Un creuer fluvial pel Danubi

Fer un creuer fluvial pel Danubi ha estat una de les opcions preferides pels viatgers des de fa segles. Durant el segle XIX molts turistes alternaven el viatge en el Orient Express (el qual unia París amb Istanbul) amb trams pel Danubi a bord dels creuers, molt més confortables.

L'Orient Express al seu pas per Budapest

L’Orient Express al seu pas per Budapest

No és d’estranyar aquesta predilecció per navegar un dels rius més importants del món, ja que a més a més de la comoditat que ofereixen les seves aigües tranquil·les s’hi uneix la bellesa del paisatge, el qual va variant segons avança el curs del riu, i el patrimoni artístic i històric que hi ha a les seves ribes.

Breu història del Danubi

La conca del Danubi ha estat utilitzada per l’ésser humà des de la prehistòria, com demostren els assentaments que s’han anat descobrint a les rodalies del seu llit. Gràcies a l’itinerari que realitza per Europa Central ha estat una via de comunicació i transport des de llavors fins a l’actualitat. Per aquest motiu ha tingut un gran valor geoestratégico, la qual cosa ha fet que molts pobles, ètnies i cultures diferents hagin lluitat pel seu control.

Durant l’època romana va servir de frontera de l’Imperi, i fre de moltes invasions bàrbares, les quals creuariem el Danubi a la fi de l’Edat Antiga (cap al segle III). Aquest fet va tenir tal importància que el nostre calendari estableix l’inici de l’Edat Mitjana en aquella fita històrica.

El Danubi a Bratislava

El Danubi a Bratislava

Més endavant, al segle XVIII, quan va començar la Guerra dels Set Anys, tota la zona propera al riu es va veure embolicada en la lluita, iniciant-se uns anys convulsos que es perllongarien fins a les guerres napoleòniques, en les albors del XIX.
Tots aquests esdeveniments varen anar donant el domini del Danubi a dinasties i cultures diferents, cadascuna de les quals va deixar la seva petjada en ell, en forma de castells, fortificacions, palaus, obres d’art o idioma (a la regió existeixen diversos grups lingüístics com els eslaus, germans, magiares, llatins o turcs, entre d’altres).

Un creuer fluvial pel Danubi

Encara que existeixen moltes formes de recórrer el Danubi, ja sigui caminant o en bici, però la proposta que et faig avui, la de fer un creuer pel Danubi, té alguns avantatges, com la d’anar en vaixells d’alta categoria, molt confortables, i la de poder recórrer molta més distància. Del que et parlaré avui té el seu punt de partida a la ciutat de Budapest, acabant a Linz, podent visitar localitats tan emblemàtiques com Bratislava, Melk o Viena, entre altres, la qual cosa són uns 450 qms de navegació. Com deia són moltes les coses interessants de les quals podràs gaudir durant el creuer fluvial. En destacaré algunes, perquè puguis fer-te una idea aproximada del viatge:

Visites destacades durant el trajecte

Budapest

La ciutat de Budapest, punt de partida del creuer fluvial pel Danubi

La ciutat de Budapest des del Danubi

Durant els dos dies que es passen a Budapest, la capital d’Hongria, abans d’iniciar la navegació podràs visitar una de les ciutats més impressionants d’Europa, una joia de l’imperi austro-hongarès que ha mantingut intacte el seu encant a través dels anys. Compta amb diversos llocs catalogats com a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, com són l’avinguda Andrassy, el Castell de Buda, la Plaça dels Herois o el metre de la ciutat, el segon més antic del món.

Altres llocs emblemàtics de la ciutat són el Parlament de Budapest, que ofereix la vista més coneguda Budapest, La Basílica de Sant Esteban o l’Òpera Nacional, entre molts altres.

Szentendre

Szentendre al Danubi d'Hongria

Szentendre al Danubi d’Hongria

Aquesta petita localitat, molt propera a Budapest, destaca per la seva animada vida artística, plena de museus, galeries i artistes que exhibeixen les seves obres, fins al punt de ser coneguda com la Montmartre de Budapest. Destaca la seva església sèrbia del segle XVII

Esztergom

La petita localitat de Esztergom

La petita localitat de Esztergom

Molts la coneixereu pel seu nom en castellà: Estrigonia. Des de la seva fundació aquesta ciutat hongaresa va ser el lloc de residència del cap de l’Església Catòlica, l’arquebisbe de Esztergom, per la qual cosa aquesta localitat ha tingut gran importància des dels inicis. El seu castell ha tingut una gran importància estratègica, sent assetjat al segle XIII pels exèrcits mogols sense aconseguir conquerir-lo. Segles més tard, durant la Guerra dels Quinze Anys del segle XVII la ciutat va ser arrasada, però el poder polític exercit per l’arquebisbe de la ciutat van permetre la seva reconstrucció.

Destaca la magnífica basílica de Sant Adalberto, que domina una de les ribes del Danubi.

Bratislava

Bratislava en el Danubi

Bratislava en el Danubi

El nostre creuer fluvial pel Danubi té una altra de les parades imprescindibles a la ciutat de Bratislava, una de les últimes ciutats d’Eslovàquia, a tan sols 40 km de la frontera d’Àustria i a 60 km de Viena. És la capital d’Eslovàquia, i la seu del parlament eslovac, i ofereix una molt variada oferta artística i cultural. Destaca el seu casc antic pel qual mereix la pena perdre’s, ple de botigues, restaurants i petits cafès, així com el seu port mercant i els museus que ofereixen exposicions d’allò més variat, durant tot l’any.

Viena

Vista panoràmica de la ciutat de Viena

Vista panoràmica de la ciutat de Viena

Hi ha poc per explicar de Viena, destinació que hem abordat en moltes ocasions en aquest blog, parlant dels seus museus, del seu impressionant Rinstrasse boulevard  o de la seva oferta cultural.

En aturar-se en aquesta ciutat el vaixell ens permetrà gaudir d’un dia sencer per recórrer-la, per passejar per les seves avingudes, provar les seves delícies gastronòmiques, com el famosíssim pastís Sacher, visitar l’Òpera de Viena, el Quarter Museum, un barri en el qual els museus d’avantguarda es donen la mà amb els més clàssics, o el Parlament.

Dürnstein

Les vinyes de la regió de Duernstein

Les vinyes de la regió de Duernstein

Aquesta ciutat de la regió de Wachau deu la seva fama d’una banda al castell que des del segle XII domina la ciutat, en el qual va estar reclòs el famós Ricardo Cor de Lleó, però també, i sobretot, a l’excel·lent qualitat dels vins que es produeixen en les vinyes escalonades que aprofiten el clima temperat de la zona per elaborar un producte de primera qualitat.

Melk

L'abadia de Melk vista des de l'aire

L’abadia de Melk vista des de l’aire

Melk és una encantadora localitat situada a la riba sud del Danubi, amb molts anys d’història a les seves esquenes. Sabem d’ella des del segle IX per escrits en els quals apareix. La seva abadia és una de les visites imprescindibles per tots els que realitzen una ruta pel Danubi. El color groc dels seus murs exteriors, coronats per les cúpules verdoses, han convertit a l’abadia en una de les imatges més conegudes de les postals del riu Danubi. Però el realment interessant comença al creuar la porta d’accés a l’abadia; en el seu interior hi trobem una de les biblioteques més importants d’Àustria (fins i tot va merèixer ser nomenada per Umberto Ressò en El nom de la rosa), així com obres d’art medievals d’enorme valor.

Linz

El nostre creuer fluvial pel Danubi finalitza a Linz, la capital de l’Alta Àustria, la qual, malgrat la seva gran grandària, segueix oferint al visitant la imatge d’una petita localitat plena d’encant. En ella destaca el centre d’art contemporani Ars Electrònica, el qual és un espectacle quan s’il·lumina a la nit, reflectint-se sobre les aigües del Danubi. També mereixen una visita llocs com la Casa de Mozart (un pis en el qual va compondre al 1783 la seva simfonia Linz), l’església Martinskirche o el Jardí Botànic, entre molts altres.

Altres dades d’interès

Encara que cada companyia té diferents vaixells, amb diferents categories, a Viatges Alemany contractem els nostres viatges en embarcacions de ⚓️⚓️⚓️⚓️. Com en altres creuers en mar obert, els creuers fluvials pel Danubi estan dotats de gran quantitat de serveis que garanteixen una experiència inoblidable, com són els serveis de restauració, de gran qualitat, actuacions musicals i sopars de gala.

Convé revisar què inclou cada agència en els preus de les seves ofertes a l’hora de comparar diferents creuers fluvials pel Danubi, ja que et pots trobar amb despeses inesperades. Així, han de deixar-te clar si el preu inclou coses com els bitllets d’avió, els trasllats, quantes visites podràs fer incloses en el preu i quins hauràs de pagar, taxes de port i d’aeroport, quina documentació et lliuraran (és bàsic comptar amb una mínima guia del viatge), les begudes a bord, assegurances, etc.

 

ⓒ Fotos Austria Tourism
Volker Preusser
Homberger
Popp-Hackner
Krobath

ⓒ Fotos Flickr
Thomas D Mørkeberg
Vadim Tsymbalyuk
Agnes Komjathy
Miroslav Petrasko

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

2 Responses

  1. Lluisa ha dit:

    Preu de creuer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *