Tot el que cal saber per fer un vol en globus

L’experiència de fer un vol en globus és una d’aquelles coses que per molt que un vulgui explicar són difícils de descriure. Les sensacions que s’experimenten en sobrevolar el casc antic d’una ciutat com Vic, al surar per sobre d’un camp de gira-sols, acariciant-los, o alçar-se a més de 2.000 m. d’altitud per fer un vol de travessa dels Pirineus, esglaien a qualsevol.

Vol en globus sobre la ciutat de Vic

Un viaje en globo sobre la ciudad de Vic

Estem programats per sentir la velocitat: quan anem en bici, al desplaçar-nos en cotxe o simplement al córrer pel carrer, el nostre cos experimenta la sensació d’anar ràpid pel fregament amb l’aire. Sabem que ens movem, sobretot, perquè el vent ens acarona la cara. El cas d’un globus és una cosa diferent a qualsevol sensació que un hagi pogut experimentar amb anterioritat, atès que el seu principi de funcionament es basa en moure’s dins el vent.

Com funciona un globus aerostàtic?

Un globus aerostàtic és una gran superfície de tela gairebé tancada (anomenada vela) de la qual penja una cistella per als passatgers. Utilitzant un cremador de gas (propà, habitualment), l’interior de la vela s’omple d’aire calent. En ser més lleuger l’aire calent de l’interior que el de l’exterior el globus pot ascendir. La manera de controlar l’altitud és deixant escapar part de l’aire calent (amb el que disminueix la temperatura i el globus descendeix), o activant el cremador de gas per tornar a escalfar quan un necessita guanyar alçada.

Llenando de aire caliente el globo

Omplint la vela d’aire calent

En un globus no és possible saber amb exactitud a on ens dirigirem. El vent va variant segons l’altitud, prenent direccions diferents que es coneixen com a “capes”. La perícia i l’experiència del pilot fan que pugui aprofitar la direcció del vent de cadascuna d’aquestes capes per aproximar-se mínimament al seu pla de vol.

En no poder preveure la zona d’aterratge es fa imprescindible l’assistència des de terra (l’equip de rescat), la missió és anar seguint al pilot durant el seu vol i estar llest per assistir-lo en el moment en què consideri apropiat aterrar.

Equipo de rescate de un vuelo en globo

Equip de rescat de terra

Història dels viatges en globus

Els viatges en globus van tenir el seu origen en un invent francès que van presentar els germans Montgolfier el 4 de juny de 1783. Des de llavors la paraula francesa per un globus aerostàtic és “Montgolfier”. Tots dos germans van tenir la idea de desenvolupar el seu artefacte a partir de l’observació del comportament del fum en ascendir des d’una foguera. Aprofitant la qualitat de l’aire calent acabada de descobrir realitzarien una demostració al setembre del mateix any amb un gall, una ovella i un ànec com a primers tripulants. Un mes després Jean-François Pilâtre de Rozier seria el primer ésser humà que s’atreviria a fer el primer vol en globus.

Qui pot fer un vol en globus?

No hi ha edat límit per volar en globus. De fet en el nostre globus han pujat des de nens petits fins a persones d’avançada edat.

L’únic necessari és tenir en compte el tipus de cistella a la qual han d’accedir els passatgers. Les cistelles tradicionals requereixen d’un petit esforç, però també és possible contractar-les d’un altre tipus, gràcies a les quals els viatges en globus poden gaudir persones amb mobilitat reduïda.

Cistella adaptada ⓒUltramagic

Puc volar en globus si tinc vertigen?

Una de les preguntes que més solen fer-me està relacionada amb el vertigen. Molta gent se sorprèn en saber que la sensació de vertigen pràcticament desapareix a bord d’un globus aerostàtic. Tenim el cas d’un gran amic de Suècia, experimentat pilot amb més de 30 anys d’experiència, amb centenars d’hores per tot el món, que va ser incapaç de pujar a la Sagrada Família a causa del vertigen que pateix. És precisament el fet de volar “dins el vent”, sense notar el moviment, i fixant la vista a l’horitzó, el que li permet fer-ho sense problemes.

Quins tipus de viatges en globus hi ha?

Hi ha diversos tipus de vol en globus, però entre tots ells destacaria:

1_ Vol tradicional

És l’activitat típica en la qual un pot gaudir de l’experiència de volar durant una mica més d’una hora (depenent de les condicions climatològiques). És ideal per realitzar-lo sol, en parella, o per a una celebració familiar. És una excel·lent opció per regalar en un aniversari o en qualsevol altra ocasió.

2_ Vol de travessa

Aquest tipus de viatge té una major durada (entre dues i tres hores). El seu objectiu és aprofitar la direcció dels vents dominants en una zona per poder creuar una àmplia àrea geogràfica. Són especialment interessants les travessies dels Pirineus, o dels pantans de la nostra comarca d’Osona.

3_ Vol captiu

Aquesta és una manera d’apropar l’experiència de pujar en un globus a un gran nombre de persones. Es lliga amb cordes la cistella limitant l’ascens a uns quants metres, de manera que moltes persones poden gaudir d’un primer bateig en globus.

4_ Vol d’incentiu

Són moltes les empreses que organitzen al voltant de l’activitat del vol en globus una jornada amb els treballadors, fomentant el treball en equip.

5_ Vol de competició

Diana d’un vol de competició

Hi ha gran quantitat de competicions al llarg i ample del planeta. Són campionats en els quals es premia la precisió dels pilots amb diferents proves que fixa el director. En el món de la aeroestación, com en altres àmbits esportius, hi ha la Copa d’Espanya, la Copa d’Europa, la del Rei, el Campionat del Món … El més interessant que ofereixen aquestes trobades és l’oportunitat de presenciar junts desenes i de vegades centenars de globus alçant-se a la vegada, o aproximant junts a una de les dianes.

Són segurs els vols en globus?

Com tot esport d’aventura té alguns riscos, encara que convé saber que la regulació a la qual se sotmeten tant els pilots com tot el material està regulada per Aviació Civil, amb controls, exàmens mèdics o revisions similars als de les companyies aèries.

Confio que aquestes línies us animin a provar una experiència que tothom hauria de poder gaudir un cop a la vida.

ⓒ Fotos:

Família Torres Alemany
Lourdes Guiteras

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *