10 llocs del món en perill d’extinció I

 • Foto Flickr Eduardo Fonseca Arraes

INTRODUCCIÓ

Aquesta setmana començarem el repàs de deu llocs del món en perill d’extinció. Veurem en primer lloc cinc destinacions amenaçades, intentant analitzar alguna de les seves causes.
Aparentment escriure en un bloc de viatges -el qual ha de fomentar el turisme- sobre llocs que haurien de preservar-se d’ell, pot semblar una contradicció. Però té la seva lògica. I es que segons anava documentant-me per escriure aquest article vaig poder comprovar que la major part de les amenaces provenen d’un mal ús dels recursos. Per aquest motiu estic convençut que amb una gestió correcta per part de les administracions, i conscienciant als visitants serà possible seguir gaudint-los. Al web de Viatges Alemany  pots trobar propostes per conèixer alguns d’ells.
 .

10 LLOCS DEL MÓN EN PERILL D’EXTINCIÓ I

.

1_ La Selva Amazònica

 • Foto Flickr Clairex
L’entorn del riu Amazones agrupa la meitat de les selves del planeta. I al seu interior habiten un terç de les espècies de la terra, així com les possibles cures per a moltes de les malalties d’avui dia. Encara es poden visitar algunes zones intactes des de Manaus, la porta d’entrada a un món verge.

AMENACES

      1. Segons un estudi de la Universitat de Texas un dels perills que més l’amenacen és l’avanç de la sequera.
      2. Pressió demogràfica.
      3. Desforestació deguda a la crema per guanyar terreny agrícola.
      4. Extracció fusta il·legalment per un mercat amb demanda creixent.
 .

2_ La Gran Barrera de Corall

 • Foto Flickr Coby Bidwell
És el major escull de corall del món, amb una longitud de 2.600 km. Les seves dimensions són tals que es pot veure des de l’espai. Està situada davant de la costa de Queensland, Austràlia, i és un dels millors destins del món per als amants del submarinisme.

AMENACES

      1. L’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic esta matant el coral i produint el que es coneix com el blanqueig del corall.
      2. Deteriorament de la qualitat de l’aigua per nutrients i pesticides.
      3. Pesca excessiva que modifica la cadena alimentària.
      4. El transport marítim de la indústria minera i els vessaments de petroli.
 .

3_ L’Antàrtida

 • Foto Flickr Christopher Michel
Viatjar a l’Antàrtida és la destinació amb la qual somiem tots els viatgers. El continent gelat pot visitar-se entre novembre i març en algun dels creuers que organitzem. Les propostes que pots veure a la nostra pàgina tenen la garantia d’organitzacions especialment curoses amb el medi ambient.

AMENACES

      1. El debilitament de la capa d’ozó produeix una major incidència dels raigs ultraviolats.
      2. Els abocaments de petroli poden acabar amb la fauna i la flora i danyar els seus ecosistemes.
      3. Les espècies invasives desplacen a les natives i redueixen la diversitat.
 .

4_ L’illa de Madagascar

 • Foto Flickr David d'O
Madagascar és la quarta illa més gran del món. Fa 160 milions d’anys es va separar d’Àfrica iniciant un aïllament que ha propiciat l’aparició d’espècies úniques al planeta, amb peculiaritats sorprenents: 68 espècies de lèmurs, la meitat dels camaleons del planeta, 4.000 diferents arnes, 1.000 orquídies, 6 classes diferents de baobabs, 170 de palmeres, etc

AMENACES

      1. La desforestació fa que desapareguin unes 250.000 ha. cada any. Només queda un 16% de la superfície de l’illa amb boscos naturals.
      2. La població de l’illa es duplica cada 20 anys. Aquest creixement demogràfic, en una població amb un alt nivell de pobresa, fa que els recursos naturals estiguin sobreexplotats.
      3. La inestabilitat política amenaça la biodiversitat de l’illa. Bandes armades ocupen els parcs naturalres talant amb fins comercials arbres com el banús o el pal de rosa.
.

5_ La conca del riu Yantsé

El riu Yantsé és el tercer riu més llarg del món, amb una longitud de 6.300 km. Tot el seu recorregut es situa a l’interior de la Xina, creuant-la d’oest a est. Neix a la província de Qinghai, a l’altiplà tibetà, i desemboca a Xangai.
En el seu discórrer creua alguns dels paisatges més sorprenents de la Xina, com la presa més gran del món, la de les Tres Gorges, o part de la província de Yunnan. Algunes de les nostres propostes permeten realitzar un creuer per alguns trams d’aquest increïble riu, travessant les cinc rescloses que salven el salt de la presa.

AMENACES

      1. La superpoblació està generant greus problemes derivats dels assentaments i els desplaçaments massius, a més dels que genera la contaminació i els abocaments en les seves aigües.
      2. El canvi climàtic produirà en els propers 50 anys greus problemes per sequeres i inundacions, segons les previsions del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF). Les conseqüències per als 400 milions d’habitants serien catastròfiques, ja que patirien “inundacions, sequeres, onades de calor i desastroses tempestes de neu”, assenyala l’informe.
.

CONCLUSIONS

La responsabilitat que tenim cadascun de nosaltres amb el medi ambient no pot ser delegada quan viatgem com a turistes. Hem de conscienciar-nos que el Patrimoni de la Humanitat ha de preservar-se amb l’esforç de tots i així poder eliminar ítems de la llista dels deu llocs del món en perill d’extinció.

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

6 Responses

 1. Elvi Torres ha dit:

  Cómo me gustaría, saber transmitirlo a mis hijos, de forma que lo entendieran ahora, para que lo sepan pelear, mañana…!.
  Gracias Prisket!.

 2. LU ha dit:

  Gràcies, és un bon article. El rellegiré amb passió i dedicació. La teva feina és… és… com ho hauria d dir, aquestes entrades al bloc són “maques” o sigui tot plegat és una pena però q ens ho facis arribar es encomiable o incomiable, no sé com es diu en català correcte. Coi de llengua! Great!!!

 3. Joan Torres ha dit:

  Caram, Lu, gràcies per les teves paraules. A veure si aconseguim continuar generant-te continguts d’interès.

 4. Josep-ramon ha dit:

  Quines imatges tan impressionants. Molt bona pensada….

  • Joan Torres ha dit:

   La veritat es que en aquests llocs es fàcil fer bones imatges. Lo important es poder gaudir-los molts anys. Gràcies per comentar, Josep Ramón!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *