Propòsits viatgers per a l’Any Nou

Propósitos viajeros para las vacaciones en familia

Ara que s’acosta un nou any tots tenim la tendència de fer balanç del què ha passat i encarar el futur carregats de nous projectes. També és una bona ocasió per fer una llista de propòsits respecte a la manera en què viatgem, a la forma en què organitzem les nostres vacances en família, per plantejar-nos com serà el nostre proper viatge o les nostres escapades amb nens.
Quan preparava aquestes línies vaig aprofitar per repassar com va ser el 2014 i vaig veure moltes coses que podia mirar de treballar per aquest proper any. Les he posat en aquesta llista no amb l’objectiu de fer-les totes, sinó esperant que alguna d’elles et pugui servir a tu.

PROPÒSITS PER L’ANY

1_ Aprendre un nou idioma

En moure’ns per un país amb una llengua diferent a la nostre la major barrera que apareix és el llenguatge. I a l’inrevés: si no existeix aquest mur la relació amb les persones que ens trobem millora extraordinàriament. A mi, personalment, m’encantaria tenir algunes nocions d’àrab (els països àrabs estan entre les meves destinacions preferides), però sent menys ambiciós em conformaria amb millorar el meu anglès.

2_ Fer fotos i de millor qualitat

La informació que ens entra pels ulls a l’estar en una cultura diferent ens dispara les ganes d’immortalitzar cada façana, cada vestit o cada plaça. A sobre, les noves tecnologies han eliminat el cost de revelat. Aquesta falta de reflexió fa que omplim la targeta de memòria de la nostra càmera, de manera que organitzar a casa tota aquesta informació es torna una feina enorme. No cal ser un professional per gaudir de cada imatge que prenguem. Hi ha alguns trucs que ens poden ajudar. El que millor em funciona, un cop tinc clar quins llocs visitaré, és entrar en pàgines com Flickr, Instagram o 500px i veure quines fotos han fet d’aquests llocs els professionals, mostrant-nos punts de vista diferents de la Torre Eiffel, o de l’Esfinx de Gizeh, i donant-nos pistes molt valuoses de com fer enquadraments, o des de quina perspectiva prendre-les. En aquestes imatges veuràs algun exemple.

 • Foto Flickr Marc de

3_ Donar la importància que es mereixen les vacances

Cal tenir en compte que és el període de l’any destinat íntegrament a la nostra família. La qualitat dels dies que passarem junts depèn, en gran mesura, de la nostra capacitat de previsió. Per exemple, si fem l’esforç de fer amb antelació suficient les reserves dels bitllets o de l’hotel podem obtenir millor preus. Conseqüència? Per la mateixa quantitat que havíem previst invertir en les nostres vacances amb la família podem optar a un destí millor. I no només això, tindrem més temps per documentar-, per comentar amb els altres què és el que estem a punt d’iniciar, fomentant la il·lusió i la participació de tots en aquesta nova aventura.

4_ Trencar amb els tòpics

Un altre avantatge de tenir preparat amb antelació el pròxim destí és que podem contactar amb persones del nostre entorn que coneguin el lloc. D’aquesta manera un pot trencar molts prejudicis que condicionen el viatge. A més, potser et donen indicacions de llocs que valen la pena visitar i que no surten a les guies.

5_ Contractar una assegurança de viatge

D’acord, ens hem avançat i hem fet la reserva al març; tenim un preus immillorables, però i si passa algun imprevist d’última hora? Hi ha assegurances de cancel·lació que poden donar-nos una certa tranquil·litat. Però ull, no serveix qualsevol assegurança, ni aquestes pòlisses contemplen qualsevol causa d’anul·lació. Us recomano que us poseu en mans de professionals que us assessoren i us recomanin la millor opció. De la mateixa manera hi ha assegurances que cobreixen altres tipus d’imprevistos: Assistència mèdica, hospitalització, assegurança de l’equipatge. Normalment totes les assegurances de viatge solen tenir inclòs repatriació en cas d’enfermetat greu o accident, resposabilitat civil transmissió de missatges urgents, búsqueda, recuperació , i enviament d’equipatge perdut… Tot un món per informar-nos.

6_ Pensar-m’ho dues vegades abans de comprar un souvenir

 • Foto Flickr Wojtek Ogrodowczyk

Lo de sempre: estàs a Guatemala, una destinació amb el que has somiat sempre, i després d’una setmana veient teles de mil colors, quan arribes al mercat de Chichicastenango et sembla que aquelles sabatilles, aquella manta o aquella cartera són just el que necessitaves . Després, a casa, a l’desempaquetar les teves compres, no saps on posar-los. Les compres que fas quan viatges haurien de seguir les senzilles recomanacions que ens donen en fer la compra al hipermercat:

Compra el que realment necessitis.
Pensa en què destinaràs aquest objecte
I, sobretot, fes-te prèviament una llista de les despeses que penses fer.

7_ Viatjar d’una manera més pausada

Amb els anys un va adonant-se que la clau al viatjar no és augmentar la col·lecció de països que hem trepitjat, ni engrossir els segells al passaport. Viatjar hauria de ser una experiència vital, una aventura per a cada sentit, i una ocasió excel·lent per a l’observació i la reflexió. De tots els records dels meus viatges sempre preval un: les estones passades a les terrasses del Caire, tractant de passar desapercebut, contemplant les escenes que relata en els seus llibres Naguib Mahfuz. I un consell, les millors imatges les he obtingut així assegut, amb un zoom, en veure passar als transeünts, sense envair el seu espai.

8_ Informar de les condicions de l’ús del telèfon

En moltes ocasions, en tornar del nostre viatge i rebre la primera factura telefònica, un es pot trobar amb sorpreses desagradables. Evitar depèn, de nou, de la previsió. No costa res preguntar a la nostra agència de viatges, o directament a la nostra operadora de telèfon, sobre quins acords ha amb les operadores del país de destinació, o si és possible contractar algun servei que ens ofereixi condicions més avantatjoses. De la mateixa manera convé informar de si els hotels disposen de connexió wifi gratuïta. En el meu cas aquesta dada pot marcar la diferència entre un establiment i un altre.

9_ Fer un viatge més proper a la natura

El temps de les nostres vacances ha de ser un temps de desconnexió. Ficar-nos en una gran metròpoli és una bona opció, però de vegades un pot contractar un trekking per caminar uns dies per entre boscos, pel desert, o al mig de les muntanyes. Hi ha opcions molt interessants com les que proposen aventurers com Ramón Larramendi. Una altra possibilitat és apuntar-se a algun dels viatges que s’organitzen amb motiu dels eclipsis, en els que un pot aproximar-se als misteris de l’Univers de la mà d’experts que li van guiant pas a pas.

10_ Pensar amb l’equipatge

Foto Flickr Joakim Wahlander

El viatge no comença quan agafem l’avió. Hem de pensar que viatgem des que fem la llista de coses que portarem. Moltes vegades l’excés de pes, a més d’un sobre cost innecessari, pot ser una molèstia que pagarem la resta del trajecte. Analitzar millor com treure partit a cada peça de la roba és una gran idea; decidir comprar algunes coses en destinació, com el xampú, el gel, o alguns components de la farmaciola, també és de gran ajuda. Un cop em van donar un consell que pot servir: abans d’un viatge posa en un costat del llit la roba que portaràs i en l’altre els diners que necessitaràs. Ara treu la meitat de la roba i posa el doble dels diners.

CONCLUSIÓ

Fer una millor programació de les teves vacances en família té molts avantatges. No perdis l’ocasió que et brinda el canvi d’any per plantejar noves fites, tant si viatges sol, en parella o has d’organitzar les teves escapades amb nens. En si mateix el 31 de desembre no és diferent de qualsevol altre dia, però si creus que pot ser un catalitzador per a plantejar-te algun dels reptes que et proposo, per què no utilitzar-lo?

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

2 Responses

 1. Vanessa Molina ha dit:

  Totalment d’acord!!
  M’agradat molt aquest post, i si…jo també faig la llista…..però amb les destinacions que desitjo conéixer el pròxim any!!
  El punt 1 …. sempre hi és als proposits!!!
  I comparteixo la ideia….que els millors moments d’un viatge, són aquells en els que observes….olores…gaudeixes….la Cultura Viva la que és mou!!
  Slts,
  Vanessa Molina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *