Consells per anar de creuer

He cregut interessant preparar una llista agrupant consells per anar de creuer, donat l’increment de la demanda que, any rere any, està tenint aquesta modalitat de viatge. De fet, segons dades oficials, des de 1980, quan van començar a popularitzar-se els viatges de creuer, el nombre de passatgers va passar de gairebé un milió i mig a nivell mundial, fins als 15 milions l’any 2006. Des de llavors no ha parat de pujar la xifra, arribant als 24 milions el 2016, 01:00 xifra que ens dóna una idea de la seva gran acceptació.

Consells per anar de creuer

Abans de viatjar

Informa’t bé del que inclou la teva tarifa

És important que sàpigues si inclou assegurances d’algun tipus, quines begudes estan incloses, les excursions, les propines …

Avisa de qualsevol dieta especial que puguis necessitar

El servei de cuina de les grans companyies és realment excel·lent. No tindran cap dificultat a l’hora de preparar dietes especials segons les teves necessitats, però no oblidis avisar en la teva agència de viatges i comprovar, en embarcar, que les ordres han arribat correctament al personal del vaixell.

En cas d’embaràs, informa’t

Algunes companyies tenen condicions especials en el cas de les embarassades, per motius de seguretat. Per exemple, en alguns casos no admeten dones amb estat de gestació a partir de les 24 setmanes. Per això és molt important deixar-ho clar en el moment de la contractació.

No oblidis l’hora i el lloc de l’embarcament

Tot i que els embarcaments solen ser bastant ràpids, et recomano que tinguis ben present l’hora i la direcció de l’embarcament. Les indicacions per accedir a la terminal de creuers no sempre és clara, per això un consell per anar de creuer, sobretot si és la primera vegada, és que vagis amb temps i amb tota la informació accessible.

Reserva amb antelació

Són diversos els motius pels quals aquest consell és important. En primer lloc perquè diversos mesos abans de començar la temporada de creuers solen haver-hi ofertes molt interessants amb les que podràs aconseguir descomptes importants. En segon lloc has de tenir en compte que si la mitjana d’antelació per reservar un viatge a Espanya és de 31 dies, en el cas de creuers aquesta mitjana passa a 71 dies. Per això pots trobar-te amb major limitació de places si no ets previsor, o amb cabines de menys categoria i no tant ben situades.

Contracta una assegurança de viatge

Ja et vaig parlar en aquest article de la importància de viatjar ben cobert. Això, que és important per a qualsevol viatge, es torna fonamental en el cas dels creuers. Per diversos motius: Si reserves amb antelació, com deia en la recomanació anterior, segons quines siguin les causes d’una anul·lació pots recuperar gran part dels diners desemborsat. Pensa que les despeses per anul·lació poden arribar a ser del 100%

D’altra banda, els serveis mèdics a bord són bons però molt cars.

No obstant això, informa’t amb el teu agent de viatges, ja que algunes tarifes de les companyies de creuers inclouen assegurances d’assistència.

Documentació

Passaports

Controla la vigència dels passaports, així com els requisits d’entrada dels països a visitar, ja que alguns exigeixen uns mesos de validesa a partir de la data d’entrada al país. Mira-ho amb temps per si has de fer alguna renovació.

Permisos de viatge per als menors

Si he inclòs aquest consell per anar de creuer és perquè no és estrany que persones diferents als pares facin un creuer amb els nens. Per exemple, els avis que decideixen anar-se’n amb els seus néts uns dies. Cal omplir alguns documents prèviament amb la policia per deixar constància que els nens viatgen amb l’autorització dels seus pares.

Visats

Els creuers solen parar a diversos països diferents. Assegura’t de les condicions d’entrada de cada un d’ells, i si algun exigeix visat per poder tramitar amb antelació. Tot i així el viatjar en creuer les companyies tenen facilitats especials amb les tramitacions de visats per les escales de creuer i en ocasions no és necessari tramitar-lo. El teu agent de viatges t’informarà bé.

Permís de conduir internacional

Es pot donar el cas que a l’amarrar en un port decideixis contractar un cotxe de lloguer per anar a un lloc concret. En aquest cas, i segons els acords entre el teu país i el d’arribada, pot ser necessari el permís de conduir internacional.

Targetes sanitàries

Porta amb tu les targetes sanitàries de tota la família i, si cal, la targeta europea per poder ser atès en centres de la Unió Europea.

Documentació lliurada per la companyia

Porta amb tu tots els documents que t’hagi lliurat la teva agència de viatges.

– Bitllets i comprovants de les reserves que hagis realitzat.
– Targetes d’embarcament.
– Etiquetes identificatives de les maletes: aquestes són especialment importants ja que són el mecanisme de les companyies de creuers per fer arribar el teu equipatge a la teva cabina. Col·loca correctament a les maletes abans de sortir de casa.

Targeta de crèdit

La targeta de crèdit és imprescindible a bord, ja que te’n demanaran una per carregar-hi les despeses que es vagin produint. Comprova amb el teu banc que tens el límit suficient i que no hi haurà problema per utilitzar-la a l’estranger.

Còpia de la teva pòlissa d’assegurança de viatge

En fer la maleta

Als que estem acostumat a fer servir l’avió com a mitjà de transport ens convenen, a l’hora de fer la maleta, alguns consells per anar de creuer ja que hi ha algunes diferències a tenir en compte:

El control d’accés

A l’hora d’embarcar, oblida’t dels nervis i de les exigències dels aeroports

Quan puges a bord d’un vaixell hi ha normes de seguretat, però són molt menys complicades. Pots portar líquids en els seus envasos originals sense problema. Això sempre que accedeixis al vaixell directament, sense haver de realitzar un viatge amb avió per arribar al port de partida, és clar.

Porta una bossa de mà

Tingues en compte que gestionar l’equipatge de més de 3.000 persones, tots alhora, porta el seu temps. Per això el normal és que passarà un temps abans que les teves maletes arribin a la teva cabina. Prepara’t una petita bossa en la qual tinguis tot l’imprescindiblementre no arribi la teva maleta.

Informa’t de les limitacions de pes

Cada companyia té les seves pròpies normes. Per això un altre bon consell per anar de creuer és informar-te de les limitacions de nombre de maletes i de quilograms per passatger. Si no has d’agafar cap vol d’avió, el pes de les maletes en un creuer no té cap limitació.

Roba variada

A part de la roba que portaràs segons les destinacions del teu creuer, has de tenir en compte que en tots ells convé anar una mica arreglat a l’hora de sopar. A més, depenent de la companyia en la que facis el trajecte, solen organitzar una nit de gala, de manera que un vestit de nit per a elles, i una jaqueta i una corbata per a ells poden ser recomanables. Finalment cal que sàpigues que de vegades organitzen balls de disfresses. En aquests casos solen proporcionar accessoris de paper, però si ets dels que gaudeixen disfressant-se, pots pensar prèviament què posar a la maleta. Cal saber que no hi ha cap obligació de disfressar-se.

No estan permeses les begudes alcohòliques

Has de tenir present que el negoci real d’aquest tipus de companyies resideix en les vendes que fan a bord. Per aquest motiu no solen permetre consumir begudes a bord que no hagin estat comprades en els seus restaurants. En el cas que compris algun licor en una de les excursions, el personal de bord podrà guardar-te’l fins al final del teu viatge. En el cas de les ampolles de vi, moltes vegades permeten beure-ho al restaurant, cobrant un suplement pel servei de destapar.

Informa’t sobre les planxes

Per seguretat no estan permeses les planxes a les cabines. No obstant això tenen serveis de bugaderia.

Protectors per al sol

Pensa que l’aigua és un potent reflector de la llum solar. Per això has d’anar preparat amb cremes protectores, gorres o barrets i ulleres de sol.

Les tovalloles no són necessàries

Quan vagis a la piscina trobaràs les tovalloles que necessitis, de manera que no hauràs de posar-ne la teva maleta. A la cabina, com és lògic, tindràs totes les que calguin per al lavabo, com a qualsevol hotel d’alta categoria. Si es dóna el cas que t’han posat barnús, et recomano que no vagis amb ell a la piscina. Notaran que ets un novell en això dels creuers. 😉

Fes una bona farmaciola

Tingues en compte que qualsevol medicina que compris a bord et sortirà molt més cara que a la teva farmàcia. Per això el meu consell és que portis totes les que creguis que pots necessitar. Ah! i no oblidis portar algun remei per al mareig,en cas que siguis sensible a aquest. Tot i que els grans vaixells de creuer tenen molta estabilitat i és molt difícil marejar-se. Alguns dels consells que et donava a l’article per evitar marejar-en els viatges en cotxe pots aplicar-los aquí.

La vida a bord

Vigila les despeses extra

Per no tenir sorpreses, controla les despeses en begudes, spa, al casino, en les excursions … Per vacances tots tendim a relaxar-nos i després, en arribar a casa, ens podem portar algun ensurt. La majoria de companyies ofereixen un control de la teva compta de despeses des del monitor de televisió del camarot.

Begudes a bord

Una de les despeses importants poden ser les begudes a bord. Sovint les companyies fan ofertes de paquets de creuer amb Tot inclòs. Aquestes inclouen totes les begudes a bord, a excepció de les begudes en el camarot, i en el cas de begudes alcohòliques són de marca genèrica.  També a bord pots trobar ofertes de paquets de begudes, si t’agrada prendre alguna copa, et surt a compta.

Adaptadors de corrent

Els vaixells solen tenir endolls de 110 / 220V. Depenent de la procedència de la companyia, és millor portar un adaptador d’endoll. També et recomano que portis un lladre per poder connectar diversos aparells alhora.

Les mascotes no estan permeses

Ni tan sols els gossos pigall dels invidents poden pujar a bord, en general.

Cobertura de mòbils

Durant la navegació en alta mar no tindràs cobertura de telèfon. Molts vaixells tenen accés a una xarxa Wi-Fi, sempre de pagament, i sol ser de poca qualitat, el just per rebre i enviar missatges. Quan arribis a port, o en navegar prop de la costa, tindràs accés a les companyies telefòniques locals, però és important que vigilis per les despeses derivades del roaming. Et recordo que a la Unió Europea ja no existeix aquest sobre cost; navegar per internet té el mateix cost que al teu país.

Llegeix bé el diari de bord

La informació que publiquen diàriament és molt útil. En general tindràs una còpia del diari a bord en la teva cabina. En ell ofereixen dades interessants sobre la previsió meteorològica, sobre els menús de cada restaurant, sobre els horaris de les activitats previstes, festes, etc.

No smoke

Tots els vaixells solen ser molt restrictius amb el tema del fumar. No obstant això en la majoria tenen zones habilitades per a fumadors, perfectament indicades.

Idiomes a bord

Cada vaixell té una llengua oficial que utilitza tot el personal de la companyia. No obstant tots ells solen dominar diversos idiomes més, pel que no tindràs massa complicacions a l’hora de comunicar-te. En molts casos el personal porta penjada una etiqueta en la qual s’especifiquen els idiomes que coneix, mitjançant banderetes dels diferents països.

Pren seriosament el simulacre d’emergència

Una de les primeres activitats que es duen a terme tot just embarcar és un simulacre d’emergència. És molt important, a més de ser molt entretingut. Tot el personal del vaixell hi participa. Així, no és estrany que un cuiner et guiï en cada un dels passos que has de donar en el cas d’un imprevist.

Porta les dades de la teva naviliera durant les excursions

No seria la primera vegada que un passatger tingués algun contratemps durant una excursió i no arribés a temps per embarcar. Per ells és important que abans de desembarcar t’asseguris que tens les dades de la naviliera, així com els de l’agent que té en aquesta localitat. Així serà més ràpid contactar i organitzar el retrobament. Tingues present que tot això comportarà unes despeses addicionals.

Controla l’hora local

Si ets dels que fa servir el mòbil per despertar-se, assegura’t que l’hora local s’actualitza. El mateix amb el rellotge de canell. Altrament podries perdre una excursió per una badada d’aquest tipus.

Guarda còpies de les factures

Si tens contractada una assegurança, no oblidis guardar còpies de tots els teus despeses mèdiques. Així, en arribar al teu destí, podràs tramitar el reintegrament dels pagaments efectuats, segons les cobertures que tinguis contractades.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *