El turisme fluvial: unes vacances diferents

Què és el turisme fluvial

El turisme fluvial és una forma de recórrer i visitar al teu aire alguns països, els quals, per l’organització dels seus rius i per la utilització que històricament han fet d’ells, poden competir amb les carreteres a l’hora de moure-s’hi. El factor històric que he comentat és important per un motiu: l’economia de molts països es va basar en el transport de mercaderies a través de la seva xarxa de canals i rius. Per això durant segles van anar construint i ampliant la seva xarxa de canals i vies navegables, completant en ocasions les que de forma natural havien anat apareixent. Per tot això les destinacions que tenen aquesta tradició són les que estan més ben organitzades per oferir una millor experiència al viatger.

Unas estupendas vacaciones de turismo fluvial

Un dels avantatges que ofereix aquest tipus de viatge és la possibilitat de viure a l’interior de l’embarcació durant tot el trajecte, com si fos la teva pròpia casa, a més de poder utilitzar la cuina (perfectament equipada) donant una experiència més completa al turista per uns preus més que raonables. De fet l’experiència s’assembla a la d’allotjar-se en un apartament o en una autocaravana.

És molt important tenir present que no és necessària cap llicència per poder conduir-los, ni tenir coneixements de navegació. L’únic requisit és ser major de 18 anys.

A més a més, tot i que és una manera de viatjar molt relaxada, obliga a realitzar un treball en equip, sobretot en determinades operacions com és el pas de les rescloses que un pot trobar al llarg del trajecte, pel que és ideal per a realitzar-lo en família o en grup, sent un estímul per a tots els membres. Hi ha dos tipus de comportes: les automàtiques i les manuals. Lo normal és que l’operació la dirigeixi el personal de la resclosa amb l’ajuda dels viatgers. És una operació senzilla que no porta més de 15 o 20 minuts.

A Viatges Alemany recomanem, això sí, que l’edat mínima dels nens hauria d’estar al voltant dels 4 o 5 anys, per motius de seguretat. De totes maneres aquest aspecte està molt cuidat en els vaixells, amb superfícies antilliscants, baranes amb passamans i fins i tot fàcil accés per a persones de mobilitat reduïda. Tots els nostres viatges inclouen una assegurança tant per al vaixell com per a qualsevol dany que puguem produir a tercers.

Los niños también pueden disfrutar del turismo fluvial

A l’haver de cuinar un mateix val la pena aprofitar les parades que vas fent durant el recorregut per visitar els mercats locals per proveir-se del menjar, apropant-nos molt més a la gent del país.

Una recomanació important és que utilitzeu bicicletes durant el viatge. Podeu portar les vostres o bé llogar-les a l’empresa de les embarcacions. D’aquesta manera podreu recórrer les ciutats o els punts d’interès pels quals passen els canals.

Lloguer de vaixells fluvials

Com és lògic cada país ofereix la possibilitat de llogar els vaixells fluvials, i hi ha diferents preus en funció de la categoria i l’equipament de l’embarcació. Tots els vaixells són molt fàcils de maniobrar, especialment si ho fem per canals en els quals no hi ha corrents en les aigües. A més, aquestes embarcacions tenen limitats els motors perquè no passin dels 10 km / h.

Es poden llogar per setmanes o per a estades més curtes. En funció del punt escollit com a inici i dels dies disponibles a Viatges Alemany podem preparar-vos el trajecte més idoni. Es pot optar per lliurar l’embarcació en el mateix lloc en què va ser recollida, o per l’opció “one-way”, la qual permet, per un petit import, deixar-la en una base diferent. Jo us recomanaria la primera, ja que les vistes en una direcció i en una altra varien molt i tindreu un petit estalvi.

A la base de sortida, on us embarcareu, les diferents companyies donen unes indicacions bàsiques però suficients per poder controlar amb garanties el vaixell. En el moment de recollir l’embarcació els clients reben tota la informació necessària per poder planificar el recorregut. Això és especialment important segons quin sigui el destí escollit. Així, per exemple, el turisme fluvial pel Canal du Midi, a França, no sol tenir molt misteri ja que gran part del viatge es realitza al llarg d’un canal principal. Viatjar per països com Holanda tenen una mica més de dificultat ja que hi ha una gran xarxa de canals, rius i llacs pels que cal saber orientar-se. Per això recomanem escollir aquestes destinacions una vegada s’ha fet un viatge de turisme fluvial amb anterioritat. Per no perdre’s existeixen els mapes que lliuren a l’empresa de lloguer dels vaixells fluvials, però també són molt útils les eines digitals com Google Maps, les quals inclouen aquest tipus d’itineraris a les seves bases de dades.

Informació pràctica sobre el turisme fluvial PDF (en castellà)

Com deia les diferent companyies ofereixen diverses alternatives en funció de la categoria de l’embarcació, i pot trobar-se, fins i tot, algunes amb una petita piscina climatitzada. La majoria de les cabines disposen del seu propi bany amb dutxa, són espaiosos i tenen àmplies zones comunes on poder menjar, llegir o fer activitats en grup.

 

Dormitorio espacioso para tu crucero por los canales Les cuines estan totalment equipades, amb forn, nevera amb congelador i microones, a més de disposar de tot el parament de cuina necessari perquè no hagueu de  portar res.

Cocina equipada en un barco fluvial

Tipus de vaixells de turisme fluvial PDF (en castellà)

En cas d’avaria les companyies amb les que treballem a Viatges Alemany ofereixen una cobertura de 24 hores, 7 dies a la setmana.

Què val llogar un vaixell

Cruzando un canal en barco fluvial

Hi ha diferents preus en funció de la destinació, de la mida de l’embarcació i de la categoria. No obstant això convé saber que aquest tipus de viatge és “tot inclòs”, la qual cosa ajuda a planificar les despeses de les nostres vacances. Així, no hi ha despeses per creuar les rescloses, ni d’allotjament. Només haurem de pagar el nostre menjar i, en acabar, el combustible consumit, el qual sol oscil·lar entre 20 i 40 € / dia. Sí que convé saber que a l’hora de contractar el viatge serà necessari deixar una fiança la qual, com és lògic, es podrà recuperar un cop es faci lliurament del vaixell al finalitzar les vacances. Alguns ports cobren per l’amarratge, però aquesta elecció és opcional ja que es pot passar la nit allà on un vulgui.


Viatges fluvials per Europa

Són molts els països europeus que tenen aquest tipus de viatge. El més proper, i potser més conegut, és França, però n’hi ha molts altres:

Turisme fluvial a França: Canal du Midi

Oferta Turisme fluvial a França: Canal du Midi

França és un dels països amb més possibilitats per a aquest tipus de viatge. La majoria del país es pot recórrer en aquestes embarcacions. No obstant això el més conegut és el Canal du Midi (o del migdia), una comunicació fluvial que enllaça la ciutat de Tolosa amb la Mediterrània. S’ha vingut utilitzant des de fa 350 anys i forma part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. El disseny original va ser realitzat per Leonardo Da Vinci a l’any 1516, encara que la seva construcció no s’iniciaria fins al 1667, perllongant-se durant 14 anys. Té una longitud de 240 km, al llarg dels quals recorre la terra dels Càtars, amb impressionants castells, permetent apropar-nos a les ciutats de Tolosa, Carcassona i Besiers. Encara que pot realitzar-se la travessia en qualsevol època de l’any, donada la seva situació geogràfica, els mesos ideals són els que van d’abril a octubre. És un viatge ideal per fer una setmana de vacances o una escapada de setmana llarg o un pont, ja que el tenim molt a prop d’aquí.  Segons els dies disponibles a Viatges Alemany us podrem recomanar quin tram i recorregut fer.

Altres propostes de turisme fluvial

Altres propostes per viatjar amb embarcacions de turisme fluvial són:

De Berlín a Mecklenburg

Navegando por los ríos alemanes

El Canal Royal d’Irlanda

Unas estupendas vacaciones de turismo fluvial

Els canals fluvials de Friesland a Holanda

El turisme fluvial a Flandes

Un creuer fluvial per Anglaterra

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

8 Responses

 1. Joan Monfort ha dit:

  Estaria interesat amb el canal du midi del 16 al 22 d’agost
  Som 4 adults i dos menors Els adults som dos parelles smb llit de matrimoni i el menors dos nenes que poden dormir amb llits separats o de matrimoni.
  Quin aillex está disponible?
  Quin tram ns recomaneu?
  Quan Km diaris recomaneu fer?
  si fessim un tram només d’anada, com podem tornar a recollir el cotxe?
  Quin seria el preu?

 2. Silvia ha dit:

  Bon dia ja hem fet 2 viatges de turisme fluvial, a través vostre i molt bé.
  Aquest any ens agradaria tornar a fer-ne un a Holanda, vaixell per a dues persones. Última setmana de Juliol o les dues primeres d’Agost, ens podeu dir condicions i tipos de vaixell, si us plau?
  (Vam demanar informació el passat dissabte i no hem rebut encara res.)
  Moltes gràcies per la seva ajuda

  • Joan Torres ha dit:

   Ens encanta saber que heu repetit i que us va agradar. Hem pasat les vostres dades al departament comercial perquè es posin en contacte mab vosaltres. Ja ens explicareu com ha anat aquest tercer cop!

 3. Dolors ha dit:

  Bon dia:
  Voldria un telèfon per poder contactar amb vosaltres?
  Teniu oficina a Barcelona?
  Sou només a Vic?
  Som un grup de 8 adults que voldriem fer un pont llarg al canal du midi

 4. Mercè ha dit:

  Holq voldriem saber que ens recomeneu per la 3 setmana d,agost per 4 persones.vaixell,recorregut
  Es la primera vegada i tenim molts dubtes. No fara molta calor?

  • Joan Torres ha dit:

   Bon dia Mercè! Hi han moltes opcions per fer turisme fluvial, i a molts llocs, no només al Canal du Midi. Et poso en contacte amb la nostre especialista, a veure què us troba.

   Ja ens explicaràs com us ha anat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *