Consells per fer turisme fluvial amb nens

Els dies de Setmana Santa els hem dedicat a fer turisme fluvial amb els nens pel sud de França. En concret vam optar pel tram que va des Narbonne fins al Canal del Midi. No havíem fet mai aquesta activitat amb els petits per la qual cosa hem après algunes coses que crec poden complementar l’entrada del blog que ja vaig publicar fa un temps.

Llegir El turisme fluvial: unes vacances diferents

El turisme fluvial ha resultat ser una de les millors vacances que hem fet ja que ofereix un equilibri perfecte d’activitat (pas de rescloses, visites durant el recorregut …) amb la tranquil·litat que aporta no haver de fer i desfer maletes i poder navegar plàcidament per uns paisatges preciosos.

El canal en el que hicimos turismo fluvial con niños

Tot i que aquesta activitat està pensada per a tot tipus de públic, des de parelles a famílies senceres, ja que el maneig dels vaixells és molt senzill, convé tenir present algunes consideracions per tal que les nostres vacances surtin rodones. Per aquest motiu he cregut que pot ser-vos útil escriure en un post alguns consells que hem après.

Consells per fer turisme fluvial amb nens

SEGURETAT

1. Tenir sempre present la seguretat: Com que és tan fàcil el maneig de les embarcacions un pot caure en l’error de pensar que està gaudint d’un passeig per un parc d’atraccions, on tot està sota control, i no és així. Cal tenir clar que hi ha alguns riscos que no s’han de menystenir.

En aquest vídeo et donem quatre idees del que suposa passar una resclosa:

 

2. Mai deixeu sols als nens al comandament: El turisme fluvial amb nens té l’encant afegit que els petits poden pilotar el vaixell, la qual cosa per a ells és una experiència inoblidable. Tingueu en compte que en pocs segons podeu tenir algun contratemps pel que MAI heu de deixar d’estar atents a la navegació, especialment quan ells estan al comandament.

Los niños pueden llevar el barco

 

3. Vigileu les branques: Us parlo per experiència, és molt fàcil quedar-se mirant una posta de sol il·luminant les vinyes que tenim a l’esquena i oblidar-nos del que ens ve davant. Tot i que els canals fluvials francesos estan molt ben cuidats, alguns trams tenen branques que baixen des dels arbres fins a tocar l’aigua, les quals poden donar-nos un ensurt o arrossegar qualsevol objecte que es trobi a la coberta superior.

4. Pareu atenció a la formació: El lloguer dels vaixells exigeix ​​prèviament rebre una formació que sol rondar l’hora de durada. No us la prengueu a la lleugera; pregunteu tot el que se us acudeixi: com funcionen els llums exteriors, quines zones del trajecte poden tenir menor calat amb risc d’embarrancar, com es passen les rescloses i de quin tipus són, horaris de navegació, quantitat d’aigua que hi ha emmagatzemada… Encara que teniu atenció telefònica durant tots els dies que duri el vostre viatge, us sorgiran molts dubtes que són millor tenir resolts prèviament.

5. Llegiu amb calma la informació: A recollir el vaixell us donaran informació variada: normes de navegació, cartes detallades dels trams pels quals passareu i instruccions del vaixell. Segons aneu navegant llegiu-amb atenció amb els nens per conèixer a fons el vostre vaixell.

BICICLETES

1. Les bicis son fonamentals: No ho dubteu: portar bicicletes a bord té infinitat d’avantatges. D’una banda són un entreteniment més perquè durant el viatge de turisme fluvial els nens puguin fer alguna cosa diferent. Però és que també ens permetran apropar-nos a alguns punts d’interès una mica allunyats del canal, com pot ser un petit poble, una botiga, un celler a on fer un tast o un museu. Si no voleu portar-les al cotxe és possible llogar-les a la companyia amb la que contracteu el viatge.

Todos con las bicis de paseo, descansando de la navegación

2. Cadenats i pops: El més recomanable és deixar les bicis repartides per la coberta (a la popa, a la proa, a la coberta superior), ja que si les poseu a l’interior del vaixell perdreu un espai del qual no van sobrats . Perquè no tingueu problemes de robatoris a les nits (o en sortir a fer una passejada) és fonamental que porteu unes cadenes per a bicicletes. Com sempre us dic són més recomanables les que porten un codi numèric que les de clau, pel risc de perdre-la. També és important portar uns pops per poder deixar-les ben fixes i no perdre-les en alguna maniobra o per una branca que no teníem controlada.

    3. Que les bicis no obstrueixin el pas: Quan us deia que repartíssiu les bicis era amb la finalitat que el pas estigui sempre lliure al voltant de tot el vaixell. Heu de tenir en compte que algunes maniobres exigiran respostes ràpides per part de la vostra tripulació.

PREPARACIÓ DEL VIATGE

1. Organitzeu el viatge amb altres famílies: si us és possible coordinar diferents famílies amb nens en edats similars, el resultat serà molt més favorable. Tingueu en compte que el viatge permet moltes estones d’oci que cal gestionar perquè no es converteixin en avorriment pels petits. En el nostre cas anàvem tres famílies, de manera que els nois van tenir als seus amics durant tot el viatge.

Vacaciones de turismo fluvial con niños

2. Contracteu dos vaixells: Si teniu el dubte si entrar tots en un vaixell o contractar-ne dos, jo us recomano la segona opció, que és el que vam fer nosaltres. D’aquesta manera un es pot utilitzar per aquelles estones en què es busca una mica de silenci, ja que conviure molts en el mateix espai pot provocar frecs entre vosaltres. A més, la navegació és més divertida.

3. Prepareu activitats i jocs abans de sortir: És molt important, perquè tots gaudiu de l’experiència, que els nens no s’avorreixin. Abans ja he esmentat que hi ha moltes estones al vaixell de poca activitat. Són el moment perfecte per organitzar jocs (Trivial, Scrable, El Uno…), activitats, etc. Molts dels vaixells tenen una televisió en la qual es pot veure algun DVD (que haureu de portar vosaltres). També és possible amb algunes companyies contractar wifi.

4. Programar el viatge sense presses: Quan un s’asseu a casa a planificar la ruta, un es planteja reptes que al final són difícils d’aconseguir, sobretot si no ha fet mai un viatge d’aquest tipus. Els temps, sobretot, són difícils de calcular. Per això és important comptar amb imprevistos, avaries, demores en les rescloses … Perquè us feu una idea, la velocitat mitjana d’aquests vaixells podeu comptar que és d’uns 7 km/h. Haureu afegir entre 15 i 30 minuts per a les rescloses, més les possibles cues que aquestes puguin tenir.

EQUIPAMENT

  1. Porteu antimosquits: En algunes zones, i segons l’època de l’any, podeu trobar-vos amb els molestos mosquits. Aneu preparats amb algun tipus de protecció per abans i després de les picades. Penseu en un d’adults i un altre per als petits

2. Porteu guants: A les rescloses cal subjectar amb força les cordes que fixen al vaixell al moll. De vegades requereixen d’un esforç important, de manera que el risc de cremar-se les mans és important. No oblideu agafar uns guants protectors per a tota la família. Els de cuir amb l’aigua solen fer-se malbé i destenyeixen. Us recomano que busqueu uns nàutics.

ALTRES CONSELLS

1. Feu una bona gestió dels recursos: És important tenir present que l’electricitat i l’aigua que pot proveir el vaixell són limitats. La capacitat del dipòsit d’aigua potable, segons el vaixell, pot oscil·lar entre els 500 i els 800 litres, els quals han de servir per als lavabos, les dutxes i la cuina. Penseu bé com la utilitzeu i assegureu de poder recarregar en algun lloc durant el camí. Pel que fa a l’electricitat la cosa varia, ja que les bateries es carreguen durant la navegació. Però heu de vigilar no estar massa temps amb els llums encesos, ja que les bateries també tenen un límit. En la formació inicial és molt important entendre bé com aprofitar al màxim els dos recursos.

2. Sigueu respectuosos i cordials: Ens va cridar l’atenció la cordialitat amb la qual es tractaven les persones amb les que ens vàrem creuar. Tant les altres embarcacions com els que passegen pels camins propers solen saludar. Responeu a les salutacions, és un costum que tots hauríem de potenciar. A més, convé estar preparats per a interessar-se per qualsevol embarcació que pugui estar en dificultats. El següent pots ser tu.

3. Arribeu aviat a la resclosa per evitar demores: Com abans comentava és normal trobar-se amb una cua de vaixells esperant per creuar una resclosa. Com la capacitat és de 3 o 4 vaixells, si us toca esperar haureu invertir molt temps en passar-la. Per això us recomano que si veieu al mapa alguna resclosa prop i esteu pensant en fer una parada per dinar o esmorzar, tireu fins a la resclosa, poseu-vos a la cua, i després us atureu.

4. Aprofiteu les estones d’espera per organitzar l’interior: L’espai del vaixell és reduït pel que l’ordre és important. Els temps “morts” que ofereixen les rescloses o la navegació són perfectes per anar fent tasques “domèstiques”. A més, moltes companyies ofereixen la possibilitat d’estalviar-se uns diners si entregues el vaixell net. És molt aconsellable fer-ho ja que la neteja d’aquest tipus d’embarcació és ràpida i poc complicada.

5. Organitzeu per passar les rescloses: Com he esmentat al principi, passar les rescloses no és un joc. Cal que formeu un equip coordinat i àgil. Al principi no serà fàcil, encara que de seguida agafareu la rutina necessària. Dos consells: deixeu una persona al moll encarregada d’accionar els comandaments de les rescloses i de passar les cordes pels punts de fixació. Després lligueu-les a la popa i a la proa. D’aquesta manera des de la coberta podreu tibar, destensar o deixar anar les cordes. I sobretot: qui s’encarregui del timó que MAI abandoni el seu lloc mentre duri l’operació.

6. Demanar consell als operaris de les rescloses: En general tots els operaris són gent agradable, acostumats a la inexperiència dels que fem turisme fluvial. Per això podeu parlar amb ells sense problemes. El seu coneixement és molt útil si penseu passar la nit en algun punt intermedi; us podran indicar el millor lloc, protegit del vent, localitats en què aprovisionaros, etc.

Espero que aquest article us hagi estat d’utilitat. Nosaltres tenim intenció de seguir fent viatges de turisme fluvial amb els nens, de manera que prometo portar-vos més articles sobre aquesta modalitat de viatge. Us agrairia qualsevol aportació o comentari que ens serveixi a tots per millorar aquesta llista de recomanacions.

ⓒ Fotos:
Família Ribot
Família Sanglas
Família Torres

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *