Com protegir-se del fred en bici

Als que ens agrada la bicicleta no ens aturaran uns quants graus sota zero, oi? Però sí que és important sortir ben preparats per evitar lesions, accidents o un refredat ensobligui a baixar de la bicicleta durant una setmana com a mínim. Per això us ofereixo uns quants consells sobre com protegir-se del fred en bici que, o bé he utilitzat, o bé he anat recopilant d’altres pàgines especialitzades en el tema. Com sempre us animo a que al final compartiu els comentaris de la vostra pròpia experiència o els trucs que feu servir ja que seran d’utilitat per a altres persones.

Com protegir-se del fred amb bici

Sam Javanrouh

No us descobriré  res de nou si us dic que la clau està en abrigar-se. La forma en què protegim el nostre cos serà crucial per gaudir de la nostra sortida. Moltes persones tenen la tendència d’utilitzar peces de roba gruixudes, sobretot aquells amb poca experiència. La primera norma per protegir-se del fred intens quan anem en bici és vestir-se com una ceba, per capes. Sempre és millor portar dos mallots fins que un de gruixut, ja que tan dolent és el fred com la suor quan hi ha baixes temperatures, ja que al barrejar-se amb l’aire fred baixarà més ràpidament la nostra temperatura corporal. En utilitzar diferents peces podem anar treien-nos-les segons com evolucioni la nostra sensació tèrmica.

Forma d’abrigar-se

Les peces que utilitzis haurien d’estar ajustades al cos, atès que les talles massa grans no conserven tant la calor i, a més, són menys aerodinàmiques. És important tenir en compte que en sortir de casa has de tenir una certa sensació de fred ja que el teu cos augmentarà de temperatura. Jo solc abrigar-me com si hagués 4º C més dels que marca el termòmetre. Els experts recomanen tres capes:

Teppo Moisio

– Una samarreta interior que estarà en contacte amb la nostra pell. Ha de ser molt transpirable perquè permeti l’evaporació de la suor. Els dies de fred intens pots posar-te una segona samarreta.

– El mallot que utilitzis habitualment amb el qual podràs mantenir la temperatura corporal.

– Una capa impermeable la qual evitarà la pèrdua de calor a l’impedir l’entrada d’aire. Aquesta peça és per als dies de fred intens i pots utilitzar-la durant els primers quilòmetres fins que el teu cos generi suficient calor per si mateix.

Complements per protegir-se del fred a la bicicleta.

Orelleres: l’avantatge de portar-les en lloc d’un capell és que permeten una millor evaporació de la calor. D’aquesta manera tindràs menys suor a la cara i al coll. La protecció de les oïdes és de gran importància per tal d’evitar les otitis. Per això és molt important portar cotó per impedir l’entrada del vent. Aquest material té un avantatge afegit sobre altres tipus de taps i és que en ser menys dens no t’impedirà escoltar a altres persones o als cotxes que circulin a prop teu.

– Mocador tipus buff: és molt útil ja que segons com t’ho posis pots utilitzar-lo per tapar el coll, la boca i les fosses nasals, o bé pots posar-t’ho al cap com si fos una gorra. Hi han moltes maneres en les que pots col·locar-te aquesta senzilla peça, com pots veure en aquest vídeo:

Guants: probablement la peça més important de tot l’equip perquè les mans, a més d’estar molt exposades al vent frontal són la part del cos encarregada de proporcionar-te una conducció segura. Si no les tens ben protegides perdràs sensibilitat i precisió en les frenades. És el complement en qual més val la pena gastar-se una mica de diners extra per tenir-ne uns de millor qualitat. Si el fred no és exagerat, uns que portin membrana tallavents no massa gruixuts haurien de ser suficients. En cas d’un fred més extrem es poden utilitzar uns guants d’esquiar o algun dels trucs que esmento més endavant.

Sabates d’hivern: En el cas que utilitzis pedals tradicionals el més recomanable és posar-se unes botes gruixudes que t’aïllin del fred. Si per contra utilitzes cales t’aconsello posar-te uns cobrebotes de neoprè. En qualsevol cas no oblidis mai sortir amb un parell de mitjons de recanvi.

Ulleres protectores: amb el fred els ulls estan més sensibles pel que convé portar unes ulleres de sol. L’inconvenient és que s’entelaran amb facilitat, de manera que es pot utilitzar algun líquid anti-baf (es troba en botigues especialitzades de submarinisme o de natació). També millora la visibilitat utilitzar per a aquests casos ulleres amb vidres transparents.

– La protecció de la zona lumbar és molt important mitjançant una peça protectora. Si no, almenys, assegura’t de tenir ben introduïda la samarreta interior en els pantalons. També t’aconsello fer servir mitjons alts que protegeixin les cames perquè la sensació de fred no sigui tan acusada.

Trucs per combatre el fred.

El fred és un dels enemics dels ciclistes, juntament amb el vent i la pluja. Normalment solem anar preparats, però de vegades podem trobar-nos amb ell de forma inesperada, per la qual cosa alguns trucs poden ser-te molt útils.

– Utilitza paper de diari: Quan hagis de enfrontar-te a un descens o a un vent en contra, una de les solucions que més utilitzen els ciclistes professionals és ficar-se paper de diari dins de la roba. A més de ser un aïllant tèrmic excel·lent, absorbirà la suor del cos.

– Posa fundes protectors de motorista: una bona opció per protegir les mans és muntar al manillar unes fundes en què introduir les mans. No saps l’alleujament que poden arribar a donar-te els dies de fred extrem.

Rex Roof

– Utilitza guants de benzinera: els de plàstic que estan disponibles a les gasolineres són una molt bona opció per frenar el vent o impermeabilitzar les mans els dies de pluja.

– Una altra alternativa per a protegir les mans de la pluja i del fred és posar-se guants de neoprè de busseig.

– Porta una gorra de dutxa per posar-ho sobre del casc i protegir-te de les inclemències del temps.

Folra els teus peus amb plàstic de cuina: Embolicar el calçat amb aquest tipus de material farà que arribis amb els peus secs i calents.

Escalfa la roba prèviament: Posar la roba durant la nit sobre del radiador és una solució que ja em va ensenyar la meva àvia. És una bona ajuda perquè el teu organisme reguli millor la temperatura i un estímul extra si has de matinar per sortir a pedalar.

– Utilitza la saliva en cas que se t’entelin les ulleres: els que bussegem sabem que és un bon remei contra el baf. Pots posar-ne una mica a l’interior; encara que perdis visibilitat sempre serà millor que portar els vidres entelats.

Corey Templeton

– Porta un termo amb alguna cosa calenta: A part de l’aigua necessària per mantenir-te hidratat (tingues en compte que a l’anar abrigat perdràs més líquids), és molt recomanable portar cafè o brou. Resulta molt reparador introduir alguna cosa calenta en el cos.

No tinguis pressa en començar: No oblidis que els nostres músculs necessiten escalfar-se. Comença a pedalar tranquil · lament perquè puguin anar preparant-se per la feina que els exigiràs, ja que el risc de lesions és molt més gran amb baixes temperatures.

– Porta alguna cosa extra de menjar: Els dies de baixes temperatures el nostre organisme consumeix més calories a l’estar obligat a fer un esforç extra. Per això és important que mantinguis el nivell de glucosa, a més de la hidratació que abans esmentava.

En fi, fins aquí aquestes recomanacions sobre com protegir-se del fred en bici. Espero que t’hagin estat útils i, com et deia abans, qualsevol comentari ens serà de gran utilitat per a completar aquesta llista.

ⓒFotos:
Teppo Moisio
Rex Roof
Sam Javanrouh
Corey Templeton

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *