Llocs amb flors

Ara que estem en plena primavera els llocs amb flors es converteixen en un excel·lent destí. Molts d’ells floreixen amb l’arribada de l’estiu, de manera que són una bona opció per conèixer alguns indrets plens de colorit, i d’una forma diferent.

Llocs amb flors per visitar

1_ Els camps de lavanda de la Provença

lavanda en provenza

Els camps de lavanda de la Provença són un dels atractius principals d’aquesta antiga província del sud-est de França. Ocupa l’àrea que va des del Roine fins a la frontera amb Itàlia, seguint la costa del Mediterrani. Els seus habitants mantenen la seva pròpia llengua, amb unes característiques molt definides.

A Viatges Alemany tenim una proposta que permet acostar-se a aquest espectacle: l’Escapada a la Provença i la Camarga, amb la qual podràs conèixer, a més, llocs com Arles, Avignon, Gard o Cabrières d’Avignon, amb el Museu de la Lavanda.

Provenza

La lavanda és el símbol de la Provença i li atorga a tota la zona un colorit molt cridaner, amb predomini dels violetes i els blaus, impregnant-ho  tot amb la seva aroma. És tal la importància econòmica que ha suposat l’espígol per La Provença que és coneguda com el “or blau”.

Hi ha diversos tipus d’aquesta flor:

La lavanda fina

Podríem dir que és l’autèntica, i s’obté de les llavors i els esqueixos. Cadascuna de les llavors donen una planta diferent, la qual cosa fa que els camps ofereixin un aspecte heterogeni. Només és cultivable entre els 350 m. i els 700 m. Es destina principalment a la producció de rams i a la d’oli per essències i perfums.

El lavandín

Deriva de l’encreuament entre la lavanda i l’espígol. Al contrari que l’anterior és estèril, es reprodueix només a partir dels esqueixos i únicament es troba en estat salvatge. Pot trobar-se’n en totes les altituds. Suposa el 60% de la producció total. Es destina a la producció de perfumeria més econòmica.

La floració de l’espígol depèn de cada zona oscil·lant entre mitjans de juny i la primera quinzena d’agost.

La lavanda es ve utilitzant des de fa molts anys. Així, per exemple, a l’Edat Mitjana ja coneixien la seva capacitat com a desinfectant. Posteriorment, durant el Renaixement, va ser molt apreciada en la producció de colònies i perfums. Al Museu de la Lavanda de Cabrières d’Avignon podràs conèixer la història d’aquest producte, així com els processos d’elaboració dels seus diferents derivats ja que no només és utilitzada per a perfums, sinó que també té aplicacions medicinals o culinàries (com mel, infusions, gelats o dolços).

2_ La floració dels cirerers al Japó

cerezo-sakura-hanami-japon

La florida del cirerer al Japó és un dels esdeveniments més esperats a tot el país. Arriba a tal la punt la seva afició per la contemplació de la flor del cirerer que fins i tot tenen una paraula per a això: “Hanami”. I també una altra per a tot el procés de la floració: “Sakura”. Ja que el cultiu de cireres es dóna a tot el territori, és difícil precisar quin és el millor moment per visitar-lo, però en línies generals s’ha de tenir present que sol estendre’s des de finals de març fins a primers d’abril. El més recomanable és informar-se amb temps i conèixer les previsions. Per això us recomano una pàgina en la qual donen una informació detallada de la floració del cirerer a cadascuna de les províncies.

La tradició dicta que han de reunir-se sota aquests arbres per compartir el menjar fent un pícnic. Aquesta cerimònia té com a principal finalitat unir-se amb els companys de treball o amb amics per a la contemplació del paisatge que deixen les flors a les valls i vessants de Japó. S’ajunten no només en les zones rurals, també en els parcs de les ciutats, en els quals és molt difícil trobar un lloc lliure, donada la gran acceptació que té.

StardogChampion-hanami

Aquesta tradició es remunta al segle VII i l’han recollit poetes, pintors i tota mena d’artistes, plasmant a través d’aquesta cerimònia i  utilitzant la metàfora de la brevetat de la floració del cirerer, la fugacitat de la vida i el pas del temps. Alguns dels millors llocs per contemplar-lo són el parc Yoyogi a Tòquio, el temple Kiyomizudera a Kyoto, els jardins del Castell d’Osaka, a més de les ciutats de Nara i Arashiyama.

3_ Les plantacions de tulipes d’Holanda

Holanda és un dels nostres destins preferits, del qual tenim diferents propostes que et permetran conèixer a fons aquest país:

 Propostes de rutes en bici per Holanda

campos-de-tulipanes-holanda_galeria_principal_size2

Un dels productes més coneguts d’aquest país són, sens dubte, les tulipes. El clima holandès i el tipus de sòl són dos dels factors que més han afavorit l’expansió d’aquest tipus de cultiu, que prefereix molta humitat amb un bon drenatge. El paisatge holandès es transforma des de finals de març fins a finals del mes de maig, oferint un espectacle de colors en totes les seves zones rurals. Les propostes per a poder gaudir de la floració s’estenen també als jardins botànics, en els quals es poden veure espècies molt més peculiars. Al Parc Keunkenhof, a Lisse, cada any organitzen la major exposició de tulipes del món, durant la qual s’arriben a exposar fins set milions de bulbs, només en aquesta zona. Altres llocs per poder conèixer de prop el cultiu de la tulipa són Leiden, que té l’honor d’haver plantat el primer bulb del país l’any 1594, i Haarlem, prop d’Amsterdam, ciutat que deu el seu creixement a aquesta flor.

 


Durant el segle XVII la febre per la compra de tulipes va generar la primera bombolla econòmica, en el que es va arribar a conèixer com la “tulipomanía”


 

La tulipa és un tipus de planta perenne que creix a partir d’un bulb, el qual floreix cada any si es tracta amb un mínim de cura. Per aquest motiu és molt habitual portar-los com a record quan un visita Holanda. Com a dada curiosa us explicaré que durant el segle XVII la febre per la compra de tulipes va generar la primera bombolla econòmica, en el que es va arribar a conèixer com la “tulipomanía”. Arran d’ella els preus van començar a augmentar fins a arribar a quantitats desorbitades. Molta gent va vendre les seves possessions per invertir en aquesta flor, acabant per arruïnar-se. Els mercats financers de l’època van fomentar l’especulació mitjançant la compra-venda de notes de crèdit en lloc de bulbs, disparant encara més els preus.

Holanda y sus campos de tulipanes

Hi ha dos tipus de cultius, principalment: el destinat a bulbs i el de la flor tallada.

Cultiu per bulbs

Es produeix a partir de bulbs més petits que neixen al voltant de l’original. Es triga uns dos anys a aconseguir que assoleixin la mida ideal per poder-lo comercialitzar.

Cultiu de flor tallada

S’obté a partir dels bulbs ja crescuts, plantant durant la tardor, alineats amb una separació d’uns 5 cm. Un cop recollides, les flors es guarden en cambres frigorífiques per a la seva venda a tots els racons del món.

En aquest vídeo de holland.com podeu veure la bellesa d’aquest tipus de cultiu, a vista d’ocell.

 

4_ La Vall del Jerte i els cirerers en flor

cerezo-en-flor valle del jerte

Aquesta comarca situada a la província de Càceres, a Extremadura, ofereix un dels espectacles naturals més extraordinaris de l’estat espanyol. Tant és així que la floració dels cirerers va ser declarada d’interès cultural fa ja més de quaranta anys. La Vall del Jerte el formen 11 pobles de la zona per als quals la floració dels cirerers suposa una importantíssima font d’ingressos derivada del turisme i de la comercialització d’aquest fruit. La vall està delimitat per dues cadenes muntanyoses, dins de la regió muntanyenca de Gredos: la Serra de Tromantos d’una banda, i les muntanyes de Traslasierra i la serra de Béjar per l’altre.

jerte--575x323

La floració es produeix en un curt espai de temps: entre finals de març i abril, encara que com és lògic la data exacta depèn de la climatologia de la temporada i de l’altitud de cadascuna de les zones. No dura més de quinze dies, durant els quals tots els allotjaments de la zona pengen el cartell de “complet”. Per això és important, en el cas de voler visitar-lo, fer una previsió amb temps per no quedar-nos sense habitació.

A TVE van dedicar un programa als cirerers de la Vall del Jerte, que ajuda a conèixer una mica més què és el que ens trobarem.

 

En tota la vall tenen inventariats més d’un milió i mig d’aquest tipus d’arbres, disposats en terrasses que faciliten els treballs agrícoles. Aquesta enorme quantitat de cirerers dóna la sensació, en florir, que una gran nevada ha caigut sobre la vall.

La visita es pot plantejar amb diferents tipus de rutes, segons el temps de què cadascú disposi. En aquest mapa de l’Oficina de Turisme de la Vall del Jerte podeu tenir una informació més detallada.

Descarregar mapa en PDF

 

Compartir...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

2 Responses

  1. Anabel Faundez ha dit:

    Hola tambe podrieu oferir el cirerers en flor del baix llobregat: Torrelles de llobregat, Sant Climent de Llobregat, Begues, Santa Coloma de Cervelló…. Tant impressionants com els del Jerte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *