Informació bàsica per viatjar a Jordània

Quan un s’està plantejant viatjar a Jordània és normal que tingui alguns dubtes i inquietuds. En aquest article intentaré respondre les principals qüestions i donar algunes recomanacions que poden ser d’ajuda.

Seguretat en viatjar a Jordània

Jordània és un país que ofereix un alt grau de seguretat als seus visitants. Després dels esdeveniments ocorreguts en 2011, coneguts com la Primavera Àrab, el país ha recuperat l’estabilitat política que sempre havia mostrat al món. De fet, és considerat un dels països musulmans més oberts i tolerants. Això ho comprova el visitant quan fa ruta per Jordània i al relacionar-se amb la seva gent, de la qual destaca l’amabilitat i l’hospitalitat amb la qual tracten a l’estranger.

Teatro romano de Amman en Jordania

Teatre romà de Amman

Cultura del país

Jordània és un país musulmà capaç de mostrar una tolerància poc habitual entre altres països del seu entorn. Aquesta mentalitat tan oberta es deu, en gran part, a la seva història, plena de pobles que la van envair i als moviments migratoris que se’n varen derivar, com els dels armenis, txetxens o circassians. Des del govern es fomenta un islamisme tolerant i moderat. Així, alguns prejudicis estesos a Europa com pel que fa a la dona, queden desmuntats en veure el respecte i la naturalitat amb la qual es relacionen. Evidentment, moltes dones es cobreixen el cap (no totes), però per contra, el seu paper en la societat i en l’economia és molt destacat.
Als occidentals que decideixen viatjar a Jordània no se’ls exigeix més que un cert decòrum en vestir, sols no és recomanat vestir pantalons curts ni per a homes ni per a dones.
L’índex d’alfabetització és un dels més alts de l’Orient Mitjà, tant entre homes com entre dones.

Accediendo a Petra en Jordania

Documentació

Els requisits per viatjar a Jordània són força més senzills que en el cas d’altres destinacions. Només cal tenir el passaport amb una vigència superior als sis mesos per poder tramitar el visat. Aquest document el pots obtenir a Espanya, abans del viatge, però també es pot tramitar a la majoria dels accessos a Jordània pels diferents passos fronterers. El preu és d’uns 40 dinars jordans (segons la darrera actualització de la pàgina del Ministeri d’Afers Exteriors).
Tota informació es pot consultar a https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html
o bé consulta un dels nostres assessors.

Sanitat

A data 8 de març 2022, els requisits COVID per viatjar a Jordània, ja s’han relaxat. És possible viatjar a Jordània estiguis o no vacunat de la covid-19.
Els passatgers vacunats han de portar el certificat de vacuna de la dosi completa (2 dosis) i pujar-la al web de registre del turisme de Jordània abans de l’arribada a Jordània.
Els passatgers NO vacunats han de presentar la prova PCR amb un resultat negatiu màxim 72 hores abans de l’arribada.
Sí que és obligatori i a més recomanable una assegurança de viatge que inclogui COVID-19.
També cal completar un Formulari (Health declaration) abans de l’embarcament.
D’altra banda, no hi ha problemes destacables de salut específics en viatjar a Jordània.

Economia

Jordània és un país amb pocs recursos naturals. Això l’obliga a recolzar-se en la cooperació exterior per aconseguir un subministrament continuat d’aigua o d’energia. Encara que un dels sectors estratègics és el del turisme, que va patir un descens important en els últims anys, el qual està recuperant gràcies a l’estabilitat del país, els últims anys Jordània ha apostat pel desenvolupament en altres àmbits. Destaquen el sector tecnològic i el tèxtil, les exportacions es dirigeixen principalment als EE.UU.

La moneda local és el dinar jordà, equivalent a 1,24 €. No és recomanable canviar abans de viatjar, ja que sol ser més avantatjós el canvi que s’obté al país, el dels hotels o cases de canvi.

Llocs més destacats

No hi ha dubte que Petra és el lloc per excel·lència per a tots els que decideixen viatjar a Jordània. Però el país té moltíssimes més coses que oferir, les quals sorprenen gratament als viatgers:

Amman, la capital

Ciudad de Amman en viaje a Jordania

Barri antic d’Amman

La capital del regne Hachemita de Jordània és la ciutat més rellevant del país, així com una de les ciutats més occidentalitzades dels països àrabs. Aquesta capital té una llarga història i la seva empremta ha arribat fins als nostres dies, convertint-la en un lloc molt ric culturalment. Entre totes elles destaquen el castell d’Ajlun, una fortalesa construïda el 1185, des d’on es gaudeix d’unes precioses vistes de la ciutat. També hi ha restes de l’ocupació romana com l’Arc del Triomf, la plaça ovalada, el Temple d’Afrodita o el Teatre Romà.

Els voltants de la ciutat mereixen reservar un temps per a explorar-los, com són la ciutat de Jerash, els anomenats Castells del Desert (un grup de construccions que van tenir diverses utilitats, des de palaus a caravanserralls i fins i tot hammams). Destaca la visita a Betània, el lloc en el qual segons la tradició Jesús va ser batejat pel seu cosí Sant Joan.

Petra

Petra al viajar a Jordania

Petra, una de les set meravelles del món

La visita més famosa de tot el viatge a Jordània i, probablement, una de les destinacions més famoses del món sencer. Forma part de les Set Meravelles del Món Modern. Està compost per un grup de construccions realitzades amb sorprenent precisió pels nabateus entre els segles I i II. Entre totes elles destaquen els coneguts com el Tresor i el Monestir. És important remarcar que tota la feina es va dur a terme excavant directament a la roca de la muntanya.

Castell de Kerak

El castillo de Kerak en Jordania

Interior del castell de Kerak

Una de les fortificacions més impressionants construïdes pels croats. Es troba al centre de Jordània, a la part alta d’un turó, i va ser construït al s. XII. El seu estat de conservació permet fer-se una idea de com era la vida a l’Edat Mitjana, entre aquells europeus que van anar a lluitar a Terra Santa.

Wadi Rum

Wadi Rum en Jordania

L’impresionant Wadi Rum

Aquest impressionant vall desèrtic alterna les grans esplanades amb formacions muntanyoses de granit i gres. Tota la zona ha estat habitada des de la Prehistòria, i per això és possible visitar coves i parets amb restes d’art rupestre. També és conegut com la Vall de la Lluna, i no per casualitat, ja que en ell s’han rodat pel·lícules com Missió a Mart, Planeta Roig o The Martian.

Però si una pel·lícula ho va fer famós va ser la de Lawrence d’Aràbia, pel fet que és a Wadi Rum on es va rodar part d’ella, doncs va ser el lloc en el qual realment va establir T. E. Lawrence la seva base d’operacions durant la Rebel·lió àrab que ell va liderar.

Mar Mort

Mar Muerto en Jordania

Surant al Mar Mort

Aquest llac gegant salat és un dels punts més esperats pels viatgers a Jordània, per l’experiència que suposa surar en les seves aigües, d’alta densitat, impedint enfonsar-se. També hi ha l’oportunitat de portar el seu tractament de fang, molt relaxant i reparador.

Espero que aquest breu article us animi a viatjar a Jordània, un destí que no deixa indiferent als qui s’animen a conèixer-lo.

ⓒ Fotos Jordan Tourism

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

2 Responses

 1. Rosa ha dit:

  Hola Joan!
  Estem començant a parlar de fer un viatge a Jordania…Quina és la millor època de l’any per anar-hi?
  Gràcies!

  • Joan Torres ha dit:

   Bon dia Rosa: Jordània és un país de molts contrastos, amb zones desèrtiques però amb la influència del clima mediterrani, sobretot a prop de la costa. Per això els mesos entre novembre i abril solen ser humits i freds. Després, cap a l’estiu, les temperatures pugen per sobre dels 35º.
   Per tot això jo us recomanaria anar cap a la primavera, entre abril i maig ia la tardor, entre setembre i octubre, quan les temperatures són agradables.

   Bon viatge!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *