L’Òpera Popular de Viena o Volksoper

Avui vull parlar-vos de l’Òpera Popular de Viena també coneguda com el Volksoper de Viena, la segona casa de l’òpera més important de la capital austríaca. Va ser dissenyat per l’arquitecte Franz Freiherr von Krauss i Alexander Graf. Aquest peculiar edifici va ser inaugurat el 1898 en commemoració del 50 aniversari de l’emperador Francesc Josep. Per aquest motiu va ser batejat com “Kaiser Jubiläums Stadttheater”. Adornen la seva façana dues escultures de Othmar Schimkowitz, tot i que antigament també tenia dotze relleus de Georg Leisek que s’han perdut. En els seus orígens acollia obres de teatre, tot i que no passaria molt temps abans que comencés a programar les primeres òperes i operetes, concretament el 1903. Va ser tal l’èxit que va obtenir aquest gènere musical que acabarien per rebatejar-lo amb el nom actual.

El Wiener Volskoper a 1898

El Wiener Volksoper va saber incloure en el seu programa artistes de renom internacional. Aquest fet faria que tot i ser un nouvingut a l’àmbit musical europeu fora tingut en compte entre els grans recintes lírics. Així, el 1907 s’estrenaria Tosca de Puccini, i el 1910 la Salomé del gran mestre Richard Strauss. En aquells anys trepitjarien el seu escenari artistes de la talla del tenor austríac Richard Tauber (1891-1848), la soprano Maria Jeritza (1887-1982), la qual va estar íntimament lligada a l’Òpera Estatal de Viena entre els anys 1912 i el 1935, o el gran tenor alemany Leo Slezak (1873-1946).

En l’actualitat l’Òpera Popular de Viena és el primer teatre del món pel que fa a representacions d’operetes, un gènere musical molt apreciat pels austríacs derivat de l’òpera, més lleuger que aquesta, en el qual solen intercalar un peça ballable de vals. L’opereta més famosa és sens dubte El ratpenat compost per Johann Strauss fill el 1874.

El Volksoper de Viena arriba a acollir més d’un centenar d’aquest tipus de representacions cada any, d’un total de 300 actuacions que reuneix en el seu programa.

Programa 2017/2018 del Wiener Volksoper

Representació del musical Gypsy

Entre els esdeveniments programats a l’Òpera Popular de Viena per a aquesta temporada 2017-2018 estan previstos espectacles com Gypsy de Jule Styne -considerat pels crítics el millor musical nord-americà, que ha tingut un enorme èxit a Londres o a Broadway-, òperes de Verdi com Els bandits, La flauta màgica de Mozart o el ballet d’Héctor Berlioz Romeu i Julieta, així com gran quantitat d’operetes de Strauss (el ratpenat, Una nit a Venècia, etc.) i d’altres compositors.

En aquest enllaç pots descarregar-te el programa complet del Wiener Volksoper.

Informació pràctica per visitar l’Òpera Popular de Viena

Ópera popular de Viena

Ópera popular de Viena © WienTourismus: Christian Stemper

No exigeixen anar formalment vestits per poder accedir a les representacions del Wiener Wolskoper, permetent l’accés fins i tot amb texans.

– Tenen un guarda-roba el qual és molt útil si portes alguna maleta o bossa perquè has de volar el mateix dia de la teva visita. Has de tenir present que no permeten l’accés a la sala amb motxilles o bosses grans, sent obligatori l’ús del guarda-roba. El preu és poc més d’un 1 € per persona.

– L’accés sol obrir mitja hora abans que comenci l’actuació. T’aconsello que vagis amb temps per poder fer una ullada a l’interior abans que comenci l’espectacle. Has de saber que no podràs entrar un cop començada la representació, havent d’esperar a alguna pausa.

Volksoper

Volksoper © WienTourismus: Christian Stemper

– Hi ha una pantalla en què apareixen subtítols en anglès (en la majoria dels casos), la qual cosa facilita seguir part de les operetes que en general són en alemany.

– En general és accessible a les persones de mobilitat reduïda, amb aparcament reservat i gratuït al costat de l’entrada principal. També té ascensor i rampes, a més de tenir reservats diversos espais per poder assistir en cadira de rodes en algunes parts de la sala, juntament amb un seient reservat per a l’acompanyant. Hi ha localitzats lavabos accessibles al costat dels vestidors. Les persones amb discapacitat podran gaudir d’un 50% de descompte, així com un acompanyant.

– Està prohibit fer fotografies i, com és natural, l’ús de telèfons mòbils.

– En el descans o abans de començar el concert és possible prendre alguna cosa al bufet, com una copa de xampany, una xocolata calenta, un sandvitx o algun canapè. No obstant això, prop del Volksoper hi ha una àmplia oferta de restaurants i cafès per poder recuperar forces en acabar la funció. Per citar-ne alguns hi ha el restaurant Roth, un modern local amb cuina austríaca, el Cafè Weimar amb un servei ràpid a pocs metres, el Tulsi, un original restaurant hindú.

 

© Fotos: WienTourismus/Christian Stemper

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *