Ciutats de color II. Tres ciutats roses.

“El color de les ciutats” ens porta a aquesta segona entrada, en què parlaré de tres capitals en les què predomina el color rosa. Després de presentar-te una selecció de tres ciutats blanques (enllaç), vull parlar ara de Jaipur (Índia), la ciutat rosa per excel·lència, de Toulouse (França) i de la misteriosa Petra a Jordània.

1_ JAIPUR

Jaipur és un experiència per als sentits, per les seves olors, pels colors que inunden els carrers i les façanes, i pels sabors que un pot degustar en restaurants com el Peshawari, el Chaisa o el Lassiwala. Potser el sentit que menys gaudeixi sigui el de l’oïda, per el soroll de les botzines i els automòbils. Però això és un tema apart …

Jaipur és la capital de Rajasthan. La seva població supera els 3 milions d’habitants. Va ser fundada l’any 1728 pel majarás Sawai Jai Singh. Els seus edificis tenien el color rosat des dels seus inicis, ja que en la seva construcció es va utilitzar estuc rosat. Pretenien imitar l’arenisca. Amb el temps es va anar deteriorant el color. Per aquest motiu, l’any 1905, amb motiu de la visita del príncep Albert, marit de la reina Victòria, es va decidir tornar a pintar del color original. Des de llavors el color rosa es va convertir en un símbol de l’hospitalitat de la ciutat.

QUÈ VEURE

– Palau dels Vents: Probablement sigui la imatge més representativa de Jaipur. La seva esplèndida façana conté 953 finestres i gelosies. Eren utilitzades per les esposes reals per entretenir-se amb el bullici dels carrers sense ser vistes. Té cinc plantes que es van estrenyent en ascendir. L’efecte és el de la cua d’un paó, animal amb un fort simbolisme a l’Índia.

– Palau de la Ciutat: És un recinte de grans dimensions format per diversos edificis i patis. En el seu interior hi ha una botiga d’artesania amb articles de gran qualitat tallats en fusta. Regatejar el preu, per descomptat, és indispensable. També hi ha un museu amb teles, armes, pintures i miniatures de gran qualitat. L’edifici principal és el Chandra Mahal, amb forma de piràmide de sis plantes. Aquest palau només podràs contemplar-lo des de l’exterior ja que en ell segueix vivint la família de l’actual Maharajà de Jaipur.

– Observatori astronòmic de Jai Singh: La seva construcció data de 1716. Durant molts anys seria l’observatori més precís de l’Índia. El seu disseny el va realitzar el propi maharajà. Es tracta d’un espai obert, en el qual es disposen diferents sistemes de mesura, com rellotges de sol de grans dimensions, gegantins astrolabis, o dues àrees semiesfèriques que indiquen la posició de les estrelles.

– Fort Amber: A uns onze quilòmetres de la ciutat es troba aquesta fortificació impressionant a la part alta d’un turó i, com és habitual a l’Índia, al costat d’un llac envoltat per bells jardins. El seu interior, de gran bellesa, té molts dels seus murs decorats amb miralls, de manera que també se’l coneix com el Sheesh Mahal, o Palau dels Miralls.

 • mckaysavage

2_ TOULOUSE

Toulouse va tenir la fortuna de no patir la devastació dels bombardejos de la II Guerra Mundial. I això es nota. El seu nom l’hi van donar els romans, quan la van conquerir al segle I a.C. Seria el bressol de l’heretgia dels Càtars i la tomba de Sant Tomàs d’Aquino. A Toulouse se la coneix com la Ciutat Rosa. Això és perquè la majoria dels seus edificis estan fets amb maó vist.

És la capital de la regió de Midi-Pirineus i la quarta comuna de França, en quant a nombre d’habitants. La ciutat és travessada pel riu Garonne, i en el seu nucli urbà s’uneixen els canals de Midi, Brienne i lateral de la Garona. Per això es converteix en un referent del turisme fluvial, una excel·lent opció per a viatges en família. A la web de Viatges Alemany hi han algunes opcions molt interessants.

QUÈ VEURE

– Basílica de Sant Sernín: És un edifici romànic que sorprèn per la seva amplitud. Patrimoni de la Unesco, es va aixecar en honor del primer bisbe de Toulouse, Sant Saturnin. Val la pena aturar-se a contemplar els seus capitells romànics del segle XI. És una etapa fonamental del Camí de Santiago, per la seva vessant francesa.

– Convent dels Jacobins: Construït entre els segles XIII i XIV, és una construcció feta enterament de maons. Crida l’atenció la palmera de vint braços que sosté el cor.

– Catedral de St-Étienne: En aquesta edificació es barregen una gran varietat d’estils, ja que la seva construcció es va allargar cinc segles, des del XIII al XVII. Destaquen la seva rosassa i el seu impressionant òrgan penjat a 17 metres d’altura.

– Ciutat l’Espai: Aquest gran complex permet submergir-te en l’espai i en molts dels seus secrets. Sabràs què se sent caminant per la lluna, o a l’Estació Espacial MIR. Crida l’atenció el seu cinema amb pantalla gegant, com un edifici de sis plantes. Les projeccions del seu planetari són molt interessants i didàctiques.

3_ PETRA

Petra ha estat un enclavament amb una llarga història, ja que hi ha proves que l’any 10.000 a.C., en ple Neolític, ja havia assentaments humans. Va aconseguir el seu esplendor a l’any 50 a.C. amb els Nabateus, per la seva situació estratègica com a pas de les caravanes. D’aquesta data són la majoria de les construccions. Amb l’obertura de les rutes marítimes començaria un declivi constant. Finalment el terratrèmol de l’any 363 acabaria per recloure-la en l’oblit. No es va tenir coneixement d’ella a Occident fins a l’any 1812 gràcies a Jean Louis Burckhardt qui, disfressat d’àrab, la redescubriría.

Per arribar-hi cal endinsar-se en el camí del Siq, l’accés més estret de quants porten a una ciutat construïda per l’home. Antigament el passeig de més d’un quilòmetre per aquest passadís anava acompanyat pel so de l’aigua que circulava pel canal tallat en la pedra al llarg de tota la seva longitud. Era la rebuda que percebien les caravanes en arribar a Petra, després de la dura travessia del desert.

QUÈ VEURE

– Teatre: Resulta fascinant contemplar una construcció d’aquestes dimensions, tallada completament en la pedra, amb una capacitat per a 3.000 persones. La influència de la conquesta romana la qual es va produir l’any 64 a.C., és evident.

– El Prisma de Qasr al-Bint: És una construcció amb forma de cub. És una dels poques construccions del conjunt que no està tallada a la pedra

– El Tresor: És un dels llocs més bells de Petra. Es desconeixia la seva autèntica finalitat fins que excavacions recents han descobert que era un cementiri. Es compon de tres càmeres, una càmera central i dues adossades a ella.

– El Monestir: La construcció amb la seva impressionant façana mostra una poderosa influència de l’arquitectura clàssica grega. Però passat pel tamís característic dels Nabateus.

CONCLUSIÓ

Aquestes tres ciutats, dominades pel color rosa, són tres destinacions que val la pena considerar entre les opcions per a viatges futurs. A l’Índia s’hi ha d’anar, almenys, una vegada a la vida; i Jaipur és una ciutat obligada, com tot el Rajasthan. Tolosa ofereix al viatger gran quantitat de recursos; i el turisme fluvial és una de les millors experiències que es poden fer amb aquesta destinació com a referència. I Petra, per descomptat, mereix un lloc destacat entre les destinacions de l’Orient Mitjà.

Pots explicar-nos les teves experiències en aquests destins? T’agradaria compartir amb nosaltres imatges dels teus viatges?

Joan Torres

Viatger, blocaire i optimista empedreït. Lector d'amagat i pare a jornada completa. Viajero, blogero y optimista empedernido. Lector a hurtadillas y padre a jornada completa.

3 Responses

 1. JDImmigration ha dit:

  Nuestros clientes que viajan a lugares como Jaipur siempre cuentan maravillas de esa ciudad. Una buena recopilación de ciudades que se deberían conocer..

  • Joan Torres ha dit:

   India es un país que tiene mucho más de los que se puede escribir en un millón de blogs. Pero tener pinceladas de ese increíble país, ayuda a dar a conocer sus maravillas. Muchas gracias por vuestro comentario.

 2. Katy ha dit:

  Hey, that’s poufwerl. Thanks for the news.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *