Un creuer pels fiords noruecs

Quan un realitza un creuer pels fiords noruecs es troba amb un viatge ple de contrastos sense sortir d’Europa, amb el qual el es pren contacte amb un dels països amb millor qualitat de vida del món. És un viatge que t’apropa a una naturalesa que roman gairebé intacta gràcies a l’excel·lent treball de conservació del govern noruec, permetent endinsar-te en alguns paisatges inoblidables.

El creuer pels fiords noruecs es troba des de fa anys entre les destinacions més sol·licitades pels aficionats a aquest tipus de viatges ja que a les comoditats que ja de per si ofereixen els grans vaixells cal afegir l’espectacularitat del destí, molt apartat dels recorreguts tradicionals i massificats.

Dades a tenir en compte en un creuer als fiords noruecs

– La UNESCO va incloure als fiords a la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat l’any 2005

– Noruega ocupa des de fa anys els primers llocs de rànquings tan significatius com els de nivell educatiu, transparència de les institucions, d’igualtat de gèneres o de qualitat democràtica. Tot això fa que sigui un lloc molt còmode i segur per al turista.

– Les condicions climatològiques es veuen molt suavitzades gràcies a la Corrent del Golf, la qual impedeix que s’assoleixin temperatures extremadament baixes. A l’estiu no és estrany arribar a temperatures de 25º.

Creuer pels fiords noruecs amb nens

– Tot i que el fred no és excessiu per la latitud en què es realitza el creuer, convé anar preparat per a canvis de temperatura importants. La millor solució sol ser portar diverses capes de roba que ens permetin anar afegint o traient segons les necessitats de l’entorn. Tot i així a l’estiu s’arriba assolir temperatures de 25º.

– Molts dels fiords són com grans llacs però en ser entrades del mar del Nord, amb aigua salada, estan plens de vida marina i d’aus que nien a la zona. Uns bons prismàtics permeten gaudir millor de tota aquesta diversitat.

– La millor època per viatjar als fiords noruecs va des de mitjans de maig fins a mitjans de setembre. Els més recomanables, però, són els mesos de juny, juliol i agost, ja que les temperatures són més suaus. I si un vol gaudir del sol de mitjanit en tota la seva plenitud, l’ideal és acostar-se al solstici d’estiu del 21 de juny.

– Encara que no solen haver-hi llargs trajectes en vaixell, és molt recomanable triar una cabina exterior ja que l’espectacularitat del paisatge fa que valgui la pena. Sempre que la diferència de preu i la disponibilitat ho permeti. Una bona opció és fer la reserva amb temps ja que s’aconsegueixen descomptes importants.

Quines companyies cobreixen aquesta ruta?

La major part de les companyies de creuers han inclòs en el seu catàleg aquest destí. Cada companyia té les seves pròpies característiques i preus pel que convé que et deixis assessorar per un professional que t’ajudi a triar correctament. A més les combinacions entre unes propostes i unes altres es diferencien en la durada, o en les visites i parades que proposen. Així, trobaràs ofertes de Celebrity Cruises, Holland America, Princess Cruises, Pullmantur, Royal Caribbean, Costa Cruceros, MSC Creuers i també NCL Norwegian Cruise Line.

Què veure en un creuer pels fiords noruecs?

Com esmentava anteriorment la riquesa d’aquests paratges fa que hi hagi una gran quantitat de llocs interessants. Per ajudar-te a escollir entre totes les ofertes jo destacaria els següents llocs que no t’hauries de perdre:

Bergen: És la segona ciutat més gran de Noruega, situada a la costa sud-oest del país. La seva localització l’ha convertit en la porta d’entrada als fiords noruecs i al port des del qual parteixen gairebé tots els creuers. Va ser fundada l’any 1070 pel rei Olav Kyrre, sent la capital del país fins al segle XIII. Està considerada com una de les ciutats més boniques de Noruega ja que ha sabut conservar gran part dels seus edificis històrics.

La ciutat de Bergen als fiords

La seva edificació més antiga és l’església de Santa Maria, data del 1130, tot i que són destacables també la seva catedral i l’església de la Santa Creu, ambdues construïdes durant l’Edat Mitjana i reformades posteriorment. També és molt recomanable passejar pel mercat a l’aire lliure al port, i recórrer els barris que el voregen. Però si un vol gaudir de les millors vistes de Bergen no tindrà més remei que pujar al funicular de la muntanya Floyen, des del qual es pot contemplar tota la ciutat així com les set muntanyes.

Stavanger:

La regió de Stavanger a Noruega

Aquesta ciutat, centre de la indústria petrolífera del país, i la quarta més gran de Noruega, té un encant especial gràcies al colorit de les seves cases de fusta.

Un preciós paissatge a Stavanger

Lysefjorden: Una excursió que ha fer qualsevol persona que faci un creuer pels fiords noruecs és el fiord de Lyse. A més de l’espectacularitat del seu paisatge conté un dels punts més visitats de tot el recorregut: El Púlpit (Prekestolen), una imponent roca que s’alça a 460 m. sobre el nivell del mar a una caiguda vertical que impressiona. L’excursió exigeix un cert esforç però sens dubte val la pena.

Illa de Karmøy: En ella habiten pescadors des de fa segles en petits poblets envoltats per platges de sorra blanca que li dónen un encant singular. Destaca al poble d’Avaldsnes  i l’església de Sant Olav de 1250, un lloc carismàtic per als pescadors que creuen l’estret de Karmsund.

Recorregut amb el tren de Flam:

Paissatge a la regió de Flam

Quan un recorre aquesta part d’Europa durant les dues hores que dura el viatge d’anada i tornada, des d’Aurlandsfjord, un afluent de Sognefjord, fins a l’estació de Myrdal, comprèn perfectament per què està considerat com un els trajectes en tren més bonics i amb més pendent del món. El trajecte recorre la Ruta dels caminants (Rallarvegen), una de les rutes en bici més famoses del país, a través d’entorns de muntanya entre prats i cascades.

La ciutat d’Alesund: Aquesta és la major població de la costa nord-oest del país. Està situada en un bell entorn esquitxat de petites illes.

La ciutat de Alesund, un visita en el creuer pels fiords noruecs

Curiosament deu part del seu encant a un incendi que va arrasar part de la ciutat al 1904. Aquest catàstrofe va propiciar una reconstrucció que adaptaria la decoració de molts dels seus edificis a l’Art Nouveau imperant aleshores.

La Carretera dels Trolls: està considerada com l’obra mestra de l’enginyeria civil noruega. Per a la seva construcció va ser necessari superar un desnivell de 800 m. al costat de la paret Trollwall, la més elevada d’Europa amb els seus 1000 m d’alçada, lloc de pelegrinatge d’aficionats de tot el món a l’escalada.

Carretera de l’Atlàntic: Una altra construcció que ha donat fama als enginyers noruecs és aquesta via amb la qual s’han unit diverses illes del país, amb distàncies de fins a 8 km enmig de forts vents. Van ser necessaris 6 anys per emprendre aquesta obra, durant els quals es van aixecar 8 ponts pels quals transiten els noruecs per poder desplaçar-se entre les localitats d’Averoy i Elde.

ⓒ Fotos:
Paul Edmundson, visitflam
Girish Chouhan, visitbergen
Eduardo Grund, region stavanger
Olga Govorko, visitnorway
M. Dickson, visitnorway

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *