El concert d’Any Nou a Viena 2016/2017

INFORMACIÓ ACTUALITZADA OCTUBRE 2016

El Concert d’Any Nou de Viena és un dels esdeveniments més importants de la programació de les festes nadalenques, i un dels més esperats del panorama musical internacional.

I no és estrany, ja que té darrere d’ell una història de més de 70 anys d’antiguitat. Quan s’acosta el cap de any aquest concert comença a prendre forma i augmenta l’expectació per conèixer el seu programa, tot i que les peces que s’interpreten no solen deixar molt marge a les sorpreses. Tradicionalment s’interpretaven obres de la família Strauss (Johann pare, Johann fill, Josef i Eduard), encara que a partir de 1991 van començar a saltar-se aquesta norma introduint algunes peces d’altres compositors com a complement a les abans esmentades. El programa és interpretat per l’Orquestra Filharmònica de Viena a la conegudíssima Sala Daurada del Musikverein de Viena.


LA CIUTAT DE VIENA

https://youtu.be/AUdCnlqMq7s


Davant la gran demanda les entrades, aquestes s’atorguen per sorteig entre els que ho han sol·licitat. Les sol·licituds es recullen des del dia 2 de gener fins al 23 de gener. No obstant, els nostres clients les tenen garantides al contractar un dels nostres paquets.

Veure oferta Concert d’Any Nou a Viena

Tot i que els amants de la música clàssica el coneixem com «Concert d’Any Nou de Viena», la veritat és que el mateix programa es toca prèviament en dues ocasions anteriors: durant l’assaig general que té lloc el dia 30 de desembre, i una vegada més el dia de cap d’any, en el qual es coneix com el «Concert de Cap d’Any de Viena» o el «Concert de Sant Silvestre de Viena». Una de les característiques més conegudes d’aquest concert és la finalització del mateix amb el vals del Danubi Blau de Johann Strauss fill, així com amb la Marxa Radetzky, composta pel pare. Com a símbol d’alegria de cara a l’any acabat d’estrenar, aquesta última peça és acompanyada pels aplaudiments dels assistents, al compàs que marca el director de l’orquestra.

PROGRAMA DEL CONCERT D’ANY NOU A VIENA 2016/2017

Gustavo Dudamel dirigirá el concert d'any nou de viena

El programa per al Cap d’Any 2016 i l’Any Nou 2017 recull obres dels compositors Franz von Suppé i de Hans Christian Lumbye, a més de les habituals de la família Strauss, totes elles sota la direcció de Gustavo Dudamel, director veneçolà i màxim exponent del Sistema d’Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela, gràcies al qual han aconseguit la inclusió de joves en risc d’exclusió a través de l’educació musical.

Gustavo Dudamel va néixer el 26 de gener de 1981 a la ciutat de Barquisimeto. Ha guanyat gran quantitat de premis com el Concurs de Direcció Gustav Mahler el 2004 o el premi Anell de Beethoven, a més de diversos doctorats Honoris Causa i fins i tot un Grammy per la seva interpretació de la 4ª simfonia de Brahms. Actualment és director de l’Orquestra Filharmònica dels Àngels, dela Simfònica Simón Bolívar i de la de Göteborg.

El programa previst per a aquest any és:

Franz von Suppé
OUV. Ein Morgen, ein Mittag, ein Abend in Wien

Johann Strauss, Jr.
Märchen aus dem Orient. Walzer, op. 444

Josef Strauss
Wiener Leben. Polka francaise, op. 218

Eduard Strauss
Wo man lacht und Lebt. Polka schnell, op. 108

Josef Strauss
Dorfschwalben aus Österreich. Walzer, op. 164

Johann Strauss, Jr.
Vom Donaustrande. Polka schnell, op. 356

– Pausa –

Johann Strauss, Jr.
Perpetuum mobile. Musikalischer Scherz, op. 257
Accelerationen. Walzer, op.234
Elektro-magnetische Polka, op. 110

Eduard Strauss
Mit Dampf. Polka schnell, op. 70

Johann Strauss, Jr.
An der Elbe. Walzer, op. 477

Johann Strauss.
Annen-Polka [Beliebte Annen-Polka], op. 137

Hans Christian Lumbye
Champagner-Galopp, op. 14

Johann Strauss, Jr.
Studenten-Polka. Polka francaise, op. 263

Johann Strauss.
Freiheits-Marsch, op. 226

Johann Strauss, Jr.
Wein, Weib und Gesang. Walzer, op. 333

Eduard Strauss
Mit Chic. Polka schnell, op. 221

ALTRES ACTIVITATS AL VOLTANT DEL CONCERT D’ANY NOU

La ciutat de Viena és una de les capitals culturals d’Europa. Per això és molt fàcil complementar la nostra visita amb exposicions i activitats de lleure.

1_ Mercats de Nadal de Viena

Sense cap dubte un dels atractius de la ciutat de Viena durant les èpoques properes al Nadal són els seus mercats de Nadal. Una forma diferent de recórrer els seus carrers i fer les teves compres nadalenques.

Llegir La guia definitiva dels Mercats de Nadal de Viena

2_ Patinar sobre gel

Patinant sobre gel a Viena

ⓒ Austria Publicidad: Wolfgang Zajc

Com cada any a Viena es munta el Wiener EIstraum devant del Ajuntament, una pista de patinatge sobre gel gegantina que acull els amants d’aquest esport. Aquest any la seva superfície augmenta en 1000 m2, arribant fins a la impressionant xifra de 8000 m2.

3_ Temporada de balls de Viena

La temporada aplega un total de 450 balls. Per això és fàcil trobar-ne un que encaixi en les teves preferències, o amb les dates de viatge. N’hi ha per a tots els gustos: elegants com el de Cap d’Any d’Hofburg, amb els Nens Cantors, per a científics (en en Ball de Ciències) i fins i tot un per a la comunitat LGTB, com el de l’Arc de Sant Martí.

4_ Gastronomia vienesa

Viena és un excel·lent destí gastronòmic. En els seus carrers podràs trobar cafès i restaurants de tot tipus, per a tots els paladars i aptes per a totes les butxaques. Sense fer la llista exhaustiva esmentaria 1 vegetarià com Tain Bistro am Spittelberg, el de menjar xinès de la província de Sichuan, anomenat ChinaBar an der Wien, o el Marktwirtschaft amb una cuina moderna per a gourmets

HISTÒRIA DEL CONCERT D’ANY NOU

El primer concert va tenir lloc l’any 1939. Des d’aleshores s’ha celebrat ininterrompudament, exceptuant l’any 1940. En els seus inicis el director de tots ells, excepte dos, va ser Clemens Krauss fins a la seva mort el 1954. El lloc va ser ocupat pel primer violí: Willi Boskovsky, qui ostentaria el càrrec durant 24 anys més, fins a 1979, any de la seva retirada. Des de llavors l’organització va decidir no incorporar un director permanent, optant perquè cada any fos una persona diferent qui es fes càrrec d’ell, sempre amb figures destacades del panorama musical internacional. Seria ell qui establiria el costum d’acabar tots els concerts amb les dues peces que l’han fet famós.

La decisió de realitzar una audició prèvia el dia de Cap d’Any es va prendre el 1952.

DADES CURIOSES DEL CONCERT D’ANY NOU

1_ Aquest concert és transmès per televisió a més de 1000 milions de persones.
2_ La dita trasnmisión arriba a 54 països dels cinc continents.
3_ La primera transmissió per televisió va ser l’any 1959.
4_ El costum d’interpretar la Marxa Radetzky s’ha mantingut sempre, a excepció de l’any 2005. Aquest any, en senyal de dol per les víctimes del terratrèmol i posterior tsunami de l’Índic, el director Lorin Maazel va decidir no fer-ho.
5_ El costum d’interpretar aquesta marxa, juntament amb el Danubi Blau, com a colofó del concert, data de l’any 1958.
6_ El nom definitiu de «Concert d’Any Nou de Viena» se li va donar en la seva segona edició, la de l’any 1941.
7_ Des de 1987 el concert ha estat dirigit per una persona diferent cada any. El primer a fer-ho va ser Herbert von Karajan.
8_ No va ser fins a 1991 quan es intepretaría una peça de Mozart. Seria l’obertura de les Noces de Fígaro, amb motiu dels 200 anys de la seva mort.
9_ En 2013, amb motiu del bicentenari dels naixements de Verdi i Wagner, el programa va incloure sengles obres dels dos compositors.
10_ El primer Concert de Sant Silvestre de Viena va tenir lloc el 31 desembre 1952.
11_ L’assaig general es va obrir al públic el 1962, amb una interpretació reservada a membres de l’exèrcit austríac. El 1998 es va permetre l’entrada a aquest assaig del públic en general.
12_ L’any 2007 l’organització va decidir incloure en el programa un nombre de ballet pels salons i passadissos del Musikverein, que acabarien a la sala principal saludant al director. Aquest costum s’ha seguit mantenint fins a l’actualitat.

Ballet en el concierto de año nuevo de viena
13_ Davant la gran demanda les entrades s’atorguen per sorteig entre els que ho han sol·licitat. Les sol·licituds es recullen des del dia 2 de gener fins al 23 de gener.

ELS DIRECTORS DEL CONCERT DE VIENA

Com et deia, des de l’any 1979 han anat succeint-diferents directors al capdavant de la Filharmònica de Viena. Amb només donar-li un cop d’ull als qui han tingut l’honor de dirigir aquest concert un pot adonar-se de la importància i de la qualitat del mateix:

Herbert von Karajan (1908-1989): el va dirigir en una ocasió, l’any 1987.
Claudio Abbado (1933-2014): ha estat al capdavant de la Filharmònica de Viena en dues ocasions: el 1988 i el 1991.
Carlos Kleiber (1930-2004): també ha estat el director del Concert d’Any Nou de Viena en dues ocasions: els anys 1989 i 1992.
Zubin Mehta (1936): ha estat el director que més vegades ha dirigit el Concert de Cap d’Any des que es va implantar el costum que no fós el director titular de l’orquestra; un total de cinc. Ho va fer els anys: 1990, 1995, 1998, 2007 i 2015.
Riccardo Muti (1941): el segon que més vegades ho ha fet, quatre en total: el 1993, 1997, 2000 i 2004.
Nikolaus Harnoncourt (1929-2016): en dues ocasions: el 2001 i 2003.
Seiji Ozawa (1935): l’any 2002.
Mariss Jansons (1943): ha dirigit el concert tres vegades, els anys 2006, 2012 i 2016.
Georges Prêtre (1924): ho ha fet en dues de les seves edicions, la de 2008 i la de 2010.
Daniel Barenboim (1942): també en dues ocasions, l’any 2009 i el 2014.
Franz Welser-Möst (1960): el va dirigir en les edicions de 2011 i en la de 2013.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

16 Responses

 1. Carme Puigdomenech ha dit:

  Me agradaria sapiguer el preu per anar el concert

  • Joan Torres ha dit:

   Carme: hem passat les teves dades al nostre departament comercial. En breu et faràn una proposta. Esperem que puguis gaudir d’aquest esdeveniment tan especial. Bon any nou!

 2. Eva ha dit:

  Quan val una entrada pel concert d any nou: mínims i màxims ? Merces

  • Joan Torres ha dit:

   Les entrades no es venen sueltes. Només es poden obtenir entrant en el sorteig anual. El que pots fer es contractar un paquet en alguna agència amb les entrades incloses.

   Hi han diferents preus, Eva. En la nostre web tens tota la informació: http://www.austriavacaciones.com/cat/fin-de-ano-viena

   De totes maneres, si m’ho permets, passaré el teu contacte per tal de que et facin arribar més informació. Bones festes!

 3. victoria badia batlle ha dit:

  Voldria saber que he de fer per anar al concert del gener del 2018. Ja he fet tard?

  • Joan Torres ha dit:

   Bon dia Victoria: I tant que pots anar el proper any! Et fem arribar informació per mail de com preparar el teu viatge el proper Nadal.

   I Bon Any Nou!

 4. Maria Taribó ha dit:

  Cada dia aprenc molt més

 5. Maria Dolors ha dit:

  Voldria informació per poder anar a Viena el mes de gener 2018 al concert d’Any Nou. Gràcies

 6. Montse ha dit:

  Voldrìa informaciò per anar a Viena al concert de Any Nou 2018. Gràcies

  • Joan Torres ha dit:

   Ara mateix donc les teves dades al nostre departament comercial per tal de que es possin en contacte amb tu, Montse. Gràcies!

 7. Marina ha dit:

  Hola, m’agradaria saber si encara feu packs turístics pel concert d’any nou, gràcies.

  • Joan Torres ha dit:

   I tant, Marina: Ara mateix paso les teves dades de contacte per què et facin arribar més informació.

   Bon Any!

 8. Miriam Danyans ha dit:

  Hola!!
  Em podrieu informar pel concert del dia 1 de gener del 2019? Gràcies.

  • Joan Torres ha dit:

   Bon dia Miriam:

   Faig arribar el teu correu electrònic al nostre departament comercial per que contactin amb tu.

   Et desitgem un feliç 2018!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *