10 trucs per fer fotos amb el mòbil

Si coneixes uns quants trucs per fer fotos amb el mòbil et serà molt més fàcil obtenir uns bons records dels teus viatges, i t’estalviaràs carregar amb una pesada càmera. Les càmeres rèflex són unes màquines increïbles, però tenen alguns inconvenients a l’hora de viatjar: són pesades, ocupen molt, tens el risc que te la robin i a més és un element invasor entre tu i les persones a les que fotografies. Amb l’avanç dels smartphones tenim a la nostra butxaca una càmera de fotos amb un gran potencial que a més és petita i lleugera.

Jo era molt aficionat a la fotografia i solia viatjar amb un Nikon amb diversos objectius, trípode i motxilla només per a l’equip fotogràfic. El dia que vaig prendre la decisió de deixar enrere tot aquell material vaig sacrificar algunes coses però, la veritat, els avantatges m’han compensat de sobres. El que és important és comprar un telèfon amb una bona càmera. Tot i que n’hi ha molts en el mercat, sens dubte iPhone i Samsung són els líders, encara que millor assessora’t doncs sempre surten models nous.


 

 

 

 

T’he preparat una llista de trucs per fer fotos de viatges. Són tots els que jo aplico i, la veritat, no cal saber molt més per notar grans resultats. Això sí, la clau està en practicar, practicar i practicar.

Trucs per fer fotos amb el mòbil

1_ Comprova d’on ve la llum

Tots sabem que la base de la fotografia és la llum. Per això és molt important que abans de capturar una imatge t’aturis a pensar per on ve la llum, com il·lumina l’objecte que vols retratar i si el lloc des del que pensaves fer la foto és l’adequat.

Estudia bé la llum ⓒ Joan Torres

I un detall que no podem passar per alt: fixa’t en si en tenir la llum del sol darrere teu es projecta la teva ombra i apareix a la foto. És un defecte que pot espatllar una bona imatge.

2_Perd la por a apropar-te a la gent


Si una foto no és prou bona és perquè no estaves prou a prop.
(Robert Capa)


La fotografia de retrats és la més complicada ja que no depenem només de la nostra habilitat. Per aquest motiu et recomano que abans empatitzis amb la persona que vols fotografiar.

Un truc per fer fotos es apropar-se

Apropa’t per fer bones fotos ⓒ Juan Gómez

En parlar amb ella es crea una mínima confiança que farà que es relaxi. Després només necessitarem demanar permís. Un dels millors fotògrafs de la història (Robert Capa) deia: Si una foto no és prou bona és perquè no estaves prou a prop.

3_ Fotografies de retrats

En fer un retrat assegura’t que està en la posició correcta: El que comentava de la llum en el punt anterior és molt més important si el que fotografiem és un retrat. Hi ha diverses formes de fer-ho. Et recomano que les coneguis i les practiquis, ja que de seguida notaràs una millora en les teves captures. En aquesta pàgina pots llegir més sobre els tipus d’il·luminació de retrats. Altres recomanacions a l’hora de fer un retrat són:

  • Estudia bé on retallaràs la persona a la qual vas a fotografiar. Pots retallar una mica la part superior però no retallis mai una cara per la part inferior.

No retallis mai la barbeta. ⓒ Joan Torres

  • Si vas a fer una foto a un nen, ajupa’t una mica i posa’t a l’altura dels seus ulls.
  • Procura que la font de llum provingui d’un lateral. Ni des del darrere (contrallum), ni directament a la cara.

4_ Porta sempre un petit trípode

Al viatjar és habitual haver de fer alguna fotografia en interiors: una església, un museu … En aquests casos el més mínim moviment pot fer que la imatge et surti moguda. Hi ha trípodes portàtils que poden solucionar el problema.

Només hauràs de tenir la precaució de posar el temporitzador automàtic per no prémer sobre el telèfon, amb el risc que el moguis. En cas d’emergència un truc per fer fotos amb el mòbil, si no tens trípode, és utilitzar alguna peça de roba per donar-li suport.

5_ Estudia l’hora del dia

Si tens pensat fer una foto d’un lloc emblemàtic, i si el programa del viatge t’ho permet, intenta evitar les hores centrals del dia. Les imatges solen millorar sensiblement si aprofites la llum de l’alba o del capvespre. Però tingues en compte que potser necessitis utilitzar el trípode si hi ha poca llum, per evitar fotos mogudes.

6_ Prepara el teu viatge i analitza altres fotos d’experts

En el moment en què tinguis decidit el destí de viatge un bon truc per les teves fotos és veure què han fet abans fotògrafs més experimentats. Alguns llocs web com Flickr i Pinterest són un excel·lent recurs per inspirar-se.

Aprén dels experts. ⓒjp-03

Si has de fotografiar la Torre Eiffel, gràcies a les idees d’altres podràs obtenir alguna captura que surti de les habituals.

7_ Observa els detalls petits

Moltes vegades tenim la tendència d’enquadrar el total d’un edifici, d’un carrer, passant per alt els petits detalls que poden donar-nos instantànies molt més personals. La Torre de Pisa ja la coneixem tots, però el detall d’un dels seus arcs pot ser igual d’interessant.

8_ Surt dels itineraris concorreguts

De vegades perdre’s per carrerons o ficar-se en racons d’un mercat poden donar-te instantànies sense la molesta aglomeració de turistes. Lògicament, seguint les indicacions mínimes de seguretat.

9_ Norma dels 2/3

Una regla bàsica en fotografia que no sol fallar és la de dividir la zona d’enquadrament amb dues línies horitzontals i dues verticals imaginàries. Intenta posar els objectes principals en aquestes línies o en els punts d’intersecció.

I el mateix amb la línia de l’horitzó: procura que no quedi al centre. Aquí pots aprendre més sobre aquesta norma.

10_ Fes el vídeo en horitzontzal (i gairebé totes les fotos)

Un dels dubtes que tots els fotògrafs tenim és la de posar la càmera en vertical o en horitzontal. El meu consell és que si dubtes, sempre pren la foto en horitzontal, encara que aquí pots conèixer altres opinions. I molt important: Els vídeos grava’ls amb el mòbil en horitzontal. Oi que la teva televisió no la tens posada en vertical?

ⓒ Fotos

Sam Alive
jp-03 https://www.flickr.com/photos/walterr03/
Juan Gómez https://www.flickr.com/photos/juan-images/

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *