Totes les claus per superar la por a volar

La aerofòbia o por a volar és una fòbia que desenvolupen algunes persones i que els limita la llibertat de moviments, impedint-la del tot en els casos més aguts. Si ets dels que l’experimenten no has de avergonyir-t’en, ja que has de saber que no és tan infreqüent: Es calcula que el pateix al voltant del 25% de la població. Tenim per a tu dues bones notícies: La primera és que es pot superar i la segona és que un cop superat la por a volar, no tens per què recaure i tornar-ne a patir. Una de les claus per a poder deixar enrere aquesta desgradable vulnerabilitat és saber que l’objectiu no és eliminar-la definitivament; només has de proposar-te controlar-la. Et donem unes quantes claus per ajudar-te a aconseguir-ho.

1_ CAUSES PER LES QUE APAREIX LA POR A VOLAR

Pot aparèixer fins i tot de forma sobtada, generalment per dues causes:

– A partir d’un succés estressant dins la cabina de l’avió, en aparença insignificant, que genera una manca de control.

– Algun fet, més difícil d’identificar, que ha generat en el nostre passat situacions no resoltes que es materialitzen quan experimentem moments d’estrès.

Les notícies d’accidents aeris, com és lògic, no són de gran ajuda, especialment aquells que tenen una gran repercussió social, ja que els mitjans de comunicació no paren depublicar-los a les portades, i inunden totes les converses.

Segons Francisco Miguel Ceren Gómez, psicòleg clínic especialitzat en aquest tipus de fòbies, aquesta por produeix un quadre d’ansietat amb diferents manifestacions: des d’un engarrotament dels músculs, fins sudoració excessiva o taquicàrdies. També s’han descrit cansament sense explicació aparent, marejos i fins i tot vòmits.

El mecanisme és simple, en aparença: Un cop s’ha desenvolupat la fòbia, comencem a generar un seguit d’idees obsessives que escapen al nostre control, apareixent la idea recurrent que alguna cosa dolenta ha de passar. Com que és un funcionament irracional davant d’una situació inexistent i irreal, controlar-la es torna complicat amb els mecanismes que fem servir habitualment davant dels nostres problemes del dia a dia. Per això és recomanable comptar amb ajuda psicològica que ens aporti les eines amb les quals poder gestionar aquests comportaments.

La recomanació que fa un altre expert, Luis de la Herrán, Psicòleg clínic del centre Delta Psicologia, és “que volin, que no cancel·lin els plans en avió que tinguin, i comprovin per ells mateixos que no passa res. No convé evitar situacions que ens susciten por per evitar mal quan sabem que aquest dany no és objectiu », ja que« acceptar que la vida té dues cares, les del plaer i la del dolor, ens ajudarà a viure més tranquils ”

2_ RECOMANACIONS PER CONTROLAR LA POR A VOLAR

Hi ha diverses eines per poder fer front a aquest tipus de situacions, siguent l’últim recurs l’assistència a cursos de sensibilització. Cadascuna d’elles varia en funció de la persona, del grau de fòbia que pateixi, i de la seva pròpia experiència. Entre les mesures que podem adoptar nosaltres mateixos destacarem:

ABANS DEL VOL

1_ Fer exercicis de relaxació els dies previs al viatge, aprenent a escoltar la nostra respiració i a controlar-la. És molt important fer aquest tipus d’exercicis el mateix dia del nostre viatge, abans de sortir cap a l’aeroport.

2_ Preparar uns auriculars amb música relaxant per al dia del vol. Aquest senzill truc és una bona manera d’aïllar-nos de  l’entorn.

3_ Per contrarestar una por irreal pot ser de gran ajuda repetir aquelles frases que sí identifiquem com objectives, com que volar és més segur que cap altre mitjà de transport, que les vibracions de l’avió són normals i formen part de la «física del vol» i qualsevol altra que pugui servir-nos a nosaltres. Pensa sempre que com més informat estiguis, més seguretat experimentaràs. Les dades també són de gran ajuda. Segons les estadístiques la probabilitat de patir un accident és d’1 entre 1,4 milions, és a dir, que només podria ocórrer si volem cada dia durant 3.859 anys.

Aquest vídeo potser pugui ajudar.

4_ En fer la nostra reserva convé comentar la nostra fòbia i escollir un seient al passadís, a prop de les sortides d’emergència. Això ens ajudarà a tenir una major sensació de control. A més, com més a prop estigui de les ales de l’avió, més estabilitat tindràs.

5_ Intentar visualitzar la situació a què ens haurem d’enfrontar. Si ho fem abans que es «disparin» els mecanismes del pànic estarem més preparats per gestionar la situació un cop estiguem immersos en ella.

6_ Sortir amb prou temps abans del vol, per poder anar sense pressa, i disposar d’un temps de «aclimatació» al mateix aeroport.

7_ Procura menjar alguna cosa lleugera, no prendre medicines sense prescripció mèdica ni beure alcohol.

8_Anar al servei abans de realitzar l’embarcament.

AL VOL

Posa’t roba còmoda, que no t’estrenyi, sense oblidar alguna cosa d’abric.

1_ Un cop a la cabina, comenta amb algun membre de la tripulació la teva por a volar. Normalment són experts en aquest tipus de situacions i poden ser una gran ajuda.

2_ Repetir les instruccions de seguretat que ens donen a l’avió, fins que notem que l’ansietat comença a disminuir.

3_ Emporta’t passatemps que t’entretinguin, com més, millor.

4_ Aixeca’t i estira una mica les cames, especialment en vols llargs.

 

3_ CURSOS PER VÈNCER LA POR A VOLAR

Finalment, si veus que no aconsegueixes controlar per tu mateix les teves pors, no dubtis a acudir a un especialista, o cursos organitzats. T’en proposem alguns:

Curs online gratuït.

Curs Iberia.

Curs Vueling.

Amb aquestes eines aconseguiràs vèncer una fòbia que limita la teva llibertat i que, no tinguis dubtes, es pot superar. Parlar també ajuda. Vols explicar la teva experiència?”

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *