Viatge a les platges de Normandia en família

Les platges de Normandia són un dels llocs d’Europa en els quals és possible trepitjar un tros de la nostra història recent. És l’escenari colpidor d’un dels episodis més terribles del segle XX, del que diumenge que ve dia 8 de maig de 2016 celebra el 71è aniversari de la seva finalització.

Com alguns ja sabeu fa uns mesos vam tenir l’oportunitat d’anar a viure a Irlanda amb els nens.

Llegir viure a Irlanda amb nens

Un dels punts més interessants d’aquella experiència va ser el trajecte fins allà. Vam decidir fer-ho amb calma, amb el nostre cotxe, creuant mitja Europa. Vàrem programar unes parades a França per aprofitar i fer una mica de turisme, abans de creuar al Regne Unit. El nostre objectiu principal era arribar a les platges de Normandia, poder caminar per elles, i fer partícips als nens de la importància de conèixer la història i els errors comesos per la nostra espècie. Aquesta regió ofereix moltes més coses al viatger, ja que està plena de pobles amb molt d’encant pels quals dóna gust perdre’s. Però això donaria per a un altre article.

Pueblo de Normandía

 


El nostre objectiu principal era arribar a les platges de Normandia, poder caminar per elles, i fer partícips als nens de la importància de conèixer la història i els errors comesos per la nostra espècie.


 

Viatjar a Normandia

El viatge per França fins a Normandia el vàrem fer en diverses etapes:

1_ Futuroscope

Aquest parc d’atraccions es troba a Poitiers. Es va inaugurar el 1987, oferint des de llavors al visitant un recorregut pels avenços tecnològics i del camp de la robòtica. És un concepte diferent de parc temàtic, ja que no hi ha grans muntanyes russes, però és molt interessant si als petits els interessen les noves tecnologies.

2_ Castells del Loira

La segona parada la vam fer a la zona del Loira. Vam decidir visitar el castell de Clos-Lucé ja que en ell hi havia una exposició sobre Leonardo da Vinci. En aquest castells hi va passar els seus últims anys de vida, a partir d’1516. A més de visitar les dependències es poden veure maquetes i dibuixos del genial artista.

3_ Platges de Normandia

Finalment arribem a la regió de Normandia. Allà vam decidir visitar algunes de les seves platges, un dels museus de la Segona Guerra Mundial i el Cementiri Nord-americà.

Mapa de Normandia

Us suggereixo que us descarregueu aquest planell de Normandia, amb el qual podreu fer-vos una idea de com és la zona i de la localització de les principals platges. En aquest mapa de Normandia podreu localitzar els llocs més destacats de la costa del Desembarcament.

Descarregar Mapa de Normandia

Les platges de Normandia

Llegando a las playas de Normandía

En aquestes cinc platges es va produir una de les accions bèl·liques més decisives de la Segona Guerra Mundial. El Dia D va ser el 6 de juny de 1944, i va suposar el punt d’inflexió en el desenvolupament dels esdeveniment d’aquell conflicte que portaria als aliats a la victòria. A cadascuna de les platges els van posar noms en clau: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. S’estima que entre els efectius nord-americans, britànics i canadencs, van desembarcar uns 250.000 homes i més de 55.000 vehicles.

1_ Platja d’Utah

La platja de Utah té una extensió de 5 km. El desembarcament aquí es va iniciar a les 6:30 del matí, sent la primera de les cinc a iniciar les operacions. Aquestes van ser liderades per Theodore Roosevelt Jr. A Utah es va aconseguir un dels majors èxits de tota l’operació, ja que van tenir menys baixes que en les altres (uns 200 soldats), i va ser controlada en una hora. A prop de la platja hi ha dos museus molt interessants: El Museu del Desembarcament de Utah i el Museu Airborne.

npm-01-normandy-beach-arrom_1

2_ Platja d’Omaha

És probablement la més famosa de totes i la que va tenir una batalla més aferrissada. Omaha va reunir el major nombre de tropes durant el dia D, comptabilitzant un total de 34.250 homes. En ella van perdre la vida més de 4.000 soldats de tots dos bàndols. Per això seria rebatejada com “Bloody Omaha”. La dificultat d’aquest punt estratègic va fer que es trigués més de set hores i mitja a prendre-la. Prop d’aquest punt hi ha diversos llocs per visitar com el Museu Memorial de Omaha Beach, l’Overlord Museum, a més del tristament famós Cementiri Americà de Normandia.

3_ Gold Beach

Aquesta platja, d’uns 8 km, es va assignar a les tropes britàniques. El desembarcament en aquesta platja va començar sobre les 07:25 i duraria fins a les 11 del matí. En ella van perdre la vida 400 soldats britànics dels 25.000 que van participar en l’operació. Es poden visitar restes de les bateries alemanyes de Longues-sur-Mer. En aquesta part de la costa és molt recomanable visitar el Museu del Desembarcament d’Arromanches.

4_ Juno Beach

Del desembarcament a la platja de Juno es va fer càrrec l’exèrcit canadenc, destinant un total de 21.400 soldats. La lluita, que havia començat a les 7:45, es va donar per finalitzada a les 9:30. El saldo va ser terrible ja que a més de les 340 baixes es van comptar 574 soldats ferits. El lloc més destacat és el Gran Museu Juno Beach Centre, en el qual es commemora la participació canadenca en el desembarcament.

5_ Sword Beach

En aquest emplaçament van desembarcar 28.845 homes, la majoria d’ells britànics, tot i que també es van sumar diverses unitats de les Forces de la França Lliure. Va ser la platja que va reunir un major nombre d’efectius, després de la d’Omaha. Els combats es van dur a terme entre les 7:30 i les 9:30. Tot i la rapidesa de l’operació, en aquesta platja van morir 630 soldats. En les proximitats de Sword Beach hi ha diversos llocs que mereixen ser visitats com el Museu de la Bateria de Merville, el Museu del Mur de l’Atlàntic i, per sobre de tots, el famós Memorial Pegasus.

El Museu Overlord d’Omaha Beach

20150819_123312 copia

Són molts els museus que es poden visitar en tota la zona de les Platges de Normandia. Nosaltres vam escollir aquest seguint la recomanació que ens van fer a l’hotel, ja que és el més indicat per visitar amb nens. I la veritat és que no ens va defraudar. Té una gran quantitat d’armament, vehicles, tancs i representacions que permeten al visitant apropar-se a aquell moment històric. Va ser inaugurat l’any 2013 amb les peces que havia anat col·leccionant Michel Leloup, un testimoni dels esdeveniments del Dia D a les platges de Normandia.

Uno de los tanques del desembarco de Normandía

El museu està situat a la carretera D514, molt a prop de la platja d’Omaha. En aquest vídeo us podeu fer una idea de com és l’interior d’aquest museu:

 

El Cementiri Nord-americà de Normandia

Després de visitar les platges del Desembarcament de Normandia vàrem anar fins al Cementiri Americà. Tot i que tots havíem vist imatges d’ell en diverses pel·lícules, quan caminàvem per entre les creus dels soldats caiguts tots, fins i tot els nens, notàvem la densitat que desprenia el lloc.

 

El cementerio americano de Normandía con los niños

 

El terreny ocupa 70 hectàrees, les quals van ser cedides per França als Estats Units a perpetuïtat. En total hi ha 9.387 militars enterrats sota l’herba. Totes les tombes estan orientades cap a l’oest, en direcció als Estats Units. En un edifici annex hi ha una exposició amb mapes, documents i objectes relacionats amb tota aquella gran operació. També es troba un monument que commemora als 1.557 soldats americans desapareguts o sense identificar. Sens dubte, un dels llocs que convé visitar un cop a la vida.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *