Quants Camins de Santiago hi ha?

És important saber quants Camins de Santiago hi ha abans de decidir començar una de les millors aventures de senderisme que hi ha a Europa. La majoria de la gent creu que només hi ha un Camí i no es planteja les diferents opcions.

Des que vam decidir començar el Camí de Santiago amb els nens moltes persones ens pregunten quin dels camins és el més recomanable, però la resposta no és fàcil.

Camino de Santiago por Vic

Iniciant el Camí de Sant Jaume a la porta de casa

El Camí de Santiago és més que una ruta, acaba per convertir-se en un viatge interior i personal. Però no sempre. Saber quants Camins de Santiago hi ha t’ajudarà a escollir el que més s’ajusti a tu, a la teva manera de ser o a cobrir les teves expectatives en iniciar-lo. No és el mateix anar amb un grup d’amics, amb la prioritat de gaudir d’uns dies de la naturalesa, que fer-ho sol, buscant aïllar-te durant uns dies de les rutines de la teva vida diària. Per això et recomano que abans de decidir quina de les rutes faràs, defineixis quin objectiu vols aconseguir en fer-lo.

Història del Camí de Santiago

Tot va començar quan en el 812 es van trobar unes restes que es van atribuir a l’apòstol Santiago. S’iniciaria una devoció que s’aniria estenent per Europa durant el segle IX. En segle XI el nombre de pelegrins es va disparar. Les persones que caminaven per poder estar a prop de l’apòstol van començar a anomenar al lloc Campus Stellae, vocable que derivaria en l’actual Compostela. Per aquella època teníem a Almanzor, cabdill musulmà, molt mogut per terres d’Espanya. Davant els seus continus atacs es va establir una xarxa de monestirs de l’ordre de Cluny al nord de la Península per tal de protegir aquells que peregrinaven a Santiago.

Arribant a Sant Fruitós del Bages

Aquella ruta portaria a persones de llocs remots, els que venien creuant els Alps i els Pirineus, portant nous costums, noves cultures i nous ritus. Tot això va fer del Camí una autopista del coneixement, de manera que els monarques de Navarra, Aragó, Castella i Lleó van veure en ell una oportunitat per sortir de l’aïllament en què vivien. Començarien així a millorar les condicions dels pelegrins, construint ponts, millorant els camins pels quals transitaven i construint hospitals per atendre’ls.

La vieira del pelegrí es va convertir des dels inicis en símbol del pelegrí. Aquesta petxina, típica de les costes gallegues, es la penjaven els que tornaven per demostrar que havien aconseguit arribar a la tomba del sant.

Camí Portuguès a Ponte de Orbenlle. ⓒ José Antonio Gil Martínez

El Camí entraria en declivi durant els segles XIV i XV a causa de les convulsions per les quals passaria Europa (guerres, pestes, fam …)

Quants Camins de Santiago hi ha?

Com a resultat de l’interès despertat per tot Europa, els pelegrins venien de tot arreu, utilitzant diferents rutes en funció de la seva procedència. Hi ha, doncs, Camins per tot Europa. Intentaré fer un resum dels més importants:

Camins de Santiago a Espanya

A Espanya hi ha una enorme quantitat de rutes que arriben fins a Santiago de Compostela. Cadascuna d’elles té les seves pròpies peculiaritats com són la dificultat, la quantitat de pelegrins, els serveis que ofereixen als caminants, etc. En aquest article només faré una breu menció a quants Camins de Santiago hi ha, deixant per a altres posts el detall de cada un d’ells. Els més destacats són:

Camí Francès

El camí a Melide, La Coruña. ⓒ Subherwal

És el més transitat i el que habitualment fa tothom. És perfecte si vols un viatge per conèixer gent i tenir gran varietat de serveis a l’hora de menjar o d’allotjar-te. Transcorre al llarg d’una antiga via romana. Té algunes zones dures com són les etapes dels Pirineus. Està perfectament senyalitzada

Camí del Nord

Camí del Nord des de Irun. ⓒ José Antonio Gil Martínez

És un trajecte més dur i per tant menys concorregut. És una bona opció si estàs en forma i el que busques és tranquil·litat, fugint de les aglomeracions. Té l’espectacularitat que part d’ell passa per penya-segats de la cornisa cantàbrica i per algunes de les seves platges.

Via de la Plata

Vía de la Plata. ⓒ José Antonio Gil Martínez

Ni se t’acudeixi fer-ho a l’estiu, ja que comença al sud de Portugal, on les temperatures sovint passen dels 40º C. El seu nom ve de l’antiga ruta comercial romana.

Ruta de la Llana

Aquesta ruta s’estén per zones de Cuenca i La Mancha. El seu nom prové d’una ruta ramadera que es va utilitzar durant els segles XVI i XVII.

Camí de Sant Jaume

El Camí per el Bages

El Camí de Sant Jaume pel Bages

Aquesta és la versió catalana del Camí de Santiago. Es remunta al segle IX i es compon d’una gran varietat d’itineraris que s’estenen per tota la geografia catalana, tenint l’abadia de Montserrat com a centre de pelegrinatge durant el recorregut

Camí de Madrid

Comença a la capital d’Espanya i creua la serra de Guadarrama, segueix per la província de Segòvia fins a Lleó. El seu itinerari utilitza l’antiga via romana d’Antonio, un camí molt utilitzat durant el XVIII i XIX pels segadors gallecs que venien a treballar a Castella.

Camins de l’Ebre

El Camí de l’Ebre remunta el curs d’aquest riu des del seu delta fins a la ciutat de Logronyo, lloc en el qual enllaça amb el Camí Francès. Al seu pas es poden visitar llocs com Calahorra, Saragossa o Tudela.

Altres Camins de Santiago a Espanya

Camí Portuguès de l’Interior

Itinerari: Verín (Orense) – Santiago
Longitud: 143 km.

Camí Portuguès de la Costa

Camí portuguès de la Costa a Pontevedra. ⓒ José Antonio Gil Martínez

Itinerari: Tui (Pontevedra) – Santiago
Longitud: 116 km.

Camí de la Ria d’Arosa

Itinerari: Aguiño (La Corunya) – Padró
Longitud: 72 km.

Camí dels Anglesos

Itinerari: Ferrol – Santiago
Longitud: 95 km.

Camí Santiago – Finisterre

Itinerari: Santiago – Finisterre
Longitud: 99 km.

Camí Francès a Aragó

Itinerari: Port de Somport – Santiago
Longitud: 863 km.

Camí Francès a Navarra

Itinerari: Roncesvalles – Santiago
Longitud: 760 km.

Camí de Santiago de la Costa

Itinerari: Irun – Arzúa
Longitud: 839 km.

Camí Primitiu

Itinerari: Oviedo – Palas del Rei (Lugo)
Longitud: 336 km.

Camí de Santiago Reial

Itinerari: Lleó – Oviedo
Longitud: 460 km.

Camí Vell

Itinerari: Bilbao – Villafranca del Bierzo (Lleó)
Longitud: 637 km.

Camí Basc de l’Interior

Itinerari: Irun – Burgos
Longitud: 744 km.

Camí del Besaya

Itinerari: Santander – Carrión dels Comtes (Palencia)
Longitud: 471 km.

Camí Vadiniense

Itinerari: Sant Vicente de la Barquera (Cantàbria) – Mansillas de les Mulas (Lleó)
Longitud: 471 km.

Camí de la Via de la Plata

Itinerari: Sevilla – Astorga
Longitud: 956 km.

Camí Sanabrés

Itinerari: Granja de Moreruela (Zamora) – Orense
Longitud: 383 km.

Camí de Badajoz

Itinerari: Badajoz – Santiago
Longitud: 802 km.

Camí de Huelva

Itinerari: Huelva – Santiago
Longitud: 1006 km.

Camí de Cadis

Itinerari: Cadis – Santiago
Longitud: 1088 km.

Camí d’Antequera

Itinerari: Antequera – Santiago
Longitud: 1115 km.

Camí Via de l’Estrella

Itinerari: Càceres – Braga (Portugal)
Longitud: 364 km.

Camí de l’Ebre

Itinerari: Tortosa – Santiago
Longitud: 999 km.

Camí de Terol

Itinerari: Castelló – Santiago
Longitud: 1117 km.

Camí del Maestrat

Itinerari: Castelló – Santiago
Longitud: 1082 km.

Camí de la Llana

Itinerari: València – Santiago
Longitud: 1100 km.

Camí de Sòria

Itinerari: Soria – Santiago
Longitud: 754 km.

Camí de Madrid

Itinerari: Madrid – Santiago
Longitud: 699 km.

Camí Català

Itinerari: Montserrat – Santiago
Longitud: 1083 km.

Camí de Girona

Itinerari: La Jonquera – Santiago
Longitud: 1252 km.

Camí de Puigcerdà

Itinerari: Puigcerdà – Santiago
Longitud: 1126 km.

Camí de Vielha

Itinerari: Viella – Santiago
Longitud: 1065 km.

Camí de Tarragona

Itinerari: Tarragona – Santiago
Longitud: 1083 km.

Camins de Santiago a Europa

França

El Camí per Le Puy. ⓒ Beth Jusino

França era lloc de pas obligat per als pelegrins que venien d’altres països Europeus. Hi havia rutes des de París, Arles, Le Puy, etc. Totes elles confluïen en el que actualment es coneix com a Camí francès. Entra a Espanya per Roncesvalles o per Somport.

Portugal

Aquesta ruta recorre Portugal des de l’Algarve fins a Pontevedra, passant per Coimbra i Porto. En total s’estén durant 620 km. dels quals 116 km. transcorren entre Tui i Santiago, en territori espanyol.

La ciutat d’Oporto. ⓒ Juan Mercader

Gran Bretanya

El Camí de Santiago dels Anglesos es va iniciar al segle XI, i es desenvolupava gairebé íntegrament per via marítima. Els pelegrins provinents de les Illes Britàniques s’aventuraven a creuar l’Atlàntic. A terra té el seu punt de partida al Ferrol.

Alemanya

Els alemanys que decidien visitar la tomba de l’apòstol ho feien o bé a través de França o creuant Suïssa, segons el seu lloc d’origen. Aquest últim té zones de gran dificultat ja que travessa els Alps.

Àustria

Hi ha un Camí que parteix de la ciutat de Viena, s’endinsa en la regió del Tirol travessant Innsbruck i enllaça amb el les rutes de Suïssa.

ⓒ Fotos Família Torres Alemany
Flickr: José Antonio Gil Martínez, Beth Jusino, Juan Mercader.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *