Proposta d’ecoturisme a Osona

Vine a descobrir els boscos madurs de les Guilleries-Savassona i el Collsacabra, els magnífics paisatges dels cingles de Tavertet, el poble de Rupit i tota la Vall de Sau. Caminarem per racons inèdits i aprofundirem en el coneixement de la natura per acabar fent recerca d’una de les espècies més amenaçada de la fauna catalana, la Bofilliel.la. Veure els animals salvatges en el seu hàbitat no té preu, i aprendreu també una nova manera de ser turistes més sostenibles.

DESTAQUEM

 • Vine a conèixer, gaudir, observar i conservar. Tu també pots ajudar en l’estratègia de conservació de la custòdia del territori.
 • Descobreix la fauna salvatge en el seu hàbitat. Heu sentit mai el so d’un picot en un arbre?
 • Ruta guiada pel conegut biòleg Dr. Cristian R. Altaba.
 • Descobreix el patrimoni natural i els seus valors de manera sostenible mentre contribueixes a preservar l’entorn i les comunitats locals.
 • Podràs tastar i adquirir productes agroalimentaris i artesans de la zona: formatge, embotits…
 • Participaràs afavorir 9 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), oficialment coneguts mitjançant l’agenda per Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible.
 • I també hi afegirem lectures de cada indret del gran poeta català de Folgueroles Jacint Verdaguer.

Amb aquest viatge voldríem convidar-vos a descobrir el patrimoni natural, la seva història i els seus valors de manera sostenible. Amb aquesta idea volem contribuir a divulgar la conservació i la riquesa biològica dels boscos de les Guilleries-Savassona i el Collsacabra, i també despertar l’interès per millorar les oportunitats de desenvolupament de la població local.

Els vostres guies de natura són grans coneixedors del territori, us explicaran el significat real de l’espai natural, i al final acabarem el viatge fent recerca de la bofilliel·la: una experiència per connectar amb la natura i rebre tota l’energia del bosc. Es tracta de l’espècie més amenaçada i excepcional de la fauna catalana, que ha sobreviscut als indrets més amagats d’aquesta zona.

A Catalunya tenim diverses àrees d’interès ecoturístic, i nosaltres hem escollit els espais d’interès natural (PEIN) que formen Guilleries-Savassona i el Collsacabra. En aquesta zona hi traspunta el pantà de Sau i els cingles de Tavertet i Collsacabra; impressionants formacions geològiques plenes de coves, penyals, congosts… Tot un paradís per als amants de la fotografia i de la natura.

Tenen la particularitat que es troben a la zona de transició entre dues regions: el sistema Transversal i el Mediterrani. La personalitat de l’indret rau en un paisatge dominat per boscos centreeuropeus i mediterranis, singularitzat per cingleres de roca nua. Aquí el color verd dels alzinars malda per enfilar-se fins al roig dels conglomerats i els gresos, i al blanc resplendent de les calcàries. L’alzinar és l’ambient ecològic més mediterrani, ocupant els vessants més baixos. És una vegetació espessa, amb un sotabosc atapeït, gairebé selvàtic. La conífera principal de l’espai és el pi roig. També hi trobem castanyedes plantades d’antic, i fagedes als vessants obacs per sobre els 900 m. La presència del vern és un bon indicador de salut ambiental, que neix a prop de nombrosos gorgs i torrents. Així mateix, aquests boscos humits permeten el creixement de falgueres i molses, creant espais forestals veritablement fantàstics.

Els meandres del Ter, les aigües rabents de la riera Major, els volums domesticats de l’embassament de Sau… són els contrastos hidrològics de l’espai natural: una gran xarxa territorial unificadora, que genera ambients ecològics singulars. Són les expressions d’un riu mil·lenari, el Taceram ibèric, l’Alba romà, el gran pare Ter.

El poder d’atracció dels animals salvatges és innegable i veure’ls en el seu hàbitat no té preu. Els ecosistemes de Guilleries-Savassona i Collsacabra són territoris sorprenentment diversos per observar-los.

El turisme ornitològic és una de les activitats ecoturístiques més populars arreu del món, i encara poc practicat a casa nostra; per això ens agradaria despertar el vostre interès, tot gaudint junts del cant de les mallerengues, els tallarols, els gaigs, la puput, o els picots (veurem els forats que fan als arbres morts i potser albirarem les diferents espècies que viuen aquí). També sentirem i podrem observar pit-roigs, rossinyols, merles i tot un seguit d’altres ocells. Els rapinyaires diürns i nocturns també hi són molt freqüents: hi destaquen, entre d’altres, el duc, el gamarús i el falcó, i a les cingleres ens serà fàcil veure el voltor comú i l’aufrany.

També buscarem tritons pirinencs, salamandres, granotes verdes, serps verdes i vidriols, i tota una munió d’animals menuts que ens revelaran secrets de les seves vides.

La història d’aquestes terres és molt antiga. Des dels monuments megalítics i les restes de l’antiga Ausetània podrem copsar les arrels de Catalunya. Aquella albada ens ha deixat nombroses mostres del romànic, petites i exquisides. I més tard, bandolers com ara el Fadrí de Sau i en Serrallonga van senyorejar el país i hi van deixar un ric seguit de llegendes.

“Eixes muntanyes de Savassona, on hi entrellacen ses branques amb bona germanor el roure revellit i la revellida alzina, el teix sempre verd i el pi de rodona capçada, amagant les roques vermellenques i la terra amb sos braços i fullatge, són les que divideixen la Plana de Vic i les Guilleries, la terra de la gent de l’art de camp, senzilla i reflexiva, i la dels pastors i llenyataires: l’encontrada on nasqueres tants homes eminents en ciència o santedat i la comarca on feren el niu multitud de bandolers”
J. Verdaguer.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

6 Responses

 1. Mercè Carrió Fornells ha dit:

  Hola! Es una proposta molt interessant! Tinc cotxe i aniré directament des de Barcelona a el lloc de trobada a Vic. Tinc dues preguntes … En el grup hi haurà nens petits? Sóc muntanyenca i estic molt acostumada a caminar. És molt important indicar els desnivells. Tampoc he sabut veure a la lectura de la presentació el temps de les caminades de cada dia. És important conèixer aquests detalls per al bon funcionament de el grup. Aprofito per indicar que, en el cas de realitzar aquesta ruta ecològica, sol·licitaré habitació individual.
  Moltes gràcies i espero la seva estimada resposta.
  Una cordial salutació.
  Mercè Carrió

 2. Jaume Vilalta ha dit:

  Salutacions.
  Vaig tenir el plaer de treballar amb Cristian Ruiz Altaba en dues ocasions. Varem fer una sèrie de reportatges curts en l’espai De Vacances i més tard en el Quèquicom. És un gran comunicador, d’un rigor i d’una cultura extraordinàries, capaç de relacionar temes aparentment distants i de vincular-los amb la història, el llenguatge o la literatura. Dibuixa de meravella, i això ajuda a la comprensió. Un privilegi. Jo no hi podré assistir, però m’hauria agradat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *