Consells per viatgers: els 10 errors més comuns al viatjar

Seguint amb els nostres consells per viatgers volem parlar-vos dels errors més comuns que solem cometre a l’hora de planificar o de realitzar un viatge. Ja us hem donat algunes recomanacions que creiem cal tenir present a l’hora de realitzar un viatge:

LLEGIR COMPRAR A LES DUTY FREE SHOPS

LLEGIR CLAUS PER SUPERAR LA POR A VOLAR

Preparar un viatge no és tasca fàcil: cal fer unes previsions sobre alguna cosa que desconeixem, solem estar nerviosos o emocionats, pel que no som objectius i, a sobre, hi ha moltes traves que convé tenir presents, tant en pujar a l’avió, com a l’accedir a un país nou o en recorrer’l. És per això que convé llegir els consells per a viatgers que ofereix gent més expermientada o que coneix més a fons la destinació. El que sí és cert és que alguns errors són fàcilment evitables si un els té en compte. D’aquests errors volem destacar els deu següents:

CONSELLS PER VIATGERS: ELS ERRORS MÉS COMUNS

1_ No revisar l’equipatge de mà

equipaje-de-mano1

Durant els últims anys les companyies aèries s’han posat molt estrictes amb l’equipatge que ens permeten dur a bord, atès que cada vegada més intenten optimitzar l’espai de la cabina. Per això és molt important informar-se de quines són les exigències de la companyia aèria amb la qual tenim previst volar, i de les mesures i pesos permesos. Ull: no només d’aquella amb la qual farem el nostre primer trajecte; també de les altres, en el cas que haguem de realitzar alguna connexió, o que el retorn ho anem a fer amb una diferent.
A part d’això, és molt important no portar objectes punxants a la maleta que vulguem pujar amb nosaltres (tisores, tallaungles, navalles multiusos …), ni líquids (fora de les quantitats autoritzades)

2_ Fer de qualsevol manera la maleta

Quan fem la maleta ens hem de guiar per dos principis bàsics:

– L’economia de l’espai: si t’és possible utilitza roba que puguis intercanviar per a diferents ocasions (uns pantalons que puguin convertir-se en curts o llargs, segons la temperatura, una camisa de fil o cotó que pots utilitzar per anar una mica arreglat, però també per a un trajecte amb autobús …) Fer l’equipatge amb la norma del «per si de cas» suposarà un excés de pes i, és clar, un sobrecost.

– La llei de Murphy: si alguna cosa pot sortir malament, segur que sortirà malament. Per això et recomano que utilitzis sempre que puguis pots de líquids amb rosca, introduint-los en bosses hermètiques. Jo utilitzo sempre les bosses dels supermercats, de congelació, incloent-hi la roba interior, els documents, o els pots d’higiene personal i farmaciola.

Per no deixar-me res faig servir una «checklist» la qual et pots descarregar del següent enllaç

DESCARREGAR CHECKLIST DE VIATGE

3_ Revisar la documentació a l’últim moment

Si em permets una recomanació, en el moment en què tinguis decidit el destí, revisa tots els documents necessaris: data de caducitat del passaport (alguns països exigeixen vigències del mateix de diverses setmanes més enllà del propi viatge), carnet de vacunacions, validesa dels documents dels nens, el llibre de família, etc. Per descomptat convé tenir imprès els bitllets dels diferents trams o els dels allotjaments.

 

pasaporte
Dos consells sobre la documentació:

– Porta-la tota agrupada en una carpeta, i fica aquesta carpeta en una bossa hermètica.

– Fes una còpia de tota la documentació necessària i penja-la a internet. Tens moltes maneres de fer-ho. Jo personalment utilitzo Evernote, però també hi ha altres: Google Drive, Dropbox o simplement Envia-te’n a tu mateix un mail. D’aquesta manera si en perds algun podràs almenys accedir a una còpia des de qualsevol ordinador, a qualsevol part del món.

4_ Informar-se massa del nostre destí, o massa poc

Cada persona és diferent: uns se senten més segurs portant tot lligat i ben lligat, altres preferim anar una mica a l’aventura … però sí que crec que a l’hora de viatjar convé deixar un cert marge a la improvisació, a la sorpresa. Té molts avantatges, però sobretot crec que és la millor manera de desconnectar del nostre món segur i establert, permetent-relaxar més durant les nostres vacances. A més, d’aquesta manera tenim la possibilitat de ficar alguns canvis sobre la marxa, en el cas que rebem recomanacions d’altres viatgers mentre fem el nostre viatge.
Tan dolent és l’excés d’informació, com no saber algunes dades mínimes del que ens trobarem. Jo tinc feta una petita «checklist» amb la qual m’és fàcil no deixar-me les principals dades:

☐ Moneda i canvi mitjà.
☐ Recomanacions pel que fa a les propines.
☐ Hàbits en vestir i protocol.
☐ Temperatures mitges i previsió meteorològica.
☐ Roaming de dades i utilització del telèfon.
☐ Festius, dies de tancament i horaris de comerços.
☐ Festivitats locals i celebracions.
☐ Hàbits gastronòmics i horaris de dinars i sopars.
☐ Vacunes exigides.
☐ Llicència de conduir.

5_ Viatjar sense assegurança

Creu-me si et dic que una assegurança de viatge no és una despesa supèrflua. Són molts els imprevistos que pots trobar-te al viatjar, fins i tot si ets un viatger experimentat: diarrees, cancel·lacions, pèrdues de maletes, robatoris … Hi ha molts tipus d’assegurances, per la qual cosa et recomano que et deixis aconsellar per experts. Poden treure’t de moltes dificultats.

6_ Realitzar compres impulsives

El viatger sol trobar-se sota una influència molt poderosa del país que l’acull. Això, en principi, és bo; el problema és que és molt fàcil que la gran quantitat de colors i olors acabin fent-nos oblidar que allò que comprem haurem col·locar-lo en algun lloc de casa nostra. Pensa bé abans de comprar, mira en diversos llocs i, si t’és possible, no compris durant els primers dies. És gairebé segur que trobaràs una cosa que t’agradi més, o el mateix objecte més barat.

7_ Voler provar-ho tot

comida callejera

 

Una de les coses que més criden l’atenció són els costums gastronòmics d’un país nou. És molt recomanable provar coses noves o menjar en llocs de carrer i mercats, amb la finalitat de tenir una idea més aproximada de la forma de vida del país. Però compte: no tots els productes són aptes per a tots els estómacs. Un dinar fort o en mal estat pot espatllar-nos el viatge. El millor, si viatges amb guia, és deixar-te aconsellar per ell. I si no, utilitza el sentit comú. Cal tenir una especial cura amb les begudes i l’aigua. Beu sempre aigua embotellada sense desprecintar. Ah, i no oblidis que els gelats es fan, normalment, amb l’aigua de la localitat.

8_ Fer moltes escales per estalviar uns pocs euros

En fer la contractació del nostre viatge solem estar descansats i amb moltes ganes de començar les nostres vacances. Per això ens creiem capaços de tot. I no mesurem l’impacte que pot tenir realitzar diverses escales, si amb això aconseguim un petit descompte. Recorda: a la tornada estaràs cansat i el que menys et vindrà de gust és passar sis hores de matinada en un aeroport perdut de la mà de Déu. Fes servir el sentit comú, i valora si l’estalvi realment compensa. A més, al viatjar el temps és or, i perdre un dia de les teves vacances, a la llarga, surt car.

9_ Contractar el viatge a última hora

He de reconèixer que sóc molt despistat i que en més d’una ocasió m’ha agafat el toro, a l’hora de programar el meu viatge: «el sabater és el més mal calçat». Però també he de dir-te que sempre que he reservat amb prou temps el meu viatge, l’estalvi econòmic i la disponibilitat de places hoteleres ha estat un factor diferenciador. Si la teva logística personal o familiar t’ho permet, avança’t a la temporada. La teva butxaca ho agrairà.

10_ Viatjar amb presses

Com et deia, quan estem programant el nostre viatge estem tranquils a casa nostra, descansats i amb moltes ganes de veure com més coses millor. A més, el paper tot ho aguanta. És cert que hem de rendibilitzar la nostra inversió però jo et recomano que dediquis alguna tarda, de tant en tant, a no tenir res programat. Així podràs seure en una ciutat com El Caire o Istanbul a veure simplement passar la gent. O podràs assistir a un casament a la qual t’ha convidat una persona que acabes de conèixer. Creu-me, m’ha passat diverses vegades.

En fi, espero que aquesta llista de consells per viatgers t’hagi estat d’utilitat. El millor consell que et puc donar és, sens dubte, que et deixis assessorar per un agent de viatges oficial i experimentat. T’estalviaràs molts mals de cap.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *