Comprar a botigues Duty Free: 10 recomanacions per no sentir-te estafat

Comprar a botigues Duty Free, a més d’una temptació per al viatger, poden ser una bona manera d’estalviar alguns diners en el nostre viatge. El problema és saber comprar en elles, ja que és més complicat del que sembla. Quan entrem en una d’aquestes botigues el primer que crida l’atenció és la gran quantitat de productes desitjables, luxosos (innecessaris la majoria de les vegades) que ocupen totes les seves prestatgeries. Estan situats com un reclam per cridar la nostra atenció i estimular el nostre instint consumista. Per això és molt important tenir el cap fred, conèixer una mica el funcionament de les mateixes i haver fet un petit estudi de quins són els productes que pot compensar adquirir a les botigues Duty Free.

En aquest post us faré unes senzilles indicacions les quals espero us siguin d’utilitat a l’hora de viatjar.

1_ No és el mateix una Tax Free que una Duty Free

La traducció del terme “botiga duty free” és “botiga lliure d’aranzel”. Això vol dir que, teòricament, els productes que es comercialitzen en elles no estan subjectes a la tributació pròpia del país pel que fa a les importacions. En el cas de els ciutadans europeus, l’avantatge de comprar sense impostos s’aplicarà només si el nostre destí final és un país que no pertany a la Unió Europea. Això és possible perquè teòricament les mercaderies exposades no han entrat al país i encara estan en trànsit. De forma general, encara que pot haver-hi excepcions, estarien englobats en aquest grup el tabac i algunes begudes.
D’altra banda “Tax free” podria traduir-se per “lliure de taxes”; en el nostre cas parlaríem d’exempt de pagar IVA. Els principals productes que podem comprar sense taxes serien les colònies i productes de cosmètica, ulleres de sol, joies, rellotges, bosses, electrònica, etc.

2_ Feu una llista de la compra

Aquest consell no exclusiva en comprar en botigues Duty Free. Totes les organitzacions de consumidors recomanen planificar la compra abans d’anar a qualsevol supermercat. En el cas de les botigues lliures d’impostos és més important perquè, com us deia, el tipus de producte és molt més desitjable.

3_ Valora els productes de la llista

És fonamental que a l’hora de prendre la decisió tinguis el màxim d’informació. Per això, un cop feta la teva llista, intenta valorar amb el preu de venda (amb IVA) al qual pots comprar a la teva ciutat. Aprofita aquesta gestió per comparar amb algun comerç al qual no sols anar. Potser t’emportes alguna sorpresa. Alguns blocs han realitzat estudis en aquest sentit que et poden orientar.

4_ Coneix l’enemic

Podem tendir a creure que una Duty Free Shop sempre serà una Duty Free Shop, aquí, a Istanbul oa la Conchinchina. I no és així. Hi rànquings de les botigues més barates, les més interessants, les més luxoses … Quan sàpigues quin serà el teu destí del proper viatge, o en quin aeroport tens previst fer unes hores d’escala, informa’t de les opinions que donen altres viatgers sobre les botigues lliures d’impostos. Així alguns les classifiquen per les botigues lliures d’impostos més luxoses del món.
En el cas d’Espanya les botigues més ben considerades són les de Madrid, Barcelona i Palma de Mallorca.

Duty free a Dubai

5_ Controla les quantitats que compres

Hi ha limitacions en funció de cada producte, pel que fa a la quantitat que pots entrar al país de destí sense pagar impostos. T’has d’informar si no vols trobar-te amb un sobrecost inesperat. Si viatges en família pots dividir la compra pel total de viatgers, comptant els nens, però, compte: no et permetran que divideixis els paquets de cigarrets o les ampolles de licors amb menors. És lògic, no?

6_ Compra al comerç local

Alguns productes com els records i souvenirs sempre procuro comprar-los país que vaig a visitar. A part que els preus solen ser molt més econòmics, és una forma de col·laborar amb els artesans locals, aportant un granet de sorra a la comunitat que m’ha acollit.

7_ Què comprar

És arriscat donar una recomanació d’aquest tipus de manera genèrica. No em cansaré de repetir-ho: informa’t, informa’t i informa’t. Ara bé, sí que puc arriscar-me a dir que el tabac, l’alcohol i la perfumeria solen ser més barats en aquests establiments. En aquest últim cas em va cridar l’atenció aquest article de l’ABC (ull, és del 2012) que pot donar-nos una idea dels possibles estalvis en perfumeria:

Llista de preus de colonies de Duty Free shop
8_ Què no comprar a botigues Duty Free

En general heu d’evitar comprar articles de disseny o de joieria, ja que la majoria de les persones consultades han comentat que surten igual o, en ocasions, més cars. El mateix passa amb els aparells d’electrònica, amb un problema afegit: en aquestes botigues moltes vegades no tenen els últims models, de manera que pots emportar-te un aparell igual de car però més antic.

9_ Vigila que no t’esfafin

En un recent article s’esmenta una estafa que s’ha produït a les botigues lliures d’impostos del Regne Unit. Ara que saps més sobre la forma correcta de comprar en una botiga de l’aeroport, assegura’t si tens dret a una exempció d’impostos, i comprova que te l’han aplicat correctament.

10_ Les botigues Duty Free a dades

Per acabar us porto unes dades que vaig veure al mateix article de l’ABC esmentat sobre les botigues lliures d’impostos del món. Tot i que són una mica antics crec que us poden ajudar a tenir un ordre de magnitud.
– Hi ha 550 botigues d’aquest tipus a 21 països.
– Treballen 8.300 persones.
– S’envien a aquestes botigues més d’un milió de «Toblerone» des dels magatzems a Espanya, una quantitat suficient com per cobrir sis camps de futbol.
– Es ven un pot de Chanel Nº 5 cada cinc minuts.
– Es ven un pintallavis cada 30 segons.
– Es venen 100.000 perfums a la setmana.
– A Barajas hi ha el primer tallador de pernil en un aeroport a nivell mundial.
– A l’hora es venen 150 ampolles de whisky i 90 ampolles de xampany.

Quines experiències has tingut en comprar en aquest tipus de botigues?

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *