Ruta pel Perigord

Fer una ruta pel Perigord permet acostar-se a una de les joies amagades de França, que a més a més està molt a prop del nostre país. Des de la frontera amb Catalunya està a unes quatre hores, mentre que si el viatge ho fas des de San Sebastian pots trigar poc més de sis hores. Aquesta ubicació fa d’aquesta zona un lloc ideal per a una escapada de cap de setmana, o per a una ruta d’uns quants dies. La regió ofereix una gran varietat d’activitats, les quals fan que el Perigord resulti interessant per a tot tipus de persones, així com per dissenyar un viatge diferent per a cada gust., ja sigui amb el teu cotxe o fent turisme fluvial.

Oferta turisme fluvial al Perigord

La regió del Perigord

El Perigord és una antiga província de França que es troba prop d’Aquitània, ocupant els departaments de Dordonya i el de Lot i Garona.

Tota la regió gaudeix d’un clima molt agradable, gràcies a la inflluencia de l’oceà Atlàntic i a aquest efecte regulador de la Corrent del Golf. Això, juntament amb la seva orografia, marcada per grans penya-segats i valls espectaculars, han fet d’ella el lloc preferit per part de l’home des de fa mil·lennis. Tan és així que la ciutat dels Eyzies de Tayac va rebre el títol de capital mundial de la prehistòria.

La dominació romana va deixar una marcada petjada de la qual han arribat gran quantitat de restes fins a l’actualitat. Per la riquesa del seu sòl i pel potencial estratègic va ser focus de tensions i conflictes durant els segles XIV i XV, època en la qual va transcórrer la Guerra dels Cent Anys, així de l’enfrontament entre diverses dinasties de la noblesa per intentar fer-se amb el control del Perigord. Com sempre passa a les regions que han estat centre d’atenció durant segles, el patrimoni històric ens ofereix gran quantitat de llocs interessants, els quals fan de la ruta del Perigord un passeig per la història de França.

A part de la divisió en departaments, i una altra menys coneguda formada pel Perigord Alt (al voltant de la capital de Périgueux) i el Perigord Cada (amb capital a Sarlat-la-Canéda), la regió s’ha partit en quatre àrees les quals són més conegudes pels turistes: Perigord Verd, Perigord Blanc, Perigord Negre i Perigord Porpra.

Mapa de la regió del Perigord

En aquest enllaç pots descarregar-te un mapa de tota la regió, el qual et serà de gran ajuda per moure’t per les seves carreteres.

Descarregar mapa del Perigord

El més destacat de la ruta pel Perigord

La ruta pel Perigord que us proposo és perfecta per fer-la en quatre dies (tres nits), i se centra en la part sud d’aquesta regió. Si entreu a França per La Jonquera, en el camí teniu opció d’aturar-vos a l’espectacular ciutat emmurallada de Carcasonne, un lloc perfecte per fer un descans abans de seguir fins a Cahors, la base d’operacions que us suggereixo durant els dies que duri el vostre viatge. Crec que és una bona opció per no haver d’estar fent i desfent maletes.

La ciutat de Cahors

La ciutat de Cahors

Cahors, a més és una localitat plena d’encant, i amb una oferta gastronòmica variada. Així cada nit, en tornar de les vostres visites, estareu encantats de sortir a passejar mentre busqueu un lloc per sopar.

Carcassonne, primera parada en la ruta pel Perigord

Carcassonne, primera parada a la ruta pel Perigord

Dia 1: El primer dia compteu que el dedicareu a arribar fins a Cahors, parant a  Carcassonne, com us deia. Aquesta ciutat és coneguda pel seu recinte emmurallat, tan ben conservat que l’any 1997 va entrar a formar part de la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Per la seva estratègica ubicació en el 800 a. de C. ja va començar a tenir una importància cabdal en l’intercanvi comercial d’Europa.

Dia 2: Després d’un bon desdejuni us suggereixo anar a visitar la ciutat de Rocamadour, al costat del riu Alzou, el llit del qual transcorre entre impressionants parets de més de 120 m. El seu nom es deu a Sant Amador, enterrat aquí. Per la bellesa de la localitat, gran quantitat d’artistes han fixat en ella la seva residència.

Rocamodour

Rocamodour

És famosa, no obstant això pel seu santuari de la Verge Negra, el qual va convertir a Rocamadour en centre de pelegrinatge, gràcies a les indulgències plenàries atorgades per la Santa Seu a aquells es confessessin i rebessin la comunió en aquest santuari. El formatge Rocamadour elaborat amb llet de cabra, és d’excel·lent qualitat.

Gouffre de Padirac, al Perigord

Gouffre de Padirac, al Perigord

A la tarda podeu visitar les Gouffre de Padirac, a un quart d’hora de Rocamadour. Aquest lloc té l’honor de ser les coves subterrànies més visitades del món. L’excursió s’inicia a 103 m. de profunditat, i recorre 500 m. en barques.

És un lloc ple de llegendes, com la que afirma que en ocasions emanen unes flames provocades pel diable, o que existeixen tresors enterrats pels anglesos durant la Guerra dels Cent anys.

Dia 3: Aquesta jornada podeu començar-la amb una visita a una de les coves prehistòriques més importants del món: les coves de Lascaux, l’antiguitat de les quals s’estima en més de 15.000 anys.

Pinturas de les coves de Lascaux

Pinturas de les coves de Lascaux

Aquest lloc arqueològic és d’extraordinària importància des del seu descobriment el 1940. Amb la finalitat de preservar les impressionants pintures neolítiques i paleolítiques de l’efecte del turisme, el 1983 es va obrir una rèplica exacta de les coves de Lascaux, després d’un impecable treball de recerca.

La petita localitat de Souleilles

La petita localitat de Souleilles

Havent dinat tindreu la tarda disponible per conèixer el món del foie a la localitat de Souleilles, el producte més exquisit de França, en una de les zones que produeix el millor foie del món. Tenen fins i tot un museu dedicat a aquest producte, en el qual es pot conèixer tot el procés d’elaboració, així com la gran quantitat de productes derivats d’ell. Els menors de 12 anys no han de pagar entrada.

Dia 4: L’últim dia tindreu l’opció d’anar fent carretera amb alguns llocs realment interessants en el camí. La meva proposta és que us atureu a la ciutat de Tolosa de Llenguadoc, en la qual podeu programar diferents activitats, segons les vostres preferències: visitar la fàbrica d’Airbus, una proposta diferent per conèixer el procés de fabricació de l’A-380, l’avió més gran del món; fer una passejada per la Ciutat de l’Espai, on podràs passejar per l’estació espacial, pujar en una autèntica càpsula Soyuz, o caminar per dins d’un dels Concorde que es van retirar després de més de 27 anys per l’aire.

ⓒ Fotos

Ciudad del Espacio: Familia Torres Alemany

FLICKR

Carcassone: Vera Izrailit
Ocas: Simon Bonaventure
Cahors: Marc Serarols
Rocamodour: Jean-Jacques Cordier
Gouffre de Padirac: Andrew Sweeney
L
ascaux: Claude Valette
Souleilles: Discover Carcassonne

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *