doncs els van copiar el disseny i la fórmula. Si em donen a triar, jo em quedo amb la cervesa txeca.

El centre històric de la ciutat reuneix edificis medievals, renaixentistes i barrocs en molt bon estat de conservació, per la qual cosa caminar pels seus carrers és un passeig per la història d’Europa. El monument més antic de la ciutat és el monestir de la Plaza Piaristické, on es troba també l’antic magatzem de sal que data del Renaixement. La plaça crida l’atenció ja que és una de les més grans del país, així com per la seva enorme font barroca.

Trebon

La localitat Bohèmia de Trebon

La localitat Bohèmia de Trebon

Aquesta localitat, també en la Bohèmia Meridional està situada en el camí que uneix Praga amb Viena, prop de la frontera amb Àustria. La seva història arriba fins al segle XII, i conté dades de gran interès, com convents que fabricaven la primera cervesa del país, guerres contra les seves muralles envoltades d’enormes fossats, o alquimistes estrangers que elaboraven aquí les seves pocions.

Atreu gran quantitat de turistes pels seus balnearis, per l’excel·lent pesca que proporciona el riu i per monuments com el Palau de Trebon, les portes originals de la ciutat (Budějovická, Svinenská, Hradecká i Novohradská), i pels seus molts edificis històrics.

Jindrichuv Hradec

La ciutat Txeca de Jindrichuv Hradec

La ciutat de Jindrichuv Hradec

L’última ciutat de la qual et parlaré avui, a la mateixa regió que les dues anteriors, a la part meridional de Bohèmia a la República Txeca, és una localitat fronterera amb les regions de Moravia i amb Àustria. Destaca el seu castell renaixentista, un dels majors del país i el seu centre històric. Aquesta part de la ciutat era original de l’Edat Mitjana, però va ser arrasada per un incendi. La reconstrucció posterior de 1801 va aportar un disseny d’estil Imperial que és el que podem contemplar en l’actualitat.

En fi, espero que amb aquestes línies t’hagis fet una idea d’aquesta meravellosa regió de Bohèmia a la República Txeca, un país que té moltes coses que oferir, a més de l’extraordinària ciutat de Praga.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *